Keçiören'de Erdal Yıldırım anması

Keçiören'de Erdal Yıldırım anması

Keçiören'de Erdal Yıldırım anması   Ankara Keçiören’in Ovacık Mahallesi’nde 30 Ağustos 1995 tarihinde “A...

A+A-

Keçiören'de Erdal Yıldırım anmasıKeçiören'de Erdal Yıldırım anması  

Ankara Keçiören’in Ovacık Mahallesi’nde 30 Ağustos 1995 tarihinde “A Takımı” adı verilen faşist çete tarafından öldürülen Erdal Yıldırım dün Ankara’da yapılan eylem ve etkinliklerle anıldı.

Anmada ilk olarak İncirli Lisesi’nde Danişment kavşağına kadar bir yürüyüş yapıldı. Burada yapılan basın açıklamasında Keçiören Belediyesi’nin geçmişten bugüne gerici ve faşist uygulamalara devam ettiği belirtildi. Açıklamada halen Keçiören Belediye Başkanı olan Turgut Altınok’un faşist çetesinin 95 yılında Erdal Yıldırım’ı katlettiği belirtilirken, geçtiğimiz günlerde Keçiören’de içki satan bir esnafın zabıtalarca çivili sopalarla dövülmesinin, bu gerici ve faşist zihniyetin ve saldırganlığın bugün de devam ettiğini gösterdiği söylendi.

Eylem de atılan sloganlarla Erdal Yıldırım’ın katilleri lanetlenirken içki satan esnafın zabıtalarca dövülmesi de protesto edildi.

Keçiören’de yapılan eylemin ardından Erdal Yıldırım’ın mezarı ziyaret edilirken daha sonra ise Ovacık Erdal Yıldırım Kültür Merkezi’nde bir yemek verildi.

Anmaya Keçiören Halkevi, Keçiören Dayanışmaevi, yerel dernekler, Eğitim-Sen 3 Nolu Şube, PSAKD, ESP, Devrimci Hareket, ÖDP, TKP, SHP, CHP üyeleri ve yöneticileri katıldılar.

Bölgede yürüttüğü devrimci faaliyetleri ve Keçiören Belediyesi'ne ait faşist çete A Takımının saldırılarına karşı mahallesine sahip çıktığı için faşistlerin hedefi haline gelen Erdal Yıldırım katledildiğinde sadece 22 yaşındaydı.

Erdal Yıldırım neden öldürüldü?

Keçiören’deki Ovacık Mahallesi’nin yeni kurulduğu dönemlerde, arsa alan insanlar “Kendi evini kendin yap” projesi çerçevesinde evlerini yapıyorlardı. Önceki Belediye yönetimi tarafından geliştirilen “Kendin yap 1. Etap projesi”, tapusu, yapı ruhsatı ve bir kısmının iskan ruhsatı tamamen yasalara uygundu. Ancak o dönemde MHP’den Keçiören Belediye Başkanı seçilen Turgut Altınok, projeyi durdurmaya çalıştı. Turgut Altınok’un adamları olduğu söylenen birtakım kişiler, belediyenin resmi araçlarıyla gelip semtte terör estiriyordu. 30 Ağustos 1995’de yine bir belediye aracı ile bir grup, saat 23:30da Ovacık’a gelerek Erdal Yıldırım'ı öldürdüler. Erdal’ın öldürülmesinin ardından 9 kişi gözaltına alındı. Yargılama sonucu Hakkı Şener silah kullanmaktan, Abdülkadir Yaşartürk de adam vurmaktan, önce 24 yıl hapse mahkum oldu. Ancak bu cezalar 15 yıla indirildi. Erdal’ın öldürülmesinden sonra bölgeye yönelik baskılar sona ermedi. Uzun bir süre mahalleye seyyar satıcı sokulmadı, inşaat malzemesi sokamadılar. Ancak, bütün baskılara rağmen semt halkı evlerini terk etmeyip sahip çıkınca ve kamuoyu desteğiyle Keçiören Belediyesi’nin baskısı sonraları hafifledi. (Bu bölüm Evrensel’den alınmıştır)

Sendika.Org - 31 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.