Karnavalda yangın yüreğimizi yaktı

Karnavalda yangın yüreğimizi yaktı

Karnavalda yangın yüreğimizi yaktı   Gurbetçi Kaplı ve Özkaplı aileleri çocuklarını kurtarabilmek için aşağıda bekleyen...

A+A-

Karnavalda yangın yüreğimizi yaktıKarnavalda yangın yüreğimizi yaktı
 
Gurbetçi Kaplı ve Özkaplı aileleri çocuklarını kurtarabilmek için aşağıda bekleyen itfaiye erleriyle polislerin kucağına fırlattı... FOTOĞRAF: AFP
 
Aileler, çocuklarını kurtarabilmek için pencereden attı. Yangın sebebi meçhul. Türkler huzursuz

BERLİN - Almanya'nın güneybatısındaki Ludwigshafen kentinde önceki gece asırlık, ahşap, dört katlı bir binada çıkan yangında beşi çocuk dokuz Türk öldü. İnsanların hayatlarını kurtarmak için kendilerini pencerelerden attıkları, çocuklarını aşağıdaki polisin kucağına fırlattığı yangının sebebi henüz netlik kazanmadı. Felakete biri hamile olan dört kadın ve yaşları 1-16 arasında değişen beş çocuk kurban gitti. Kimlikleri şöyle: 48 yaşındaki Medine Kaplan, 22 yaşındaki kızı Belma Özkaplı, beş yaşındaki torunu İlyas Çalar, hamile olan 31 yaşındaki Hülya Kaplan ile kızları dört yaşındaki Karanfil ve 11 yaşındaki Dilara, 21 yaşındaki Döne Kaplan ile çocukları üç yaşındaki Kamil ve iki yaşındaki Kenan.

İkişer çocuklarıyla ölen Hülya ile Döne'nin ayrı evlerde oturdukları, karnavalı izlemek için yanan eve kayınvalideleri Medine'yi ziyarete gittikleri öğrenildi. Kurbanların memleketi Gaziantep'te yas var. Yakınları, Hülya Kaplan'ın son bir gayretle 10 yaşındaki çocuğu Derya'yı aşağı atmayı başardığını, yaralı Nergis Çalar'ın aşağı attığı 8 aylık bebeği Onur'un da yaralı kurtulduğunu anlattı.

24 Türk'ün ikamet ettiği binaya önünden geçen karnavalı pencereden izlemek için pek çok misafir gelmişti. Yangın karnavalın geçmesinin ardından çıktı. Kurtulanlarla itfaiyeciler, binanın içindeki tahta merdivenlerin tümüyle yandığını, metrelerce uzunluktaki alevlerin tavana yükseldiğini, içerdekilerin kaçış yolu bulamadığından camdan atlamak zorunda kaldıklarını aktardı. Bu şartlar, can kaybını artırdı. Binadan kurtarılıp hastaneye kaldırılan, aralarında 11 polis, bir itfaiyeci ve çocukların da bulunduğu 60 kişiden 20'si dün hâlâ tedavi altındaydı. Solunum zorluğu çeken bir çocukla atlayan iki yetişkinin durumu ağır, ama hayati tehlikeleri yok.

Kanepe arkasındaki çocuklar

Üçüncü kattakilerin attığı iki çocuğu aşağıdaki polisler yakalamayı başardı. Ayrıca itfaiyeciler dışardan dayadıkları merdivenlerle bir pencereden girip alevler içindeki bir odada kanepenin arkasındaki iki çocuğu yangının başlamasından bir saat sonra kurtardı.'Türk'üz diye itfaiye zamanında gelmedi' şikâyeti üzerine Alman polisi itfaiyenin 16.21'de alarma geçirildiğini, ilk ambulansın 16.25'te, itfaiyenin 16.27'de geldiğini söyledi. İtfaiye şefi Peter Friedrich de, karnaval sebebiyle hazır tuttukları araçları hızla olay yerine yönlendirdiklerini, ama binada beş dakika kalabildiklerini, merdiven kül yığını haline gelince çıktıklarını belirtti.

Türkler kurtarmaya tepkili

Ancak itfaiye ile polisin basın toplantısında bir Türk tepki göstererek, itfaiyeyi binaya girmemek ve su ya da köpük püskürtmemekle eleştirdi. Su ve köpüğün aşırı sıcakta buharlaşmasıyla insanların kavrularak ölmesi tehlikesi içerdiği yanıtını veren Friedrich, binanın önüne koydukları iki şişme branda sayesinde hayat kurtardıklarını hatırlattı.

'Kundaklamaya dair ipucu yok'

Bir doktora göre ambulansla götürülen bir kız çocuğu patlama sesi duyduğunu, ardından evin alevler içinde kaldığını anlattı. Zemin katta bir Türk derneğinin lokali bulunuyor. Dün çökme tehlikesinden ötürü binada araştırma yapılamazken 50 kişilik bir araştırma komisyonu görevlendirildi. Belediye Başkanı Eva Lohse, bunun kentte 2. Dünya Savaşı sonrasının en büyük yangını olduğunu söyleyip "Alevlerden çıkarılan çocukların korkunç görüntüleri hafızalarımızda kalacak. İtfaiyeciler atlayan çocukları, hayatları pahasına kurtarmaya çalıştı" dedi. Göç ve Uyum Bakanı Maria Böhmer ile hem Sosyal Demokrat Parti lideri hem eyalet başbakanı Kurt Beck, olay yerinde incelemede bulundu. 'Korkunç bir yangın kazası'ndan söz eden Beck, "Yangının yabancı düşmanlığından kaynaklandığı yönünde ipucu yok" dedi. Yangının vurduğu ailelere ilk aşamada beşer bin avro yardım yaptıklarını belirten Beck, yardımı sürdürmeyi vaat etti.

(Spiegel, dpa, afp, aa)
RADİKAL - 5 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.