Kebapçının yerine müze açılacak

Kebapçının yerine müze açılacak

Kebapçının yerine müze açılacak  Hükümetten Madımak jesti Hükümet, reform niteliğindeki Alevi açılımının...

A+A-

Kebapçının yerine müze açılacakKebapçının yerine müze açılacak 

Hükümetten Madımak jesti

Hükümet, reform niteliğindeki Alevi açılımının ardından bu kez de Madımak Oteli’ndeki kebapçıyı kapatmak için harekete geçti. Yerine yaşamını yitirenler anısına müze açılacak.

ALEVİ vatandaşlara yönelik üç önemli somut adım atmaya hazırlanan hükümet, Madımak jesti için de çalışmaları hızlandırdı. Aleviler’in tepkisini çeken Sivas’taki Madımak Oteli’nin bulunduğu binadaki kebapçı kapatılarak yerine Kültür Bakanlığı’nın DÖSİM şubesi ve Sivas olaylarında ölenlerin anısına bir müze açılacak.

EL SANATLARI SERGİLENECEK

Alevİ açılımını masaya yatıran hükümet, Alevi dedelerine maaş bağlanması, cemevlerinden elektrik ve su parası alınmaması, zorunlu din dersinde müfredat değişikliğine gidilerek seçmeli hale getirilmesi gibi devrim niteliğinde kararların yanı sıra Madımak Oteli’nin altındaki kebapçının da çıkartılması kararlaştırdı. 1993’te 35 kişinin hayatını kaybettiği otel binasının girişindeki kebapçı, Aleviler’in tepkisini çekiyordu. Alevi kuruluşlarının isteği üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma başlattı. Buna göre, kebapçının taşınması sağlanacak ve yerine Kültür Bakanlığı DÖSİM (Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü) şubesi açılacak. Aynı yerde Kültür Bakanlığı yayınları ve yöresel el sanatları ürünleri sergilenecek. Ayrıca Sivas olaylarında ölenler anısına da bir müze oluşturulacak.

VALİDEN İŞLETMECİYE İKNA ZİYARETİ

Sİvas Valiliği, otelin binasındaki Sabatibey İskender Kebapçısı’nın sahibini ikna etmeye çalışıyor. Dükkanın işletmecisi ile görüşen Vali Veysel Dalmaz, önceki gün Ankara’ya gelerek Kültür Bakanlığı müsteşarına bilgi verdi. Mülkiyeti Madımak Oteli’nin sahibi Murtaza Öğütçü’ye ait olan ve kira sözleşmesi devam eden kebapçının işletmecisinin, taşınmak için 250 bin YTL para istediği belirtildi.

Provokasyonda 35 kişi ölmüştü

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nde kalan yazar Aziz Nesin’in şehri terk etmesini isteyen bir grup oteli ateşe vermişti. Provokasyonların artması üzerine taşlanarak camları kırılan Madımak Oteli, tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakılmıştı. Olayda 33 aydın ve sanatçı, iki otel görevlisi ile iki saldırgan yaşamını yitirmişti.

HASAN ÖYMEZ / STAR - 23 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.