‘Katliamlara kaşı dilimizi, inancımızı, kimliğimizi sahiplenmeliyiz’

‘Katliamlara kaşı dilimizi, inancımızı, kimliğimizi sahiplenmeliyiz’

Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının idam edilişlerinin 83. yıldönümüne ilişkin açıklama yayınlayan FEDA, Dersim Katliamı'nın 12 yıl boyunca hazırlığı yapıldığının vurgulandığı açıklamada “Bugün için bize düşen ortadan kaldırmak istedikleri dilimizi, kimliği

A+A-

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) yazılı bir açıklama yaparak  Seyit Rıza ve yol arkadaşlarını idam edilişlerinin 83. yıldönümünde andı.

Yapılan açıklamada 12 yıl boyunca hazırlığı yapılan Dersim soykırımında 60-70 bin Kürt Alevi’nin katledildiği vurgulanarak, “Kürt kimliğini, Raya(Rêya) Heqî inancını ve inanç değerlerini ortadan kaldırmak, Dersim Eyalet coğrafyasını işgal etmek amacıyla girişilen soykırıma karşı See Rıza önderliğinde az sayıda aşiret ve şahsiyet direniş içinde olmuştur” ifadelerine yer verildi.

“DEVLETİN SOYKIRIMLA YÜZLEŞMESİNİ SAĞLAMALIYIZ”

“Vahşi, barbar, çağdışı ve şaki denilerek üzerine gittikleri Dersim’de sadece kaba fiziki soykırım yaşatılmadı. Fiziki soykırım eşliğinde, dilsel, kimliksel, inançsal, kültürel, ekolojik ve kadın kırımıda yaşatıldı” denilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

“Türkçü ulus devlet Dersim’i çağdaşlaştırıyoruz, feodalizmle mücadele ediyoruz yalanını dillendirerek Dersim’i ve Dersim’de yaşanan insan toplumsallığını topyekûn ortadan kaldırmak istedi. Soykırımdan kurtulanlara ise hızla Türkleştirmeyi ve İslamlaştırmayı dayattılar. Kürt Raya (Rêya) Heqî-Alevi inanç sahiplerine dönük vahşi ve insanlık dışı bu soykırımı inanç sahipleri ağıtlarıyla, klam ve stranlarıyla vahşi soykırımın sözlü tarihini bugünlere taşımışlardır. See Rıza, “Ben sizin yalanlarınız ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert olsun. Bende size diz çökmedim buda size dert olsun” diyerek soykırımı yalın ifade ile teşhir etmiştir. Bu söylem aynı zamanda katliamcı ve soykırımcı zihniyete karşı nasıl hareket edilmesi gerektiğini ifade etmesi açısından da tarihi öneme sahiptir.

Bugün için bize düşen ortadan kaldırmak istedikleri dilimizi, kimliğimizi, inancımızı ve kültürümüzü sevmek ve sahiplenmektir. Soykırımcı zihniyete hesap sormak adına inancımızın ve kimliğimizin statüsüne dönük çalışmalar içinde olmak, devletin soykırımla yüzleşmesini sağlamak faaliyetlerimizin esasını oluşturmalıdır.”

(HABER MERKEZİ)

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.