Kanser hastalarına 'dini' ankete soruşturma

Kanser hastalarına 'dini' ankete soruşturma

Kanser hastalarına 'dini' ankete soruşturmaSİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Onkoloji Servisi'nde yatan hastalarla...

A+A-

Kanser hastalarına 'dini' ankete soruşturmaKanser hastalarına 'dini' ankete soruşturma

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Onkoloji Servisi'nde yatan hastalarla 'din' ve 'inanç' ağırlıklı anket yapıldığı haberleri üzerine alarma geçti. Başhekim Prof.Dr. Gökhan Köylüoğlu, Orkoloji Servisi sorumluları hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi.

Başhekim Prof. Dr. Köylüoğlu, anketi İstanbul'dan gelen bir grubun yaptığını, bunun sdece Sivas'ta değil 13 il merkezinde yapıldığını belirlediklerini söyledi. Başhekim Prof. Dr. Gökhan Köylüoğlu, DHA'ya şu açıklamayı yaptı:

'İstanbul Marmara Üniversitesi'nden gelen bir grup, bizim hastanemizde bulunan ve kanser tedavisi gören hastaların yattığı Onkoloji Servisi'nde bulunan 13 hasta üzerinde bu anket çalışmasını yapmış. Anketin amacı ise kanser hastası olduğunu öğrenen kişilerin dini duygularında bir değişiklik olup olmadığı araştırma yönündeymiş. Benim bugün öğrendim kadarıyla bu anket Türkiye genelinde 13 il merkezde yapılmış. Konuyla ilgili gerekli araştırmaları yapıyoruz. Sorumlular hakkın da soruşturma başlattık.'

Onkoloji Servisi'nde yatan hastalardan ankete katıldığını söyleyen olmazken, katılmayanlar konuştu. Bunlardan 74 yaşındaki İsmail Yazar, 'Ben prostat kanseriyim. Üç aydır bu serviste tedavi görüyorum. Benimle böyle bir anket yapılmadı' dedi.

Hastanede kanser tedavisi gören hastalarla yapılan ankette, alevi mi sünni mi oldukları, oruç tutup tutmadıkları, namaz kılıp kılmadıkları, hacca gidip gitmedikleri, zekat verip vermedikleri, dua edip etmedikleri, kanser teşhisi konulduktan sonra inançlarında değişiklik olup olmadığı ve hastanede din görevlisi olmasını isteyip istemedikleri sorularının yöneltildiği belirtildi.

Halife YALÇINKAYA- Gökhan CEYLAN - - SİVAS - DHA - 26 Aralık 2010

Rektörlükten 'anket' açıklaması

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörüğü, tartışma konusu olan 'dini anket' ile ilgili soruşturma başlattı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören kanser hastalarına yönelik yapılan dini içerikli anketle ilgili Rektörlük bir açıklama yaptı. Marmara Üniversitesi'nin yürüttüğü ve rektörlükten izin alınmadan yapılan anket için inceleme başlatıldığı bildirildi.

CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Onkoloji Bölümü'nde tedavi gören kanser hastalarına yönelik yapılan dini içerikli anket çalışması ile ilgili olarak Rektörlük resmi internet sitesinden yazılı açıklama yayınladı. Rektörlüğün açıklamasında Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serdar Turhal'ın başkanlığında Türk Onkoloji Çalışma Grubu'nun kanserli hastalarda tutum ve davranış değişikliği konusunda anket çalışması planlandığı ve hemşirelerle birlikte 13 üniversitenin katılımı ile bu çalışmanın gerçekleştirildiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Dünyadaki bu konu ile ilgili benzer çalışmalarda sunularak etik kuruldan onay alınmıştır. Bu çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Ana Bilim Dalı da katılmıştır. Dekanlık ve Rektörlük'ten onay alınmadan yürütülen bu çalışmada hastalara bazı sorular sorulmuştur. Olayın duyulması üzerine inceleme başlatılmıştır."

Söz konusu anket çerçevesinde hastalara Alevi mi Sünni mi oldukları, kanser tanısı konulduktan sonra inançlarında bir değişiklik olup olmadığı, oruç tutup tutmadıkları, namaz kılıp kılmadıkları, hac görevini yerine getirip getirmedikleri, zekat verip vermedikleri ve dua edip etmedikleri gibi soruların yanı sıra 'Hastanenizde din görevlisi olmasını ister miydiniz' soruları yöneltilmişti.

SİVAS- DHA - 27 Aralık 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.