Kadıköy de Coşkulu 8 Mart Mitingi

Kadıköy de Coşkulu 8 Mart Mitingi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bugün Kadıköy’de gerçekleştirilen mitingle sınıfsal özüne ve anlamına...

A+A-

Kadıköyde Coşkulu 8 Mart Mitingi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bugün Kadıköy’de gerçekleştirilen mitingle sınıfsal özüne ve anlamına uygun bir biçimde kutlandı. Binlerce işçi ve emekçinin katıldığı “Emperyalizme, şovenizme, gericiliğe, sosyal yıkıma ve sömürüye, ayrımcılığa karşı kadınlar, örgütlü mücadeleye” şiarlı 8 Mart mitingi bugün saat 14.00’te kortejlerin Tepe Nautilius önünde toplanmasıyla başladı. Mitingde, meclisten geçirilmek istenen  Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesine dair sloganlar da atıldı. Yürüyüş boyunca atılan sloganlarda çifte sömürüye ve eşitsizliğe karşı emekçi kadınlar mücadeleye çağrıldı.

En önde “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” pankartının yer aldığı kortej düzeni, Yeni Demokrat Kadın, Partizan, Divriği Kültür Derneği, HÖC’lü Kadınlar, Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF), Proleter Devrimci Duruş (PDD), Halk Kültür Merkezi’nden Kadınlar, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Demokratik Kadın Hareketi, Devrimci Hareket, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Yurtsever Cepheli Kadınlar, Kaldıraç, ODAK, KÖZ, Devrimci Parti Mücadelesi’nden Devrimci Komünistler ve Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen) üyeleri tarafından açılan pankartlarla tamamlandı. KESK’li Kadınlar, Belediye-İş 2 No’lu Şube, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da yürüyüşe ve alana kendi pankart ve dövizleriyle etkin bir katılım sağladılar.

Açılış konuşmasının ardından miting programı, Yasemin Göksu’nun söylediği şarkılarla devam etti. Şair Ruhan Mavruk da sahneden okuduğu şiirlerle programda yer aldı. Miting, Grup Yorum’un söylediği coşkulu türkü ve marşlar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. Mitinge 4000’e yakın kişi katıldı.

9 Mart 2008

Gericiliğe karşı birleştiler

'Kadınlar Örgütlü Mücadeleye' mitinginde emperyalizm, sömürü, ayrımcılık ve yıkıma karşı mücadele çağrısı yapıldı

İstanbul Haber Servisi- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dün Kadıköy'de Bağımsız Demokratik Sınıf Platformu, Türkiye Komünist Partisi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Pir Sultan Abdal Derneği İstanbul Şubeleri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü tarafından "Kadınlar Örgütlü Mücadeleye" mitingi düzenlendi. Kadınlara "emperyalizme, şovenizme, sömürüye, ayrımcılığa, gericiliğe, sosyal yıkıma karşı" mücadele çağrısı yapılan mitingde "Türban erkeğin ve iktidarın isteğidir " pankartları açıldı.

Önceki gün erkeklerin dışarda kaldığı kutlama gerçekleştirilirken dünkü miting "kadın-erkek el ele" anlayışını taşıyan kurumlar tarafından düzenlendi. Mitinge bazı kadınlar yöresel kıyafetleriyle katılırken bazı kadınlar da çocuklarıyla geldiler.

Kadıköy İskele Meydanı'na kurulan platformda, katılımcı örgütler adına bir konuşma yapan Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) avukat Zeycan Balcı , 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü tarihteki önemini vurgulayarak, " AKP eliyle yayılan gericilik dalgasını kırmak için buradayız. Bizler bu kürsüden bir kez daha tüm kadınları emperyalizme, şovenizme, gericiliğe, sosyal yıkıma ve ayrımcılığa karşı örgütlü mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz " dedi. Açıklamanın ardından şair Ruhan Mayruk 'un şiir okuduğu miting, Yasemin Göksu' nun ve Grup Yorum konserleriyle sona erdi.

Öte yandan, Taksim Tramvay Durağı'nda önceki akşam " Milliyetçiliğe, patriyarkaya, militarizme, kapitalizme karşı feminist mücadele " pankartı açarak bir araya gelen Feminist Kadınlar Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüdüler. Kadıköy Belediyesi önceki gün Caddebostan Kültür Merkezi'nde "2008 Türkiyesinde Kadının Yeri" başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Panelistler dinin siyasete alet edildiği, laikliğin çiğnendiği, yargının siyasete alet edildiği bir süreçte kadın haklarının da korunamayacağının altını çizdiler.

CUMHURİYET - 10 Mart 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.