Katil Cheney protestolarla karşılandı

Katil Cheney protestolarla karşılandı

Katil Cheney protestolarla karşılandı ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ankara’da ‘Gelme katil seni istemiyoruz’ sloganı ile karşılandıDİSK,...

A+A-

Katil Cheney protestolarla karşılandıKatil Cheney protestolarla karşılandı

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ankara’da ‘Gelme katil seni istemiyoruz’ sloganı ile karşılandı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı ile Yüksel Caddesi’nde toplanan Ankaralı işçi ve emekçiler, ABD Başkan Yardımcısı Cheney’nin Türkiye’ye gelişini protesto ettiler. “Cheney Türkiye’den, Ortadoğu’dan defol” pankartının açıldığı eylemde, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Katil ABD işbirlikçi AKP”, “Katil Cheney ülkemizden defol” sloganları atıldı.

Ortak açıklamayı yapan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Cheney’nin ABD emperyalizminin Irak işgalinin baş mimarlarından, petrol ve silah şirketlerinin baş sözcüsü ve Guantanamo’nun sorumlularından olduğunu söyledi. Hükümete de “İşgalcileri ağırlamaktan, her hafta bir işgalciyle el sıkışmaktan vazgeçin. İşgalcilere özenmeyin! İşbirliği yapmayın” çağrısı yapan Soğancı, “Tescilli savaş suçlularıyla ve her gün yeni savaş suçları işleyenlerle ne görüşeceksiniz” diye sordu. “Bu çetenin Afganistan’ı, Irak’ı ve bütün dünyayı ne hale getirdiği ortada değil mi?” diyen Soğancı, Cheney’nin çantasında Ortadoğu halklarının başına örülecek yeni çoraplar olduğunu ve görüşmenin hayır getirmeyeceğini dile getirdi.

Savaş ve katliam hazırlıkları

İncirlik Üssü’nün 7 haftalığına tadilata alındığına vurgu yaparak, bunun normal bir tadilat olmadığını belirten Soğancı, ABD’nin olası İran saldırısı için İncirlik Üssü’nü hazırlaması olasılığına dikkat çekti. ABD’nin, Afganistan için NATO ülkelerinden asker istediğini belirten ve ABD askerleri ile Afganistan’da savaşacak asker için mi Türkiye’de bulunduğunu da soran Soğancı, Cheney’nin gelişinin, sadece felaket ihtimallerini, savaş, işgal ve katliam hazırlıklarını akıllara getirdiğini söyledi.

Türkiye’nin hiçbir şekilde İran’a yönelik saldırı hazırlıklarının, yeni işgallerin parçası, ABD’nin saldırganlık üssü haline gelmemesini isteyen Soğancı, AKP Hükümeti’ni, “savaş ve insanlık suçları işleyen emperyalistlerle el sıkışmaktan vazgeçmeye” çağırdı. Türkiye’nin, halkın büyük çoğunluğunun istediği gibi barış politikalarının merkezi haline gelmesini isteyen Soğancı, ABD ve İsrail ile her türlü askeri işbirliğinin sona erdirilmesi, Filistin, Lübnan ve Irak halklarıyla dayanışması gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

Irak, İran ve Afganistan konuşuldu

Cheney ve beraberindeki heyet, çıktığı bölge turu çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Cheney, Esenboğa Havaalanı’nda Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Ankara Valisi Kemal Önal ve Merkez Komutanı Tuğgeneral Naci Özdemir tarafından karşılandı. Cheney’ye, Türkiye ziyareti sırasında, eşi Lynne Cheney ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı olan kızı Elizabeth de eşlik ediyor.

Cheney’nin Ankara’ya gelişinden önce, Esenboğa Havalimanı’nda yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. Cheney’yi karşılamak için havalimanına gelen gazetecilerin çantaları, eğitimli köpekler kullanılarak aramadan geçirildi.

ABD Başkan Yardımcısı Cheney, Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir araya geldi.

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra terörle mücadele, Irak, İran, Afganistan’a asker yardımı, ABD’nin füze savunma kalkanı projesi ve Ortadoğu sorunu gibi konular ele alındı.

EVRENSEL - 25 Mart 2008

Başbakanlık önünde protesto

ÖDP’li bir grup Cheney'i protesto gösterisi yaptı.

ABD Başkanı Yardımcısı Richard Cheney ile Başbakan Erdoğan arasında görüşme öncesinde ÖDP’li bir grup protesto gösterisi yaptı.

Başbakanlık resmi konutu önüne gelen üç ÖDP’li kırmızı renkli bir sıvı dökerek pankart açmak istediler. ÖDP’liler bu sırada üzerinde “Katil ABD, işbirlikçi AKP”, “Katil ABD Ortadoğudan defol” ve “Cheney go home” yazılı küçük kağıtlar attılar.

Emniyet güçlerinin göz altına alma sırasında da ÖDP’liler “Katil ABD, işbirlikçi AKP”, “Katil ABD Ortadoğudan defol” diye sloganlar attılar.

TKP 'Yanke go home' dedi

TKP'liler, Dick Cheney'in ziyaretini protesto etti.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Türkiye ziyaretini protesto amacıyla eylem yaptı.

Taksim İstiklal Caddesi’nde toplanan TKP üyeleri, Cheney’in Afganistan’a daha fazla asker talebi için geldiğini ileri sürerek, AKP’yi ve ABD aleyhine sloganlar attı.

Taksim İstiklal Caddesi’nde toplanan TKP’liler, “Cheney, AKP’yi de al git” pankartı açtı. “ABD defol, bu memleket bizim”, “AKP’nin ipleri ABD’nin elinde”, “Bu ülke, bu halk satılık değil” sloganları atan grup adına TKP Merkez Komite Üyesi Kurtuluş Kılıçer bir açıklama yaptı.

Kılıçer, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in 19 Mart 2002’de de Türkiye’ye geldiğini anımsatarak, “Cheney, gölge başkan olduğu için küçük işlerle uğraşmadığı biliniyor. Cheney, şimdi de ABD’ye göbekten bağımlı hale gelmiş işbirlikçi AKP Hükümeti’nden, ülkemizin ABD’nin bölgedeki suçlarına daha fazla ortak olmasını istemeye geldi.

Afganistan’a daha fazla asker isteyecek” diye konuştu. Kılıçer, Türkiye gündeminde önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Cheney’in ziyaretinin gerçekleştiğine işaret ederek, AKP’nin, Sosyal Güvenlik Yasa tasarısıyla, kıdem tazminatını ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerle işçi sınıfına saldırdığını söyledi.

AKP’nin, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)’nin bir parçası olan ılımlı islamı Türkiye’de hayata geçirmek istediğini ileri süren Kılıçer, “AKP, devlet içinde kadrolaşmada sınır tanımıyor ve bütün toplumu türbana sokma konusunda adımlarını hızlandırıyor. Gerici AKP, biryandan ‘Çeteleri tasfiye ediyorum’ yalanıyla şaşkın liberalleri arkasına takarak, kendisine muhalif sesleri kesmeye çalışıyor, diğer yandan da Nevruz bayramını kutlamak isteyen halkımızın üzerine askeri, polisi salarak 2 yurttaşımızı katlediyor” dedi.

Kılıçer, işgal gücü olarak Afganistan’da bulunan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) içinde Türkiye’nin de yer aldığını hatırlatarak, şimdi de Afganistan’ın güneyine kadar yayılan çatışmalar için Cheney’in Türkiye’den asker talebinde bulunacağının altını çizdi.

Kapatma davasından dolayı AKP’nin köşeye sıkıştığını ifade eden Kılıçer, “Cheney, şimdi hakkında açılmış olan kapatma davası nedeniyle köşeye sıkışmış olan AKP’ye desteklerinin devamı karşılığında Afganistan’a daha fazla asker isteyecektir. Bu engellenmezse, Afganistan’da ABD çıkarları için ‘şehit’ düşmüş asker cenazeleri gelmeye başlayacaktır” diye konuştu.

“Cheney, ülkemizi terk et”, “Yankee go home”, “Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP” dövizleri taşıyan grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 25 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.