Kadınbudu ve Dilberdudağının adını değiştirdiler

Kadınbudu ve Dilberdudağının adını değiştirdiler

‘Kadınbudu’ ve ‘Dilberdudağı’nın adını değiştirdilerFethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Samanyolu TV, Türk...

A+A-

Kadınbudu ve Dilberdudağının adını değiştirdiler‘Kadınbudu’ ve ‘Dilberdudağı’nın adını değiştirdiler

Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Samanyolu TV, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biri olan kadınbudu köfte ile dilberdudağı tatlısının adı, “Kadın uzuvlarının yemek ismi olarak kullanılması hoş değil” gerekçesiyle yeni isimler uydurdu.

Söz konusu ilginç gelişme Samanyolu TV’de önceki gün saat 13.00’ten itibaren canlı yayımlanan Oktay Aymelek’in sunduğu yemek programı “Yeşil Elma”da yaşandı. “Yeşil Elma” programının yapımcısı Filiz Aydoğan, iki yemeğin ismindeki değişikliğe ekip olarak birlikte karar verdiklerini söyledi.

Yemek ve tatlı isimlerinde kadın uzuvlarının kullanılmasının bir kadın olarak kendisini rahatsız ettiğini vurgulayan Aydoğan şöyle konuştu: “Niye ‘Erkekbudu’ değil de, ‘Kadınbudu’? Mutlaka bu tarihten gelen bir şey ama bu anayasa kuralı değil, değişmez diye bir kaide yok. Kadın hakları diye bir şey varsa bizim ekip de kadınlardan oluşuyor.

Türkçe’nin güzel konuşulması ve doğru kullanılması adına bu tip argo kelimelerinin çok duyulmasının ve ekranlardan seyircilerle paylaşılmasını tasvip etmiyoruz. Muhafazakâr olmamızdan kaynaklanan bir durum değil. Tamamen güzel Türkçe konuşma hassasiyetinden kaynaklanıyor.”

Programın sunucusu Oktay Aymelek ise “Kadını kötü anlamda çağrıştıran yemek isimlerini farklı isimlerle yorumladık. Ahlaki olarak uygun bulmadığımız için kadınbudu köfteyi pirinçli köfte, dilberdudağını da ay tatlısı yaptık” diye konuştu.

BAYRAM KAYGUSUZ
MİLLİYET - 6 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.