Kayseri Pir Sultan Derneği'ndan AKP'ye Tepki

Kayseri Pir Sultan Derneği'ndan AKP'ye Tepki

'Alevilikte iftar yoktur'Bazı sivil toplum örgütü üyeleri, pankart açıp slogan atarak, AKP'yi protesto etti.Pir Sultan...

A+A-

Kayseri Pir Sultan Derneği'ndan AKP'ye Tepki'Alevilikte iftar yoktur'

Bazı sivil toplum örgütü üyeleri, pankart açıp slogan atarak, AKP'yi protesto etti.

Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde AK Parti İl Başkanlığı binasının önünde toplanan bazı sivil toplum örgütü üyeleri, pankart açıp slogan atarak, AK Parti'yi protesto etti.

Dernek Başkanı Rüstem Gümüş, burada yaptığı basın açıklamasında, AK Parti'nin son dönemde Alevileri hatırlayarak ''tutum değişikliğine gittiğini'' öne sürdü.

AK Parti'nin Alevi açılımı konusunda samimi olduğuna inanmadıklarını, Aleviliğin inançsal değerlerinin AK Parti için anlam ifade etmediğini savunan Gümüş, şöyle konuştu:

''Alevi inancında iftar denilen bir uygulama yoktur, oruç açma vardır. Alevi inancının bütün değerlerini hiçe sayarak Muharrem ayı orucunu iftar şovuna dönüştüren AK Parti'ye Aleviler ilgi göstermemiştir. Türkiye'de bulunan 298 Alevi kurumundan sadece 6'sı Hızır Paşa sofrasına oturarak, asimilasyon politikalarına alet olmuşlardır. AK Parti'nin Alevi kökenli Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun eliyle devreye soktuğu ve adına açılım dediği hamlenin aslında açılım değil 'AKP Aleviliği' yaratma niyeti olduğu kısa sürede anlaşılmıştır. AK Parti soruna çözüm bulmak istiyorsa Aleviliği tanımlamaktan ve bir terzi gibi elbise dikmekten vazgeçerek Alevilerin sorunlarını Alevi kurumlarıyla birlikte çözmelidir.''

Alevilik sorununun demokrasi ve laiklik sorunu olduğunu ileri süren Gümüş, bu konuda mücadelelerinin süreceğini kaydetti.

Alevilik sorununun çözümü için siyasi ve hukuksal zeminde diyalog kurmaya hazır oldukların ifade eden Gümüş, ''AK Parti samimi ise Madımak katliamını lanetlemek için bizimle 2 Temmuzda Sivas'ta yürümelidir, Aleviliği anayasal güvence altına almalı, zorunlu din derslerini kaldırmalı, Alevi köylerine zorla cami yaptırmaya son vermeli, cemevlerini ibadethane olarak kabul etmelidir'' diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından katılımcılar olaysız dağıldı.

AA - GERÇEK GÜNDEM - 13 Ocak 2008

Kayseri'de Alevi Derneğinden AK Parti'ye Tepki

Kayseri Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, Adalet ve Kalkınma (AK) Partisi Kayseri il teşkilat binasının önünde eylem yaptı. Dernek üyeleri, Ankara'da düzenlenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Muharrem ayı iftarına tepki gösterdi. Dernek Başkanı Rüstem Gümüş, "Alevi sorunlarını çözmek için yemekli bir şova ihtiyaç yoktur" dedi. 

AK Parti binası önünde toplanan dernek üyelerine, Eğitim-Sen, SES, Eğit-Der sendikaları ile Karaözü ve Çevre Köyleri ile ÖDP, CHP ve EMEP destek verdi. Dernek üyelerinden birkaçı ellerindeki sazları hava kaldırarak, 'İnanca Özgürlük, Haklara eşitlik', 'AK Parti Şaşırma, Pir Sultan Burada' sloganları attı. Bazı dernek üyeleri ise, 'Pir Sultan Abdal Torunları Hızır Paşa Sofrasına oturmadı', 'Alevileri Kandırma Partisi' dövizleri taşıdı.

Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Rüstem Gümüş, AK Parti'nin Alevi açılımı konusunda samimi olduğuna inanmadıklarını söyledi. Gümüş, "Demokrasinin ve laikiliğin içini boşaltanlar bugün sorunlarımızı çözme adına değerlerimizle dalga geçmektedirler. AK Parti son günlerde Alevileri hatırlayarak, tutum değişikliğine gitmiştir. Biz, AK Parti'nin Alevi açılımına inanmıyoruz." diye konuştu.

Alevilik sorunun bir demokrasi sorunu olduğunu ileri süren Gümüş, şunları söyledi: "AK Parti'nin bir çok konuda yaptığı gibi Alevilik konusunda böl-parçala politikaları devam etmektedir. (Bazı alevi örgütleri sorunun çözülmesine istemiyorlar) iddiasının aslında AK Parti'nin kendi yanlışlıklarını örtmesi ve Aleviler arasında ayrımcılık yapmaya yönelik bir taktiğidir. Çözümden uzak duran AK Parti'nin kendisidir, bu nedenle çözüm ve diyalog yerine çatışma dili kullanıyorlar. Eğer AK Parti sorunu çözmek istiyorsa Aleviliği tanımlamaktan ve bir terzi gibi elbise dikmekten vazgeçerek, Alevilerin sorunlarını Alevi kurmaylarıyla çözmelidir. Eğer AK Parti samimi ise Aleviliği anayasal güvence altına almalı, zorunlu din derslerini kaldırmalı ve cemevlerini ibadethane olarak kabul etmelidir."

Açıklamanın ardından dernek üyeleri, olaysız bir şekilde dağıldı.

SON DAKİKA HABER - CHA - 13 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.