Karacaoğlan, Pir Sultan ve Aşık Veysel Datça sokaklarında

Karacaoğlan, Pir Sultan ve Aşık Veysel Datça sokaklarında

Ünlü şairler Datça sokaklarında yaşayacakDatça Belediyesi, ilçedeki sokaklara dünyaca ünlü şairlerin adlarını...

A+A-

Karacaoğlan, Pir Sultan ve Aşık Veysel Datça sokaklarındaÜnlü şairler Datça sokaklarında yaşayacak

Datça Belediyesi, ilçedeki sokaklara dünyaca ünlü şairlerin adlarını verdi.     

Datça Belediye Başkanı Erol Karakullukçu, geleneksel hale getirmek istedikleri ''Uluslararası Datça Şiir Buluşması'' etkinlikleri kapsamında ünlü şairlerin isimlerini ilçedeki sokaklarına verdiklerini belirtti.

Türkiye'den Nazım Hikmet'in adının verildiği sokaklara asılan tabelalarda şairlerin resimleri, şiirlerinden bölümler ve hayat hikayelerinin yer aldığını anlatan Karakullukçu, Datça sokaklarına isimleri verilen diğer şairleri şöyle sıraladı:

"Fransa'dan Louis Aragon, Azerbaycan'dan Samed Vurgun, Almanya'dan Ber-tolt Brecht, Filistin'den Mahmud Derviş, İspanya'dan F.Garcia Lorca, Rusya'dan Mayakovski, Pakistan'dan Muhammed İkbal, Şili'den Neruda, Suriye'den Nizar Kabbani, Lübnan'dan Halil Cibran, Kosova'dan İzzet Sarayliç, İngiltere'den W.Shakespare, Ürdün'den Aisha Kawaci ve Yunanistan'dan Yannis Ritsos''

KÜLTÜR KENTİ OLMA KİMLİĞİNİ YERLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Datça'yı sadece kum, deniz ve güneşten ibaret görmediklerini ifade eden başkan Karakullukçu, ilçeye kültür kenti kimliği yerleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

İlçe yakınlarındaki Knidos'un 3 bin yıl önce çok önemli bir kültür kenti olduğunu hatırlatan Karakullukçu, şunları kaydetti:

"Datça'yı, Knidos'un devamı gibi düşünerek kültürel faaliyetlere ağırlık veriyoruz. Bununla ilgili çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Bu etkinliklerden birisi 2000 yılında rahmetli Can Yücel'i anma adına başlatmış olduğumuz şiir şenlikleriydi. Bu şenlikler devam ederken düşündük ki 'Madem Can Yücel gibi ünlü bir şair burada yaşamış, Datça'ya gömülmeyi vasiyet etmiş öyleyse ismini yaşatmamız gerekiyor.' Bu düşünceyle Yücel'in adını evinin bulunduğu sokağa verdik.

Geçen yıl ise Uluslararası Datça Şiir Buluşmasının ilkini başlattık. Bu kültürel etkinlik kapsamında, ülkesindeki halkların özgürlüğünü ve gelişmesi adına hizmet vermiş şairlerin isimlerini 15 sokağa verdik.''

Bu yıl da Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel'in adlarını 3 sokağa vereceklerini belirten Karakullukçu, ''Bu uygulamamız geleneksel hale gelecek. Bundan sonra her yıl yaptığımız Uluslararası Şiir Buluşmasında gerek Türk şairlerinin gerekse yabancı şairlerin isimlerini sokaklarımıza vermeye devam edeceğiz'' dedi.

KAYNAK : YENİ ASIR - AA - 23 Ekim 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.