Kazıdan İhlas çıktı!

Kazıdan İhlas çıktı!

‘Kazı’dan İhlas çıktı!Maden İşleri ile Maden Tetkik Arama’da görevli bürokratların yolsuzluk yaptığı iddiasıyla yapılan...

A+A-

‘Kazı’dan İhlas çıktı!‘Kazı’dan İhlas çıktı!

Maden İşleri ile Maden Tetkik Arama’da görevli bürokratların yolsuzluk yaptığı iddiasıyla yapılan operasyonda, İhlas Holding’in, 54 maden sahasını değerinin çok altına satın aldığı belirlendi

Enerji Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ile Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nde görevli bürokratlarla ilgili olarak yürütülen ve ‘Kazı operasyonu’ adı verilen yolsuzluk soruşturmasında, yollar İhlas Holding’e çıktı.

İhlas Holding’in 54 maden sahasını, değerinin çok altına, toplam 2.5 milyon YTL’ye satın aldığı tespit edildi.

Kazı operasyonunda tutuklanan organize suç örgütünün lideri olduğu ileri sürülen mühendis Erkan G.’nin eşi H.S.G.’nin ortağı olduğu Yerküre adlı madencilik firmasının en çok İhlas Holding’le ‘iş yaptığı’ belirlendi.

Yerküre’nin yolsuzluğunun merkezi olduğu iddia edildi. Yerküre’nin İhlas Holding’e sattığı 54 maden sahasından 19’unu Erkan G.’nin babası N.G.’nin, 11’ini Erkan G.’nin eşi H.S.G.’nin, 16’sını şirketin ortağı Y.B.’nin, 8’ini de firmanın kendi üzerinden satıldığı anlaşıldı.

Değeri milyon dolarlar olarak bilinen maden sahalarının 40 biner YTL’den toplam 2.5 milyon YTL’ye İhlas Holding’e satıldığı tespit edildi.

Milyon yerine ‘bin’

Ele geçirilen belgelere göre, 440 bin YTL’ye satılan Kahramanmaraş Elbistan’daki 11 ayrı kömür madeni sahasının değerinin 8 milyon dolar, Balıkesir-Kepsut ve Ayvalık bölgelerindeki 360 bin YTL’ye satılan 9 ayrı altın, bakır ve demir sahalarının değerinin 6 milyon dolar gösterildiği ifade edildi.

Bursa Karacabey’de 280 bin YTL’ye satılan 7 ayrı kömür sahasının değerinin 7 milyon dolar, toplam satış değeri 240 bin YTL olan Erzincan İliç’te 5 ayrı alçı sahası ile Denizli Honaz’daki Krom sahasının değerinin 5 milyon dolar, Çanakkale Yenice’deki 40 bin YTL’ye satılan krom sahasının 2 milyon dolar, Erzurum İspir’deki 40 bin YTL’lik sahanın da 2.5 milyon dolar olarak gösterildiği tespit edildi.

Kara para konuşması

Erkan G. ile İ.Y. adlı bir kişi arasında 18 Haziran 2007’de gerçekleşen bir telefon görüşmesi de soruşturma dosyasında yer aldı. İ.Y.: Kanadalılarla H ...lar ortak oldu dedim ya sana. Bunların maden bölümleri var. Bunların genel müdürü de benim çok samimi arkadaşım. Bunlar ihalede olsun, şeyde olsun çok kıymetli saha arıyorlar. 35-40 trilyon bizim bir kara paramız var bunu aklamamız gerekiyor diyor.

Erkan G.: Tamam kurşun çinkoyu hemen verelim.

İ.Y.: Aynısını söyledim.

Erkan G.: Altın sahalarına da söyleseydin Kaz Dağları’ndakilerini de.

Diğer bir telefon kayıtları da şöyle:

A.  : MTA’nın raporunu sen mi aldın ?

Erkan G.: Şu anda he inceliyom. Ben numarasını da veriyim abi? Arkadaşlar iyice bir etüt yaparlar.

A.  : Rapor alınabiliyor mu oradan parayla?

Erkan G.: Rapor bende şu anda aldım

A.  : Raporu iade etmeden onu bir fotokopi yaptıralım.

Erkan G.: Hee öyle yaparız abi.

A:  : Biz onun ücretini takdim ederiz.

Rüşvetle ‘hileli’ rapor

Kazı operasyonundaki telefon dinlemelerinde zanlıların, firmalara vermek amacıyla yaptırdıkları numune analizlerinde “hileli” rapor alınmasını sağlamak amacıyla rüşvet verdikleri saptandı.  ‘Baş zanlı’ mühendis Erkan G.’nin, eşine ait aracı Yerküre firmasından, maden sahası almak isteyen şirketlerin ilgilendikleri araziler için rüşvetle analiz raporu aldığı anlaşıldı.  Erkan G.’nin bu yolla, arazileri gerçek değerinin üzerinde gösteren toprak analiz raporlarının hileli biçimde çıkmasını sağladığı saptandı.

Erkan G.’nin, bu amaçla numune analizi yapan kamu kurumlarından ‘Sevda’ adlı bir kadının aracılığıyla “sahanın değerinin yüksek gösterilmesini sağlamak için gereken yüksek miktarda cevher bulunduğunu gösteren hileli analiz raporu temin edilmesi” karşılığında rüşvet verilmesini organize ettiği anlaşıldı. Erkan G.’nin, ‘Hüseyin’ adlı adamının numune analizlerini yapan Türkiye Petrolleri’nde görevli kişilerle “hileli analiz raporu” verilmesi için görüştüğü ve ‘Sevda’nın da bu  işlemlere aracılık ettiği belirlendi. ‘Sevda’nın aracının bu işlemler için suç örgütünden toplam 50 bin dolar para aldığı saptandı. Soruşturma dosyasında yer alan bazı telefon görüşme kayıtları özetle şöyle:

Hüseyin: Sevda hanım yine istiyor.

Erkan G.: Evet şimdi ne istiyor?

Hüseyin: Numune verdi ya. Hüseyin denen birisi varmış 3 bin, 5 bin, 10 bin dolar... Veriyorum veriyorum sonu yok.

Erkan G.: Ne kadar para verdin şu ana kadar sen bu kadına.

Hüseyin: 50 bin dolara yakın.

-----------

Sevda: Artık bıraktım. Bana tabanca çekmiş, bana mesaj atıyor, tehdit. Lan ben mafya mıyım? Senin şirketin kağıt üstünde bir şirketti. Ruhsat artık iptal noktasındaydı. Bana teşekkür edeceğine...

Tolga Şardan
MİLLİYET - 7 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.