Katliam darbeye zemin hazırladı

Katliam darbeye zemin hazırladı

Katliam darbeye zemin hazırladı Maraş Katliamı’yla ilgili yapılan açıklamalarda katliamın arkasındaki karanlık güçlere dikkat çekildi...

A+A-

Katliam darbeye zemin hazırladı Katliam darbeye zemin hazırladı

Maraş Katliamı’yla ilgili yapılan açıklamalarda katliamın arkasındaki karanlık güçlere dikkat çekildi

Maraş katliamının 30. yıl dönümü nedeniyle 21 Aralık’ta Adana’da yapılacak mitinge katılım çağrısı yapıldı. Adana 5 Ocak Meydanı’nda bir araya gelen Alevi ve kitle örgütleri, Maraş katliamının CIA, kontrgerilla gibi gizli örgütler tarafından önce sıkıyönetim ve sonrasında bir darbeyi kolaylaştırmak için yapıldığı gerçeğinin geçiştirilmeye çalışıldığını vurguladı.

Miting çalışmaları kapsamında 5 Ocak Meydanı’nda, aralarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi örgütü temsilcileri, KESK’e bağlı sendika temsilcileri, İHD, DTP, EMEP, ÖDP ve ESP yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi biraya gelerek bildiri dağıttı. Bildiri dağıtımının yanı sıra “Maraş’ı, Sivas’ı, Çorum’u, Gazi’yi unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart ile İnönü Parkı’na kadar yürüyüş düzenlendi. Burada açıklama yapan Miting Tertip Komitesi Üyesi Güven Boğa, üzerinden 30 yıl geçen katliamın faillerinin cezalandırılmadığına dikkat çekti.

2 yıl sonra darbe oldu

Maraş katliamının arkasındaki güçlerin Sivas’ta ve Malatya’da da ortaya çıktıklarını ifade eden Boğa, Maraş’ta Alevi evlerinin kendilerini belediye çalışanı olarak tanıtan MHP’lilerce işaretlendiğinin mahkeme tutanaklarında yer aldığını söyledi. 30 yıl önce gerçekleştirilen Maraş katliamından 2 yıl sonra darbe gerçekleştirildiğini hatırlatan Boğa, “Yapılan darbe ile yüz binlerce devrimci, sendikacı, işçi ve emekçi gözaltına alındı” diye konuştu.

Darbenin ardından sendika yöneticilerinin idam cezaları ile yargılandığını aktaran Boğa, Türkiye tarihinde yaşanan 19 Aralık, Çorum, Maraş, Sivas, 1977 1 Mayıs gibi katliamların faillerinin ise cezalandırılmadığını dile getirdi.

Adanalıları 21 Aralık’ta yapılacak mitinge davet eden Boğa, “Katillerin, darbecilerin, işkencecilerin ve yeni darbe girişimlerinin önlenebilmesi için Anayasa’da ve TSK İç Tüzüğü’nde darbecileri koruyan maddeler temizlenmelidir. Bu ise AKP gibi ‘demokrasi havarisi’ güçlerin değil halkın mücadelesi ve sahiplenmesi ile gerçekleşebilir” diye konuştu.

Katliamın baş aktörü derin devlet

Hatay’da partiler, sendikalar ve kitle örgütleri, Adana’da yapılacak olan mitinge katılım çağrısında bulundular.

Eğitim Sen, SES, Tüm Bel-Sen, Yapı-Yol Sen, TÖP, Antakya Demokratik Kültür Sanat Derneği, Serinyol PİRSAD, Toplumsal Dayanışma Kültür Derneği, ÖDP, EMEP, İHD, ESP, DTP, Akdeniz Kültür Derneği ve Halkevleri adına Eğitim Sen’de basın toplantısı düzenlendi. Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Servet Kavuoğlu, böyle büyük ölçekte bir senaryonun devletin derin güçlerinden icazet alınmadan yapılmasının mümkün olmadığını dile getirdi. “Zaten katliamda baş aktörün ‘derin devlet’ olduğu yıllar sonra Başbakan’ın çekmecesinden çıkan ‘bilgi notu’nda ortaya çıkmadı mı” diye soran Kavuoğlu, 21 Aralık’ta Yunus Emre Parkı’ndan hareket edecek 3 otobüs ile mitinge katılım sağlayacaklarını duyurdu. Öte yandan mersinde yapılan açıklamayla da eyleme katılım çağrısında bulunuldu. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL - 19 Aralık 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.