Kasım Yeşilgül'ü anıyoruz

Kasım Yeşilgül'ü anıyoruz

Kasım Yeşilgül'ü anıyoruz Alevi hareketinin önemli isimlerinden, araştırmacı ve öğretim üyesi Kasım Yeşilgül’ü...

A+A-

Kasım Yeşilgül'ü anıyoruz Kasım Yeşilgül'ü anıyoruz

Alevi hareketinin önemli isimlerinden, araştırmacı ve öğretim üyesi Kasım Yeşilgül’ü ölümünün 3. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

1 Ekim 2005 tarihinde Fransa – Strasbourg’da lenf kanseri nedeniyle hayata gözlerini yuman Kasım YEŞİLGÜL, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu adına, Avrupa birliği ve Avrupa Parlamentosunda ilişkileri sürdürdü. Kasım Yeşilgül, aynı zamanda ABF ve AABK’nun Brüksel'deki temsilcisiydi.

Alevi hareketinin ve ülkemizdeki demokrasi güçlerinin önemli isimlerinden biri olan Kasim Yeşilgül, bilim adamı olmasının yanısıra, bir eylem adamıydı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve ABF’nin Alevi Bektaşi Federasyonu Brüksel’deki temsilcisi olan Kasım Yeşilgül, Avrupa Birliği’nin İlerleme Raporu’nda yer alan, “kendine özgü bir inanç olan Alevi inancı tanınsın, Alevi çocuklarına da okutulan zorunlu din dersi kaldırılsın” belirlemesinin rapora girmesinde belirleyici rol oynayanlardan biriydi. Kasım Yeşilgül, 26-27 Mart 2005 tarihlerinde Ankara’da yapılan “1. Alevi Konferansı” sonrası başlatılan “Zorunlu Din Dersi Kaldırılsın” kampanyasının örgütlenemesine de, düşünceleri ve yazılarıyla öncü olmuştu.

Kasım Yeşilgül, 4 Kasım 1948 yılında Sivas'ın İmranlı İlcesi'nin Arık köyünde doğdu. İlkokulu kendi köyünde bitirdikten sonra okumak icin 1960 yılında Ankara'ya gitti. İlkokul, Ortaokul ve Lise'yi Ankara'da okuyan Kasım Yeşilgül, daha sonra Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademesi'nde yüksek öğrenime başladı. 12 Mart 1971 sonrası, ikinci sınıfta iken Akademiyi terkederek yurtdışına çıktı.

Strasbourg Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Fakültesi'nde öğrenim gördü, burada Yüksek Lisans yaptı. Daha sonra da Sorbon Üniversitesi'nde ''İş Hukuku Master''i yaptı. Sorbon Üniversitesi'ndeki Master'ini ''Fransa ve Türkiye Sosyal Güvenlik Hukuku'nun Karşılaştırılması'' başlığı altında bir tez yazdı. Strasborug Üniversitesi Türkoloji bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Aynı Üniversitenin Sosyoloji Kürsüsünde, sosyal politikalar, sosyal mekanizmalar ve sosyal uyum konularında dersler verdi.

Kasım Yeşilgül, ''Vahdet-i Vücut'', ''Din ve İnançlara Yaklaşım Yöntemi'', ''Alevilerin tanrısı ile İslamın Allah'ı farklıdır'' ve ''Aleviliğin Oluşturucu Unsurları'' gibi bir çok makaleye imza attı, bu konularda bir çok konferans düzenledi.

Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu - 1 Ekim 2008

İLGİLİ HABERLER:

Kasım Yeşilgül düşünceleri ile aramızda olmaya devam ediyor!

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.