Kadıncık Ana Türbesi Onarılacak!

Kadıncık Ana Türbesi Onarılacak!

Avrupa Alevi Kadınlar Birliği’nin, Hacıbektaş'taki Kadıncık Ana Türbesi’nin onarımı için mücadelesinde ilk olumlu adım atıldı. Kültür Bakanlığı, türbenin restorasyon çalışmalarının 2019 yılı içerisinde gerçekleştirileceğini duyurdu.  

A+A-

PİRHA – Avrupa Alevi Kadınlar Birliği’nin, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki Kadıncık Ana Türbesi’nin onarımı için mücadelesinde ilk olumlu adım atıldı. Türbe, kültür varlığı olarak tescillenirken, meclisteki soru önergesine  “Söz konusu türbenin restorasyon çalışmalarının Bakanlığımız 2019 yılı Yatırım Programı kapsamında yapılması planlanmaktadır” açıklaması geldi.  

Avrupa Alevi kadınlar Birliği’nin Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Kadıncık Ana Türbesi’nin restorasyonu için başlattığı mücadele karşılık buldu. Avrupa Alevi Kadınlar Birliği kurucu üyelerinden Serpil Özen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptıkları başvurunun ardından olumlu cevap aldıklarını söyledi.

Konu, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen tarafından da Meclis gündemine taşınmıştı. Özen, verdiği önergede “Türbenin onarımı için herhangi bir planınız var mıdır? Avrupa Alevi Kadınlar Birliği’nin tasarruf nedeniyle onarımı yapılmayan Kadıncık Ana Türbesi’nin bedellerini kendilerinin karşılaması talebine yanıtınız nedir?” sorularına cevap istemişti.

 

Milletvekili Özen’in soru önergesini yanıtlayan ilgili bakanlık, “2019 yılı Yatırım Programı kapsamında yapılması planlanmaktadır” yanıtını verdi.

“ONARIMIN ÖNÜNDE SİYASİ SEBEPLER VAR”

Kadıncık Ana Türbesi’nin Alevi toplumu için önemli bir mekan olduğunu söyleyen Avrupa Alevi Kadınlar Birliği kurucu üyelerinden Serpil Özen şunları aktardı:

“Kadıncık Ana, Aleviler için kutsal olan Hacı Bektaşi Veli Dergahı’nın postişine oturmuş bir kadındır. Yani Hacı Bektaş’tan sonra posta oturan ilk kadındır. Biz Aleviler için değerli bir kadın ve semboldür. Kadın olmasının da ayrı bir önemi var. Bizler her sene Kadıncık Anamızın türbesine gittiğimizde oranın yıpranmış ve kötü durumda olduğunu görüyoruz. Türbe şu anda içler acısı durumda. Avrupa Alevi Kadınlar Birliği olarak eğer devlet bu onarımı yapamıyorsa biz kendimiz sponsor bulup yapalım istedik. Daha sonrasında başkanımız Nevin Kamilağaoğlu bir dilekçe yazarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdi. Oradan bize gelen cevapta ‘yeterli bütçemiz olmadığından dolayı türbeyi restorasyon kapsamına alamıyoruz’ denildi. Biz de ‘madem siz küçük bir türbeyi yaptıramıyorsunuz öyleyse biz sponsor olalım ve yaptıralım’ dedik. İsteselerdi tabii ki yapabilirlerdi ama siyasi bir sebebi olduğunu düşünüyorum.”

“KADINLARIN ÖNEMİNİ UNUTTURMAK İSTEDİLER”

Türbenin bir kadına ait olması sebebiyle önemsenmediğini de ifade eden Serpil Özen, şöyle devam etti:

“Kadın olduğu için önemsenmeyip bir köşeye atıldığını düşünüyorum. Biz Aleviler için o türbenin bir kadına ait olması sebebi de çok kutsal. Oranın bir an önce tadilat yapılıp Alevilere sunulması gerekiyordu. Ama bakanlık yapmayınca biz de kendimiz yapalım istedik. Sanırım bu türbeyi, kadınların önemini unutturmak istediler.”

Serpil Özen, devletin Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayırdığı bütçeye işaret ederek “Çok büyük bir eşitsizlik söz konusu” dedi ve şöyle devam etti:

 

“Milyonlarca Alevinin vergisi ile ülkede camiler yapılıyor. Ama bizim küçücük bir Kadıncık Ana Türbemiz için ‘bütçe yok’ deniliyor. Biz de ‘madem öyle’ diyerek dilekçe verdik. Bu nedenle Kayseri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gittim ve konunun takipçisi oldum. Bu arada İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de mecliste bir soru önergesi verdi. O önergeye de olumsuz cevap geldi. Ardından bizim de verdiğimiz dilekçe sonrasında şöyle bir cevap geldi: ‘2019 yılı için Kadıncık Ana Türbesi proje kapsamına alındı.’ Tabii ki sevindik. Ama bu işin takipçisi olacağız. Çünkü Kadıncık Ana bizler için çok önemli. İsterdik ki Ağustos ayında Hacı Bektaş’ta yapacağımız tören öncesi türbe onarılsın ama proje içerisine alınması bile çok önemli. Buradaki Vakıflar Genel Müdürlüğü ile de görüşeceğiz. Restorasyon tamamlanıncaya kadar bu işin peşini bırakmayacağız.”

Eren GÜVEN / ANKARA

01serp.jpg01serp2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum