Kamer Genç: Alevilerin talepleri dikkate alınmıyor

Kamer Genç: Alevilerin talepleri dikkate alınmıyor

Kamer Genç: Alevilerin talepleri dikkate alınmıyor  Hacı Bektaşı Veli, Londra’da anıldı  İngiltere Alevi Bektaşi Birlik ve Dayanışma...

A+A-

Kamer Genç: Alevilerin talepleri dikkate alınmıyorKamer Genç: Alevilerin talepleri dikkate alınmıyor
 
Hacı Bektaşı Veli, Londra’da anıldı 

İngiltere Alevi Bektaşi Birlik ve Dayanışma Komitesi, Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anmak ve Aleviliğin bugünkü durumunun değerlendirmek amacıyla bir konferans düzenledi.

İngiltere Alevi Bektaşi Birlik ve Dayanışma Komitesi, Hacı Bektaşi Veli’yi Anmak ve Aleviliğin bugünkü durumunu değerlendirmek amacıyla bir konferans düzenledi. Konferansa katılan Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç, AKP’nin görüldüğü gibi özgürlükçü olmadığını, devletin tüm kurumlarının Fethullah Gülen yandaşlarınca işgal edildiğini savunarak, “Türkiye sizin tahmin edemeyeceğiniz kadar karanlık bir geleceğe doğru gidiyor” dedi.

İngiltere Alevi Bektaşi Birlik ve Dayanışma Komitesi, Türkiye’den çok sayıda konuşmacının katıldığı konferansı Selby Center’da hafta sonu gerçekleştirdi. Panele Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Hacı Bektaş-ı Veli Dernekleri Başkanı Tekin Özdil, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Temsilcisi Ali Çağan, Dede Hüseyin Gazi Metin, Pir Sultan Abdal Dernekleri Başkanı Fevzi Gümüş ve yazar Ali Rıza Aydın katıldı.

Aleviler hep susturulmaya çalışıldı

Çok sayıda kişinin katıldığı panelde bir konuşma yapan komite sorumlusu İsrafil Erbil, Aleviler’in geçmişte yok edilmek istendiğini, katledildiğini, yakılıp, yıkıldığını ifade etti. Erbil, “Bu emellerine ulaşamayanlar şimdi de çeşitli projelerle bizi asimile etmeye yelteniyorlar” dedi. Erbil, “Bugün çok değerli konuklarımız var hiç kimseyi susturmak istemiyoruz, bugüne kadar zaten hep birileri bizi susturmaya çalıştı” diye konuştu.

Erbil, daha sonra sözü Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız’a bıraktı. Konuşmasında Alevilik kavramı üzerine duran Balkız, köylerden kente göçün başlamasıyla birlikte Aleviler’in çok farklı sorunlarla karşılaştığını belirterek, “Bu sorunun önemli oranda kentleşme ile ilgili olduğu ortaya çıktı. Eskiden kırsal alanda sünni köylerle iç içe yaşıyorduk ve bu tür sorunlar yoktu. Birbirimize saygı gösterirdik. Cenazelerde ve törenlerde bir araya gelirdik” dedi. Balkız, tarih boyunca Aleviler’i yok etmek isteyen devletin bunu başaramadığını, ama Alevilerin şehirlere göçmesi ile devletin bu amacını gerçekleştirmek için fırsat yakaladığına ve bunu kullandığına dikkat çekti. 12 Eylül darbesi ile birlikte bu ortamın oluştuğunu ifade eden Balkız, “Öncelikle din dersleri zorunlu hale getirildi ve ardından da katliamlar başladı” dedi. Hükümetin Aleviler’e yönelik tavrını eleştiren Balkız, şöyle devam etti: “Devlet bize şemsiye tutacağına asimile edip yalnızlaştıracağına bir an önce taleplerimizi yerine getirsin. Aleviler arasında ‘biz kimiz’ tartışması yoğun bir şekilde yaşanıyor. Ne olduğumuza karar vermek, hem ihtiyaçlarımızı hem gideceğimiz yolu hem de devletten istediklerimizi tanımlayacak akademisyenler, araştırmacı yazarlar, Aleviliğin İslam’ın içinde olup olmadığını tartışıyorlar. Bize göre, Aleviliğin Tanrı anlayışına, tarihine, kurumlarına, ibadetine bakıldığında, ona İslam elbisesi giydirmek kolay değil. Alevilik bir yaşam biçimi, bir kültür, bir yol, bir felsefe, doğayı ve toplumu kendince bir yorumlamadır. İslamiyet’ten etkilenmiştir, İslam’ın motifleri, ritüelleri, formları vardır ama ‘Alevilik İslam’ın içindedir’ demek o kadar kolay değildir.” 

Kamer Genç: Tayyip Erdoğan, Diyanet’in izni olmadan hiçbir şey yapamaz

Balkız’ın ardından söz Kamer Genç’e verildi. Panele konuşmacı olarak gelmemesi için çeşitli kişilerden telefon aldığını söyleyen Genç, Londra’ya ilk kez geldiğini ve burada bulunmaktan mutlu olduğunu dile getirdi. Uzun yıllardır anti demokratik yasalar, cemevlerinin ibadethane statüsüne çıkarılması ve zorunlu din derslerinin kaldırılması için mücadele ettiğini ifade eden Genç, AKP’nin görüldüğü gibi özgürlükçü olmadığını, devletin tüm kurumlarının Fethullah Gülen yandaşlarınca işgal edildiğini savunarak, “Türkiye sizin tahmin edemeyeceğiniz kadar karanlık bir geleceğe doğru gidiyor” dedi. Kamer Genç sözlerine şu şekilde devam etti:

‘12 Eylül darbesi Türkiye’yi mahvetti. Şimdi de AKP hükümeti Türkiye üzerinde çeşitli oyunlar oynuyor. AKP hak ederek bu konuma gelmemiştir. Onların amacı laik düzeni yıkıp yerine şeriat düzeni getirmektir. Tayyip Erdoğan, Diyanet’in izni olmadan hiçbir şey yapamaz.” Aleviler’in taleplerinin çok net olduğunu ve bu taleplerin halen dikkate alınmadığını kaydeden Genç, “Kesinlikle zorunlu din derslerinin kaldırılması gerekiyor ve cemevlerinin de ibadethane statüsünde kabul edilmesi gerekiyor. Ama Erdoğan ne hak tanıyor ne de hukuk” diye konuştu.
  
Fevzi Gümüş de, Aleviler’in içte ve dışta kuşatıldığını ifade ederek, “Aleviler geçtiğimiz yıl Ankara’da olduğu gibi bu yıl da Kadıköy İskele Meydanı’nda 8 Kasım’da 1 milyon kişinin katılacağı bir miting düzenleyecek. Destek bekliyoruz” dedi.

KAYNAK : kibrisgazetesi.com - Eylem ERAYDIN / LONDRA - 6 Ekim 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.