Kardeşliğe Atılan Temel

Kardeşliğe Atılan Temel

Kardeşliğe Atılan TemelCem Evi ve Kültür Kompleksi Projesi’nin temeli bugün Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın da katıldığı bir...

A+A-

Kardeşliğe Atılan TemelKardeşliğe Atılan Temel

Cem Evi ve Kültür Kompleksi Projesi’nin temeli bugün Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın da katıldığı bir törenle atıldı.

KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği’nin girişimiyle inşaatına başlanan komplekste, ibadet ve sosyal-kültürel faaliyetler icra edilecek.

Cem evi, aş evi, müze, konferans salonu, kütüphane, misafirhane, anfi tiyatro ve çocuk parkından oluşacak Cem Evi ve Kültür Kompleksi, Bakanlar Kurulu kararıyla derneğe tahsis edilmiş Ercan Yonca Yaprağı Kavşağı yakınlarındaki 11 dönümlük bir arazi üzerine yapılacak.

--TÖREN—

Cem Evi ve Kültür Kompleksi Projesi temel atma törenine Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, I.Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Ana Muhalefet Partisi UBP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları, CTP Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu, DP Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Belçika Alevi Federasyonu Başkanı Şahmettin Özden ve çok sayıda davetli ve konuk katıldı.

Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ozan Ceyhun’un açılış konuşmasıyla başlayan törende KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Özdemir Gül ve Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat birer konuşma yaptı.

“Dede” Hüseyin Yalçın’ın kısa konuşması ve duasının ardından kompleksin temeli Cumhurbaşkanı Talat, Başbakan Soyer, I.Cumhurbaşkanı Denktaş ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Öker tarafından atıldı.

KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği bugün ayrıca AKM’de sosyal ve kültürel bir etkilik düzenledi.

--TALAT--

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kurulduğu günden bu yana katıldığı Hacı Bektaşi Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği’nin bütün etkinliklerinde KKTC’de bir cem evi olmamasından kaynaklanan sıkıntıların dile getirildiğini ve bu durum karşısında neler yapılabileceğini, nasıl katkı yapılabileceğini hep düşündüğünü söyledi.

Talat, bugün herkesin katkısıyla gelinen noktada cem evinin temelinin atıldığına işaret ederek, şöyle devam etti.

“Gerçekten gurur verici bir vesiledir. Çünkü her aşamasına tanık olmuş, tartışmalara bir şekilde katkı koymuş birisi olarak bugün bu temeli atmak hem benim için sevindirici, hem de uluslararası alanda da KKTC’de kardeşliğin, değişik dünya görüş ve dini inançlara, değişik kültür ve yaklaşımlara sahip insanların kardeşçe yaşamasının da bir göstergesidir”.

Bunun bir başlangıç olduğunu, arkasının gelmesi gerektiğini belirterek, oldukça iddialı olan kompleksi tamamlamanın çok büyük önem taşıdığını belirten Talat, “Bundan sonra da hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Devlet, hükümet ve bütün diğer kurumlar olarak katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Aleviliğin dostluk, kardeşlik, barış türküleri, bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu, en önemli ilekeler olduğunu kaydeden Talat, insanlığın bugün eksikliğini hissetiği ve heyecanla sarılması gereken “Barış, dostluk, kardeşlik” ilkelerinin Alevilik’te bulunduğunu belirtti. Talat, “Bu anlayışın KKTC’de adım atması ve böylesine önemli bir tesisin temelinin atılması son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

--DEDE—

“Dede” Hüseyin Yalçın, dünyada hala cem evlerinin Alevilerin ibadet yeri olarak kabul edilmediği ülkeler bulunduğuna işaret ederek, KKTC’de böylesi bir kompleksin temelinin atılmasına katkı koymalarından dolayı cumhurbaşkanı ve parlamentonun tarihe geçeceklerini söyledi.

KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Özdemir Gül, sadece KKTC’de değil, bütün dünya üzerinde kendi bakış açılarına göre evrensel olan değerleri KKTC’de bir nokta olarak ortaya koymanın kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Cem evi arsasının Bakanlar Kurulu kararıyla derneğe tahsis edildiğine işaret eden Gül, bugün temeli atılacak ilk etabın ardından kompleksi etap etap tamamlamayı arzu ettiklerini belirtti.

--CEYHUN—

Ozan Ceyhun konuşmasında, Aleviler’in evrensel olduğuna işaret ederek, “O anlamda Almanyalılar, Lefkoşalılar, Girneliler, İsveçliler, Finlandiyalılar fark etmiyor. Eğer bir yerde Cem Evi açılıyorsa, hepimiz ordayız. Açılmasa da ordayız” dedi.

Ceyhun, kendisini Kıbrıslı sayan bir birey olarak canla başla çalışarak, en içten ve en iyi şekilde üstüne düşeni yapacağını kaydetti. Ozan Ceyhun, Avrupa’da Türkiye karşıtı kararların alındığı bir dönemde 100 kadar Alevi’nin bir ilki yapıp, Avrupa Parlamentosu’nda gelip, Alevilerin Avrupa Parlamentosu toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi. Ceyhun, Almanya’da yaşayan Alevilerin Gerhard Schroder’in seçilmesinde çok büyük payı bulunduğunu kaydetti.

Ceyhun, “Kuzey Kıbrıs’ta bir alevi kültür merkezinin, cem evinin olması, bizleri çok çok sevindiriyor...KKTC’de Alevilerin hiçbir sorunu yok. Tam tersine Aleviler burada, bugün de örneği görüldüğü gibi herkesle yürekten sarmaş, dolaş” dedi.

11 Kasım 2007
http://www.kibrisgenctv.com

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.