Kaymakamdan fetva

Kaymakamdan fetva

Kaymakamdan fetva Ordu, geçtiğimiz günlerde eski Vali Ali Kaban’ın camilerdeki pisuarları kaldırtmasıyla gündeme geldi. Olayın duyulmasının...

A+A-

Kaymakamdan fetva Kaymakamdan fetva

Ordu, geçtiğimiz günlerde eski Vali Ali Kaban’ın camilerdeki pisuarları kaldırtmasıyla gündeme geldi. Olayın duyulmasının ardından Vali Kaban’ın görev yeri değiştirilirken, bu sefer Ulubey ilçesinde kaymakam tartışma yaratacak bir uygulamaya imza attı.

Kaymakam Kudret Kurnaz, ilçeye yüksekokul yapılması için yapılan kampanyanın Alevi dedeleri tarafından engellendiğini iddia ederek, muhtarlıklara Alevi dedelere fındık verilmemesi için yazı gönderdi. Alevi örgütlerinden kaymakama tepki geldi.

YASAL İŞLEM TEHDİDİ

Her ne kadar Başbakan son günlerde ağzını “eşitlikle” açıp “özgürlükle” kapatsa da, uygulamalar, ayrımcılığın nasıl devam ettiğini gözler önüne seriyor. Yüksekokul açılması için para ve fındık toplama kampanyasının başlatıldığı Ulubey ilçesinde Kaymakam Kudret Kurnaz, muhtarlara skandal bir yazı gönderdi. Yazıda, Alevi dedelerinin kampanyayı “yasal olmadığı” gerekçesiyle engellediği iddia edildi. Bununla da yetinilmeyerek Alevi köylerinde dedelerin üniversite için toplanan fındıkları kendilerinin aldığı öne sürüldü. Yazıda, bu nedenle Alevi dedelere fındık verilmemesi emri verilerek, muhtarlar ve fındık toplayan dedeler hakkında yasal işlem yapılacağı ifade edildi.

KAYMAKAM MI? ŞEYHÜLİSLAM MI?

Duruma tepki gösteren Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), konuyla ilgili dün Mülkiyeliler Birliği’nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, “Sanki Cumhuriyetin kaymakamı değil Osmanlı’nın Hızır Paşa isimli valisi. Kaymakam kendini ne sanıyor? Kaymakam mı, Osmanlı’nın Şeyhülislamı mı” diye sordu.

Geçmişte Şeyhülislamların Kızılbaş ve Aleviler için “Katli vacip”, “Alevi katledenin yeri mekandır” şeklinde fetvalar yayınladıklarını, bu nedenle uzun yıllar Alevilerin katliamlara maruz kaldıklarını belirten Balkız, Kaymakam Kurnaz’ın yazısının bu fetvalara benzediğini söyledi.

‘HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ’

Balkız, “Alevilerden kesilen vergilerle, Diyanet İşleri Başkanlığı kadroları, cami imamları, müftüler beslenmektedir. Biz bunlara hakkımızı helal etmiyoruz. Ama helal ederek dedelere verdiğimiz hakkullahlara hiç kimse karışamaz” dedi. Balkız, dedelere hakkullah verenler hakkında yasal işlem başlatılacağını açıklayan kaymakam hakkında yasal yollara başvuracaklarını söyledi. Balkız, 8 Kasım’da İstanbul’da yapacakları mitinge de “katılım” çağrısı yaptı.

KAYNAK: EVRENSEL - 07.10.2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.