"Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri"

"Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri"

"Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri" Yönetmenliğini Özgür Fındık’ın yaptığı belgeselde, Dersim katliamı sırasında...

A+A-

"Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri" "Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri"

Yönetmenliğini Özgür Fındık’ın yaptığı belgeselde, Dersim katliamı sırasında yaşananların yanı sıra mecburi iskana tabi tutulan ailelerle ve dönemin askerleriyle yapılan görüşmeler de yer alıyor.

İSTANBUL- “Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri” adlı belgesel, 1937-1938 yılları arasında Dersim’de yaşanan katliamı ve sonrasında “mecburi iskana" tabi tutularak yerlerinden edilen, Türkiye'nin değişik bölgelerine sürülen ailelerin hikayelerini, tarihsel dokümanlar eşliğinde sunuyor.

Belgeselde çok sayıda "sürgün” ailesiyle temas kuruldu, görüşmeler yapıldı. Hem Dersim Ermenileri hem de Kürt Alevi ailelerin yanı sıra 1938'de Dersim'de askerlik yapan kişilerle de görüşüldü ve bugüne kadar dile dökülmeyen çok önemli bilgiler derlendi.
 
Belgeselde, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Manisa, İzmir Isparta, Bursa, Eskişehir, Bolu Mengen, Kayseri ve Amasya illerine “Mecburi iskana" /zorunlu sürgüne gönderilmiş aileler ve bireylerle yapılmış görüşmeler ve dönemlere ait arşiv fotoğraflar, resmi evraklar da yer alıyor.

Müziklerini Ferhat Tunç ve Cemil Koçgiri'nin müziklerini yaptığı belgesel, yarın saat 19.00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde gösterilecek.

Gazeteport - 5 Mayıs 2011 Perşembe

Kara Vagondaki Gerçekler

'Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri' adlı belgesel 1937-1938 yılları arasında Dersim’de yaşanmış olayları anlatıyor.

Dersim’de yaşanan olayların 74. yıldönümünde yönetmenliğini Özgür Fındık’ın yaptığı “Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri” belgeselinin galası 5 Mayıs Perşembe günü saat 19.00’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde düzenlenecek.

Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri” adlı belgesel 1937-1938 yılları arasında Dersim’de yaşanmış olayları ve beraberinde zoraki asimilasyona ve “Mecburi iskana”/sürgüne tabi tutularak yerlerinden edilen, tüm aile fertlerinin katledildiği bireylerin, Türkiye’nin değişik illerine sürgünlerini tarihsel dokümanlar eşliğinde tarihe bir dipnot olarak sunmayı amaçlıyor.

Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri” adlı belgeselde çok sayıda “sürgün” ailesiyle temas kuruldu, görüşmeler yapıldı. Hem Dersim Ermenileri hem Kürt Alevi ailelerin yanı sıra 1938 döneminde Dersimde askerlik yapan kişilerle de görüşülmüş geçmişten günümüze hiç dile dökülmeyen çok önemli bilgiler derlenmiştir. Kayıt altına alınan iller; Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Manisa, İzmir Isparta, Bursa, Eskişehir, Bolu Mengen, Kayseri ve Amasya illerine “Mecburi iskana”/zorunlu sürgüne gönderilmiş aileler ve bireylerle yapılmış görüşmeler ve dönemlere ait arşiv fotoğraflar, resmi evraklar yer almaktadır.

Belgeselde ayrıca bölgenin özgün tınıları ve genç kadınlar için söylenmiş bir ağıt klam olarak bestelenerek yeniden yorumlanmıştır. 1937-1938 yılları arasında Dersim’de yaşanan olayları ve sonrasında sürgün edilen ailelerin anlatıldığı belgeselin müziğini ise Ferhat Tunç ve Cemil Koçgiri üstlendi.

Kaynak: AA - 04 Mayıs 2011 Çarşamba

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.