Kadıncık Ana Evi’nin hala restore edilmemesi yeniden Meclis gündeminde

Kadıncık Ana Evi’nin hala restore edilmemesi yeniden Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Zeynel Özen, Hacıbektaş'ta bulunan Kadıncık Ana Türbesi'nin hala restorasyon çalışmalarına başlanmamasının nedenlerini Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a sordu. Mec

A+A-

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Milletvekili Özen önergede, Hacıbektaş ilçesinde bulunan Alevi Yol önderi Kadıncık Ana Türbesi’nin Bakanlığın restore etme kararına rağmen hala restorasyon çalışmamalarının başlatılmamasını ve hatta rafa kaldırıldığı şeklindeki iddiaları Bakan Ersoy’a sordu.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI GÜNDEME ALINMIŞTI AMA…

Soru önergesinde, Kadın Ana Türbesi’nin restorasyonuna ilişkin şu hatırlatmada bulunuldu:

“25.01.2019 tarihli 7/8137 esas sayılı soru önergemizde tarafınıza yönelttiğimiz; Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde harabe bir halde olan Kadıncık ananın restorasyonuna dair sorularımıza bakanlığınızın 20.04.2019 tarihli 72416558-610-E.342747 sayılı cevabında şu açıklama yapılmıştır:

“Nevşehir ili, Hacıbektaş ilçesinde, Savat Mahallesi, 31 pafta, 125 ada, 5 parselde yer alan Kadıncık Ana Türbesi (Evi), Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 08.02.1991 tarihli ve 949 sayılı kararı ile kültür varlığı olarak tescillenmiştir. Söz konusu türbenin restorasyon çalışmalarının Bakanlığımız 2019 Yılı Yatırım Programı kapsamında yapılması planlanmaktadır.”

Bakanlığın bu müspet yöndeki cevabına rağmen başta Alevi kadınları olmak üzere Aleviler için kutsal kabul edilen Kadıncık Ana türbesinin restorasyon çalışmasına dair herhangi bir gelişme olmamıştır. Tarafımıza ulaşan bazı gayri resmi bilgilere göre; Kadıncık Ana türbesinin restorasyon planı ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek tekrar rafa kaldırıldığı söylenmektedir.

Öte yandan 28 Eylül 2018 tarihinde Avrupa Alevi Kadınlar Birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazılı dilekçe vererek, söz konusu restorasyon işlemleri için gerekli iznin verilmesi halinde ekonomik olanakları kendilerinin yaratmak istediklerini beyan ettikleri dilekçeleri halihazırda bakanlığınız bünyesinde mevcuttur.

“GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLMELİ”

Kadıncık Ana türbesi yıllardır yıkık dökük bir haldedir. Aleviler için önemli bir değer olan tarihi bir kimliğe ait kutsal kabul edilen bir yerin halen virane bir halde olması başta Alevi kadınları olmak üzere tüm Alevileri yaralayıcı bir durumdur. Ülkemizdeki tüm inançlara ve değerlere eşit mesafede olması gereken yetkililerin bu konuda gerekli hassasiyeti gösterip, doğal yapısıyla uyumlu bir onarım çalışması için bir an önce harekete geçmelidir.”

Bu kapsamda, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için verdiği önergede şu soruları yöneltti:

PİRHA/ANKARA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.