Kafalar karıştı

Kafalar karıştı

Kafalar karıştıÜniversitelerde ikinci eğitim döneminin ikinci günü yaşanan manzara değişmedi Önceki gün türbanlı öğrencilerin...

A+A-

Kafalar karıştıKafalar karıştı

Üniversitelerde ikinci eğitim döneminin ikinci günü yaşanan manzara değişmedi Önceki gün türbanlı öğrencilerin girdiği Kocaeli Üniversitesi'ne öğrenciler dün türbanla alınmadı Türban karşıtı birçok grup da üniversitelerde protesto gösterileri yaptı

Üniversitede türbana serbesti sağlayacak Anayasa değişikliği henüz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmazken, üniversitelerde de kafalar karışık. Önceki gün bazı öğrencilerin türbanla girdiği Kocaeli Üniversitesi'nde dün özel güvenlik görevlileri başı kapalı öğrencilere engel oldu. Türbanlı öğrencilerin hem kampusa hem de derslere girmelerine izin verilen Çukurova ile diğer bazı üniversitelerde ise öğrenciler protesto gösterilerinde bulundu.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, önceki sabah "Türbanla girmeye çalışanlara engel olmuyoruz, amacımız öğrencilerin bölünmeden eğitime devam etmelerini sağlamak. Kampus içine 10 kadar öğrencimizin girdiğini belirledik. Hiçbir engellemede bulunulmadı" demişti. Ancak, öğlenden sonra tepkiler üzerine türbanlı öğrenciler içeriye alınmamıştı. Komsuoğlu, öğleden sonra da türbanla kampusa giren öğrencilerin derslerda başlarını açtığını söylemişti.

DHA'nın haberine göre dün sabah Umuttepe ve İzmit merkezdeki kampuslara daha fazla türbanlı öğrenci geldi ve kapıdan içeriye girmek istedi. Güvenlik görevlilerince rektörlük kararı gereği türbanla içeriye alınmayacakları bildirilen bazı öğrenciler, "Yasa kabul edilmedi mi? Niye almıyorsunuz? Dün alınmıştı" diye tepki gösterdi. Bu öğrencilerin çoğunluğu türbanlarını çıkarıp içeri girerken, bir kısmı ise okula girmedi.

Türbanlı öğrencilerin içeri alınmasını protesto eden TKP üyesi bir grup ise gösteri yaptı. "AKP'yi istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan grup, üniversite yönetimini eleştirdi.

Türbana karşı protesto

Çukurova Üniversitesi'nde de manzara değişmedi. Türbanlı öğrenciler kampus içinde rahatlıkla dolaşıp derslere girdi. Türbanlı öğrencilerin derslere alınması, çoğunluğu öğrenci yaklaşık 100 kişilik grup tarafından protesto edildi. Bazı öğretim üyelerinin de destek verdiği eylemde "AKP'yi istemiyoruz" pankartı açıldı. Üniversiteler Konseyi Derneği'nin türbana karşı 5 bin 323 imza topladığı açıklanırken türbana karşı broşürler dağıtıldı.

Eskişehir'deki Anadolu ve Osmangazi üniversitelerinde, eski uygulamada olduğu gibi kampuslara türbanlarıyla giren öğrenciler, derslerde başını açtı.

Sorumlu olursunuz

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri de türbanla ilgili endişelerini okulda yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdi.

Öğrenciler mahalle baskısının kampus baskısı haline geleceğini söyledi. Ülke çapında çıkabilecek çatışmaların sorumlularının yasayı çıkaran ve destek verenler olacağını savunan öğrenciler, "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganı atıp 10. Yıl Marşı'nı söyledi.

İlk gün öğrencilerin kampusa türbanla girdiği ancak derslere alınmadığı Pamukkale Üniversitesi'nden (PAÜ) yapılan açıklamada da üniversitelere türbanla girmek için Anayasa değişikliğinin yeterli olmadığı, yasal düzenlenenin yapılması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, PAÜ'nün kanunlara ve hukuk kurallarına uymakla yükümlü bir kurum olduğu, bu sorumlulukla hukuki görüşe uygun hareket edeceği vurgulandı.

HABER MERKEZİ
MİLLİYET - 13 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.