Katliamı hiç unutmayacağız

Katliamı hiç unutmayacağız

Katliamı hiç unutmayacağızSIVAS’TA 35 CANA KIYILMIŞTISIVAS - Sıvas’ta şeriatçıların Madımak Oteli’ni ateşe vermesi sonucu...

A+A-

Katliamı hiç unutmayacağız Katliamı hiç unutmayacağız

SIVAS’TA 35 CANA KIYILMIŞTI

SIVAS - Sıvas’ta şeriatçıların Madımak Oteli’ni ateşe vermesi sonucu 35 canın katledilmesinin üzerinden 15 yıl geçerken acılar tazeliğini koruyor. Bugün Madımak Oteli’nin önünde bir araya gelecek kalabalık kitleler, katliamı unutturmayacaklarının altını birkez daha çizecekler.

Sıvas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler ise Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a bir mektup göndererek “Devlet hayatında süreklilik olduğu ortak kanaatimizle; Sıvas halkından ve bu acıları yaşayan insanlara devletin bir özür borcu olduğunu düşünüyoruz” dediler.

Sıvas katliamının yıldönümü kapsamında bu yıl üç ayrı platform farklı saatlerde yürüyüş ve toplantılar düzenleyecek. Madımak Oteli önündeki törene CHP milletvekilleri ve partililerin bu yıl her zamankinden çok daha kalabalık bir grupla katılacakları belirtildi. Kentte ilk olarak CHP’liler ile ADD, CUMOK, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş ve Cem Vakfı yöneticileri Madımak Oteli önüne karanfil bırakacaklar. Daha sonra Eğitim-Sen, EMEP, ÖDP, Hacıbektaş Vakfı, Halkevleri, KESK Şubeler Platformu ve DSP’lilerin katılımıyla Ethembey Parkı’ndan Madımak Oteli’ne kadar bir yürüyüş düzenlenecek. Bir diğer etkinlik ise Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde gerçekleştirilecek.

Cem Vakfı Sıvas Şube Başkanı Ali Rıza Kaçan da katliamın yıldönümü nedeniyle yaptığı değerlendirmede “Biz Alevi, Sünni, Kürt, Çerkez ayrımı yapmadan birlik ve beraberlikten yanayız” diye konuştu.

ADD Sıvas Şube Başkanı Kemal Işın ise katliamı unutturmamak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

CHP Sıvas Milletvekili Ecder Özdemir de Madımak ve altındaki et lokantasının müze olması ve 2 Temmuz’un “barış ve kardeşlik günü” olması için Meclis’e kanun teklifi verdiklerini ancak AKP’lilerin bunu gündeme bile almadığını anımsattı.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Sıvas Şube Başkanı Emine İmren, acıların dinmesi için devletin hiçbir adım atmadığını belirtti.

MEHMET MENEKŞE / Cumhuriyet - 2 Temmuz 2008

Büyük miting bugün Kadıköy’de

Haber Merkezi - 35 kişinin diri diri yakıldığı Sıvas katliamının 15. yıldönümü nedeniyle bugün saat 17.30’da Kadıköy Meydanı’nda anma mitingi düzenleniyor. Gerici güçler tarafından yapılan katliamının protesto edileceği miting öncesinde Asım Bezirci ve Nesimi Çimen mezarları başında anılacak. Katledilen “can”lar dün Adana’da yapılan gösteriyle anılırken İzmir’de de kentin birçok yerinde etkinlikler düzenlenecek.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeler Platformu’ndan (PSAKD), yapılan açıklamaya göre Sıvas katliamını protesto etkinlikleri, saat 14.30’da Asım Bezirci’nin Zincirlikuyu’daki, 15.30’da da Nesimi Çimen’in Karacaahmet’teki mezarları başında düzenlenecek anma törenleriyle başlayacak. Miting için saat 16.30’da Kadıköy’deki Tepe Nautilus önünde toplanılacak, saat 17.00’de yürüyüşe geçilecek.

Saat 17.30’da Kadıköy İskele Meydanı’nda başlayacak olan mitingin sunuculuğunu Orhan Aydın yapacak. Katliamda can verenler için saygı duruşu ile başlayacak olan mitingde, ortak bildiri okunacak. Daha sonra semah gösterisinin sunulacağı miting, Cahit Berkay, Emrah Karaca ve Grup Yorum’un dinletilerinin ardından sona erecek.

Adana’daysa Sıvas’ta katledilen canları anma etkinlikleri, Adana Büyükşehir Belediyesi Fuayesi’nde, katliamın yaşandığı süreci anlatan fotoğraflardan oluşan serginin açılışıyla başladı. Daha sonra İnönü Parkı’nda toplanan onlarca kişi katliamını protesto etti.

Bu arada, Adana’dan 200 kişi, otobüslerle kitlesel anma törenine katılmak üzere Sıvas’a gitti.

İzmir Konak Belediyesi’nin “2 Temmuz’u unutmadık” sloganıyla düzenlediği ve Alevi Bektaşi Dernekleri ve Yöre Dernekleri Platformu’nun desteklediği etkinlik bugün saat 20.00’de Yurtoğlu Mahallesi’nde gerçekleştirilecek. Karşıyaka Belediyesi tarafından yaptırılan 2 Temmuz Anıtı da yarın saat 18.30’da açılacak.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da 15. yılında Madımak katliamını anma etkinliklerine katılmak üzere bugün Sıvas’a gidecek.

Cumhuriyet - 2 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.