Katliam değil kardeşlik istediler

Katliam değil kardeşlik istediler

Katliam değil kardeşlik istediler Sivas Katliamı’nı lanetleyen kitleler, öç değil halkların kardeşliği taleplerini dile getirdilerTürkiye’nin...

A+A-

Katliam değil kardeşlik istediler Katliam değil kardeşlik istediler

Sivas Katliamı’nı lanetleyen kitleler, öç değil halkların kardeşliği taleplerini dile getirdiler

Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleştirilen Sivas anmalarında katliam lanetlenirken, aynı zamanda AKP Hükümeti’nin Alevi açılımının da ikiyüzlülüğün bir ifadesi olduğu belirtildi. Her şeye rağmen kardeşlik ve barış talebiyle alanlara çıkanlar, katliamın sorumlularının korunduğunu ve iktidarın aynı zihniyeti koruduğunu belirtti.

İstanbul Sarıgazi’de festival alanında toplanan vatandaşlar, Sivas katliamında yaşamını yitirenleri anmak ve sorumluların açığa çıkarılması için meydana kadar yürüdü. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte “Sivas’ın katili çete devleti” ve “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada kitle adına açıklama yapan Ali Çiçek, herkesin bu vahşete tepki göstermesini ve unutmamasını isteyerek “Yeni Sivasların olmamasını sağlamak gerekiyor” diye konuştu. Katliamdan 15 yıl sonra bile Türkiye’nin hâlâ aynı politikalarla yönetildiğini dile getiren Çiçek, aynı olayların bir daha yaşanmaması için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Anadolu Kültür Cafe, Kıraç-Der ve Evrensel Kültür Merkezi’nin düzenlediği anmada Kıraçlılar Sivas’ta yaşanılanları kınamak için bir araya geldi. Anmanın sunuculuğunu yapan Özlem Maral ve Kadir Gürbüz katliamın nasıl hazırlandığını anlatırken yeni katliamların yaşanmaması için herkesi daha fazla mücadeleye çağırdı. Kıraç'ta işçi olan Şair Cemal Şener, şiirlerini okudu. Anmada Sivas’a yakılan türküler hep bir ağızdan söylendi. Daha sonra söz alan Kıraç-Der Başkanı Avukat Erkan Ünüvar, “Bugün Kıraç'ta bizi bir araya getiren Sivas'ta yitirdiklerimizi saygıyla anıyoruz. Sivas'ta yitirdiklerimizi anmak, onların yürüdüğü yoldan yürümektir” dedi. Ünüvar, birlik olunduğunda bir çok şeyin üstesinden gelebileceklerini belirtti. Konuşmaların ardından anma sinevizyon gösterimi ile sona erdi.

Gaziantep’te de Yeşilsu önünde toplanan Hacı Bektaş Veli Derneği, DİSK, KESK, TÜMTİS, Belediye-İş, İHD, EMEP ve ÖDP’nin de aralarında bulunduğu birçok kitle örgütü ve dernek, Sivas’ta yaşananları unutmayacaklarını dile getirdi.

Yapılan açıklamada kitle adına konuşan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, Türkiye’de halkları birbirine düşürerek katliamlara zemin hazırlayanların hâlâ aynı senaryoları hazırladıklarını ifade etti. “Bizler, ülkemizi gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim etmeyeceğiz” diyen Ersönmez, katliamda yitirilenlerin hâlâ kendilerine ışık olduğunu belirtti. Açıklama, katliamda yaşamını yitirenlere yazılan şiirlerin okunması ile son buldu.

AKP tavrını ortaya koydu

Denizli’de Sivas anması için bir araya gelen 200 kişi “Susma sustukça sıra sana gelecek” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları ile katliamın üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceklerini bir kez daha ilan etti.

Hacı Bektaş Veli Kültür Ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Birsen Koç, “Gerici siyasal İslamcı güruhun ‘Yaşasın şeriat kahrolsun laiklik’ sloganları eşliğinde gerçekleştirilen bu kıyımda savunmasız insanların bir otelde kıstırılmasına, devletin güvenlik güçleri sekiz saat boyunca seyirci kalmış ve 37 insan diri diri yakılmıştır. Madımak katliamını gerçekleştiren suçlular bulunmamıştır. Bu katliamcı zihniyet ile hesaplaşılmalıdır” diye konuştu. Türkiye’nin Sivas utancından kurtulmasını istediklerini vurgulayan Koç, Madımak Oteli’nin müze yapılması taleplerini yineledi. Müze talebinin geri çevrilmesinin katliamı gerçekleştirenlerin ideolojik tercihine “evet demek” anlamına geldiğini belirten Koç, AKP Hükümeti’nin tavrını açıkça gösterdiğini ifade etti. Koç, “Anadolu’nun öz ve özgün kültürü Alevilik üzerindeki baskılara, asimilasyon politikalarına son verilmedikçe bu ateş hiç sönmeyecek. Bu yürek hiç susmayacak. Devlet, Madımak olayından dolayı halkından özür dilemelidir. Bizler ortaçağ karanlığına karşı şiir ve türkülerle hep var olacağız” diye konuştu. Açıklama, Koç’un konuşmasının ardından sergilenen semah gösterimi ile son buldu. Daha sonra anma etkinliği Eğitim Sen binasında yapılan şiir ve müzik dinletileriyle devam etti.

Muğla’da barış, kardeşlik ve insan hakları savunucuları, Sivas katliamını kınamak ve yitirilenleri anmak için bir araya geldi. İHD Muğla Şubesi, siyasi partiler ile çeşitli sendika üyelerinin desteklediği etkinlikler kapsamında gün boyu Sınırsızlık Meydanı’nda fotoğraf sergisi açıldı. Akşam saatlerindeyse müzik ve şiir dinletisi yapıldı. Basın açıklamasında, Sivas katliamının arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması ve benzer olayların bir daha yaşanmaması talebi vurgulandı.

Son verilsin

Sivas katliamı Eskişehir’de düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi. Eskişehir Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından düzenlenen yürüyüşe çok sayıda kişi katıldı.

Kızılay İş Merkezi önünden başlayan yürüyüş, Hamamyolu Caddesi’ne kadar devam etti. Yürüyüşe katılanlar, “Sivas’ın hesabı sorulacak. Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” şeklinde sloganlar attı. Emek Platformu Dönem Sözcüsü T. Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak tarafından okunan bildiride, “Toplumsal barışı tehdit eden katliamlar, Anadolu’nun farklı renklerinin birlikte yaşam isteğini asla kıramamıştır. İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır” denildi.

Edirne’de KESK Edirne Şubeler Platformu’nun çağrısıyla gerçekleşen basın açıklamasında, katliamın halkların kardeşliğine yapılmış bir ihanet olduğu vurgulandı. “Sivas’ı unutma, unutturma” sloganının atıldığı açıklamada, katliamın yaşandığı Madımak Oteli’nin et lokantası olarak kullanılmasından vazgeçilmesi, bu utanç tablosuna son verilmesi istendi.

Önlenebilirdi...

Bolu Eğitim Sen Lokali’nde gerçekleştirilen anmada ise KESK Şubeler Platformu adına Basri Türk bir açıklama yaptı. Açıklamada, Madımak’ta katledilenlerin sadece Türkiye’nin aydınları değil ülkenin barış, kardeşlik, insan olma onuru olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Ülkemizde geçekleşen bu insanlık dışı olayı devlet önleyebilirdi, önlemeliydi. Ancak egemenler Alevi-Sünni, Kürt-Türk, laik-şeriatçı gibi yapay bölünmelerle halkın emeğini sömürmeye, kendi iktidarlarını devam ettirmeye çalışıyorlar” dendi. (HABER MERKEZİ)

Alanlar Sivas için doldu

İzmit: İzmit’te Merkez Bankası’ndan başlayıp İnsan Hakları Parkına kadar yapılan yürüyüşte Sivas Katliamının sorumlularının yargılanması ve hesap sorulması istendi. Hacı Bektaş-ı Veli Derneği’nin çağrısıyla oluşturulan platform tarafından organize edilen yürüyüşe KESK’e bağlı Sendikalar, TMMOB İKK, Emekli-Sen, Dev-Sağlık İş, EMEP, SDP, TKP, CHP ve Halkevleri katıldı. Yürüyüş sonrası İnsan Hakları Parkında müzik ve şiir dinletisi yapıldı.

Körfez Yavuz Sultan Selim mahallesi Deniz Düğün Salonunda Emek Partisi “Gerçek Laiklik, Bağımsızlık ve Demokrasi için Birleşelim. Sivas katliamının hesabını soralım” sloganıyla anma düzenledi. Anmada gerçek laiklik için mücadele ile Sivas Katliamı’nın sorumlularından hesap sorulacağı vurgulandı.

Etkinlikte konuşan Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir, Sivas Katliamı’nı gerçekleştirenlerin bugün iktidarda olduğunu belirtti. Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan’da bir konuşma yaptı.

Bursa: Bursa’da bulunan Alevi örgütleri, sendika ve siyasi partilerin ortaklaşa düzenledikleri Sivas katliamını anma etkinlikleri kitlesel bir yürüyüş ve anma etkinlikleri biçiminde gerçekleştirildi. Önceki akşam Setbaşı Mahvel’de toplanan kitle kortejler oluşturularak Kent Müzesi önüne yürüdü. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı anma semah ve müzik dinletisi ile son buldu.

Gemlik: Gemlik’te Alevi derneklerinin çağrısı ile bir anma yapıldı. 500 kişi İskele Meydanı’na yürüyerek Sivas’ta yapılan katliamın unutulmayacağını arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığı vurguladı ve olayların takipçisi olacaklarını dile getirdi.

Aydın: Sevgi Yolu’nda önceki gün akşam saatlerinde bir araya gelen yaklaşık 150 kişi basın açıklaması yaparak Sivas’ta yaşananları kınadı. Açıklamada “Madımak Oteli’ndeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyoruz. Madımak’ın toplumsal belleğimizde açtığı yarayı da demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, eşitliğe, çok kültürlülüğe inanan kesimlerle sarabileceğimizi biliyoruz” denildi.

Sinop: KESK Şubeler Platformu’nun çağrısı ile bir araya gelen siyasi parti ve kitle örgütleri Uğur Mumcu Meydanı’nda açıklama yaparak Sivasların bir daha yaşanmaması için mücadele edeceklerini ilan etti.

Didim: Didim de Sivas’ta katledilenler için semahlar dönüldü, şiirler okundu.

EVRENSEL - 4 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.