Karadenizli Aleviler çalıştayda buluştu

Karadenizli Aleviler çalıştayda buluştu

Karadenizli Aleviler çalıştayda buluştuİSTANBUL - Çoğunluğunu Karadenizli Alevilerin oluşturduğu Güvenç Abdal Araştırma, Eğitim,...

A+A-

Karadenizli Aleviler çalıştayda buluştuKaradenizli Aleviler çalıştayda buluştu

İSTANBUL - Çoğunluğunu Karadenizli Alevilerin oluşturduğu Güvenç Abdal Araştırma, Eğitim, Kültür ve Tanıtma Derneği’nce ocağa mensup Alevileri bir araya getirmek için düzenlenen ve iki gün sürecek ‘1. Uluslararası Güvenç Abdal Çalıştayı’ başladı. Çalıştay sonunda derlenecek verilen doğrultusunda bir araştırma merkezi kurulması için Ordu Üniversitesi’nde başvurulacak.

Ümraniye Belediyesi Cemil Meriç Gençlik ve Kültür Merkezi’nde yapılan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Güvenç Abdal Derneği Genel Başkanı Mustafa Yılmaz, derneğin 2007 yılında kurulduğunu, amaçlarının onlarca ildeki Alevi derneklerini bir araya getirerek birlik ve bütünlük sağlamak olduğunu söyledi. Yılmaz, Güvenç Abdal’ın da Hacı Bektaş Veli’nin verdiği görev üzerine Karadeniz’e giderek burada Kızılbaş ve Alevi inancını 750 yıldır yayıp temsil ettiğini anlattı.

Alman Konstanz Üniversitesi’nde görev yapan ve Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi görevlilerinden olan Coşkun Kökel, Güvenç Abdal’ın Hacı Bektaş Veli’nin dervişlerinden olduğunu söyledi. Kökel, bütün sıkıntılara rağmen Alevi inancının bu zamana kadar geldiğini ve bu inancı gelecek nesillere aktarmanın borç olduğunu belirtti.

Hacı Bektaş Dedesi Veliyettin Ulusoy da “Alevi ocakları birbirleriyle devamlı ilişki içinde olmalı. Yolumuz hem siyasi hem de maddi çıkarın üstüne üstüne çıkmaktır. Yolumuza sahip çıkmamız lazım” dedi.

Dünkü oturumda, ‘Anadolu Aleviliği’nin Temel Dinamikler’ ve ‘Güvenç Abdal Ocağı ve Çepni Türkmenleri’ konulu panel ve sunumlar yapıldı. İlk oturum, cem töreni ile aşure ve lokma dağıtımıyla son buldu.

Üniversitede merkez hedefi

Güvenç Abdal’ın tarihsel kişiliği ve ocak ile ilgili bilimsel projenin yapılacağı çalıştayda, proje sonunda toplanacak verilerin değerlendirileceği bir araştırma merkezinin Ordu Üniversitesi’ne kurulması üzerine görüş bildirileceği ve Ordu Gürgentepe Belediye Başkanı Halis Baykara’nın 23 Temmuz’da valilikten gerekli izni alarak bilimsel kurultay gerçekleştireceği öğrenildi. Çalıştayın bugünkü bölümünde ise ocak mensupları arasındaki inançsal ve sosyal irtibatı artırıcı çalışmaların tespiti yapılacak.

CAN AKBULAK - Radikal - 10.01.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.