KEG: Türkiye Kyoto'yu imzala

KEG: Türkiye Kyoto'yu imzala

KÜRESEL EYLEM: Yaşam savunucuları İstanbul'dan dünyaya eklemlendi[Sesonline] İSTANBUL- Dünyanın 78 ülkesiyle eşzamanlı olarak Küresel...

A+A-

KEG: Türkiye Kyoto'yu imzalaKÜRESEL EYLEM: Yaşam savunucuları İstanbul'dan dünyaya eklemlendi

[Sesonline] İSTANBUL- Dünyanın 78 ülkesiyle eşzamanlı olarak Küresel Eylem Grubu (KEG)'nun düzenlediği sivil toplum örgütü, siyasi parti, dernekler ve bireyler tarafından desteklenen "Başka Bir Enerji Mümkün, Türkiye Kyoto’yu İmzala" mitingi Kadıköy'de güneşli bir havada yapıldı.

Kadıköy Tepe Natilius alış veriş merkezi önünde sabah saatlerinde toplanmaya başlayan eylemciler "Başka bir enerji mümkün", "Nükleere inat yaşasın hayat", "İklim değişikliğini durdur, yaşamı sürdür", "Biz, biz anti-kapitalistiz", "Terörist Bush", "BP, Shell Terörist" sloganları eşliğinde Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü.

Kadıköy İskele Meydanı'nda Küresel Eylem Grubu (KEG) adına bir konuşma yapan Nuran Yüce, iklim değişimine karşı küresel bir kampanyayı dünyayla eşzamanlı olarak hep birlikte örgütlediklerini belirterek, "Kazanana kadar mücadele edeceğiz. Bugünü yeni bir başlangıç olarak görüyoruz. Başka bir dünyayı mücadele ederek kazanmak zorundayız. Çünkü gidecek başka bir gezegen yok" dedi.

'SERMAYE BİRİKİMİ İÇİN DÜNYA ISITILIYOR'

Kapitalist sanayileşmenin fosil yakıt kullanımında korkunç bir artışa yol açtığını hatırlatan Yüce, "bugün tüm alarm zillerine rağmen dev otomotiv, silah ve petrol şirketlerinin gözü kararmış bir şekilde sera gazı salmaya ve atmosferde korkunç oranlarda karbon biriktirmeye devam ettiğinin" altını çizdi. Küresel ısınmanın artık hepimizin her gün gözlemlediği felaketlere neden olduğunu ifade eden Nuran Yüce, "Hepimiz biliyoruz ki, küresel ısınma da yoksulları etkiliyor öncelikle. Yangınlarda, sellerde önce yoksullar ölüyor. Küresel ısınma tarımsal altyapıyı yıkıma uğrattıkça bundan öncelikle yoksullar etkileniyor. Yaşam alanları yok oldukça iklim mültecisi olanlar ilk yoksullar oluyor. Sıcak hava dalgaları yoksulları daha derinden etkiliyor" diye konuştu.

Sermaye birikimi için dünyanın ısıtıldığını, acısını da milyonların çektiğini dile getiren Yüce sözlerini şöyle sürdürdü, "Geçen sene Batman'da selde onlarca insan öldü. İki hafta önce Bagladeş'te binlerce insan kasırga sırasında yaşamını yitirdi. İki sene önce ABD'de New Orleans'da yüzbinlerce yoksul insan 'nın yıkımını yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Tüm dünya küresel ısınmadan dolayı acı çekiyor. Tüm canlı yaşamı büyük bir tehdit altında. Binlerce canlı türü yok oluyor".

Kapitalizmin öldürmeye devam ettiğini ancak hükümetin gerçekleri görmezden gelerek ABD'nin yolundan gitmeye devam ettiğini kaydeden Nuran Yüce, "Bizler Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalamasını beklerken, karşımıza başka bir ölümcül enerji tuzağıyla, nükleer santral yasasıyla çıkıyorlar. Nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz. Mitingimiz, konuyla ilgili tüm kampanyaları ve tüm örgütleri birleştirmeyi amaçlıyor. 8 Aralık dünya çapında bir eylem ve biz bu eylemle kazanmak istiyoruz. Kazanana kadar mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise; daha önce hükümete Kyoto'yu imzalama çağrısı yaptıklarını belirterek, "Emperyalizme, kapitalizme karşı olmayacağınızı biliyoruz, sadece Kyoto'yu imzalayın diyoruz. İmzalamamak, ortak olmaktır, ahlaksızlıktan kurtulmanın yolu Kyoto'yu imzalayarak ABD'yi kendi kaderi ile baş başa bırakmaktır" diye konuştu.

Açık Radyo Yayın Yönmetmeni Ömer Madra ise; küresel ısınmayı durdurmak için dünyanın 8 yılı kaldığını dile getirerek, "Ya küresel ısınma durudurulur ya da sonumuz gelir. Enerji Bakanı 'kalkınmamızı tamamladıktan sonra anlaşmayı imzalarız' diyor. Bakanın kiminle pazarlık yaptığını anlamak mümkün değil" diye konuştu. Mitingte, Küresel BAK adına Bülent Aydın, sanatçı Pelin Batu, Yeşiller adına da Dr. Ümit Şahin birer konuşma yaptı.

GÖRÜŞLER:

» DİSK Genel Sekreteri Musa Çam: "Türkiye ve Amerika'nın Kyoto'yu imzalamamasını doğru bulmuyoruz. Küresel ısınmanın bize ne denli büyük sorunlar yaşattığını görüyoruz. Buna rağmen nükleer santraller yapılmak isteniyor. Nükleer santraller tüm dünyada kaldırılırken, ülkemizdeki nükleer santral kurma hevesini çok uluslu şirketlerin bize oynadığı yeni bir oyun olarak görüyorum. 'Nükleer santrale hayır' diyoruz. Yenilenebilir enerji ve rüzgar enerjisinin bize yeteceğini savunuyoruz. Çernobil ve Japonya'ya atılan nükleer bombanın kötü hatıraları hala belleklerimizde. Ve onların yarattığı tahribat günümüzde hala etkilerini göstermekte. Bu nedenle Türkiye'yi ve ABD'yi biran önce, vakit kaybetmeden Kyoto'yu imzalamaya davet ediyorum"

» Zeynep Cassalini: "Bu mücadelemizde ne kadar kalabalık olursak o kadar etkili olacağız. Çabalarımızın ve eylemlerimizin hükümetleri ve uluslararası örgütleri olumlu yönde etkileyeceğine inanmak istiyoruz"

» Pelin Batu: "7 kıtada 100 ülkede yapılan eylemin bir parçasıyız. Dünyaya karşı büyük bir sorumluluğumuz var ve bu sorumluluk bilinci ile hareket etmeliyiz. Dünyada, Kyoto'ya imza koymamış bir ABD bir de biz varız. Bu bize sorumluluğumuzu hatırlatacak olan yeterince büyük bir utançtır"

MİTİNGE DESTEK VERENLER:

"Küresel İklim Değişikliğini Durdurun" mitingini destekleyenler arasında, DİSK, KESK Şubeler platformu, Türk Tabipler Birliği, Çevre İçin Hekimler Derneği, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, Metalurji Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İstanbul Tabip Odası, Şehir Plancıları Odası, 78'liler Vakfı, Açık Radyo, Sesonline.net, Bianet, BirGün gazetesi, Allianoi Platformu, EGEÇEP, Amargi, Barışa Pedal, Barışarock, Buğday, ÇGD, ÖDP, EMEP, DSİP, Greenpeace, Dünya Yalnız Bizim Değil (DYBD) Platformu, Genç Siviller, Sinop Bizim Platformu, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Siyasal Ufuk Hareketi, Türkiye Sakatlar Derneği, Munzur Çevre Derneği, Yeşiller gibi kurum ve kuruluşlar yer alıyor...

Cem Tursun, Erkan Çınar
Sesonline - 08 Aralık 2007

KEG: Türkiye Kyoto'yu imzala 
 
KARTAL(08.12.2007)- Kadıköy'de yapılan Küresel Isınmaya Karşı Çevre Mitingi'nde nükleer santrallara hayır dendi, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü biran önce imzalaması istendi.

Endonezya'nın Bali Adası'nda Küresel Isınmaya Karşı yapılan zirve dolayısıyla dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan küresel ısınma karşıtı mitinglerin Türkiye ayağı Kadıköy'de yapıldı. Küresel Eylem Grubu'nun çağrısıyla Tepe Nautilus önünde toplanan 1500'ü aşkın kişi buradan Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü. Küresel Eylem Grubu, Mahalle Afet Gönüllüleri, Fındıklı Derelerini Koruma Derneği, İstanbul Tabip Odası gibi çeşitli örgütlerin katıldığı mitingde, “Nükleer santrallara hayır” ve “Türkiye Kyoto'yu imzala” talepleri öne çıktı. Yürüyüş boyunca sık sık “Ne kömür, ne nükleer, güneş, rüzgar bize yeter”, “İmzala, imzala Kyotoyu imzala” sloganları atıldı.

Miting'de Küresel Eylem Grubu adına konuşan Nuran Yüce, kapitalist sanayinin fosil yakıtları kullanmasından kaynaklı çevre ve hava kirliliğinin korkunç boyutlara ulaştığını belirtti. Küresel ısınmanın en çok yoksulları etkilediğinin altını çizen Yüce, “Sermaye birikimi için dünya ısıtılıyor, acısını yoksullar çekiyor” dedi.

Bali'deki zirvenin ilk günü Avustralya protokolü imzaladı

ABD ve Türkiye ile birlikte Kyoto Protokolü'nü imzalamayan Avustralya'nın Bali'deki zirvenin ilk gününde Kyoto'yu imzaladığını aktaran Yüce, “şimdi sadece ABD ve Türkiye kaldı imzalamayan. Ancak mücadele ederek hükümete biz imzalatacağız bu protokolü” dedi.

Mitingde ayrıca ÖDP milletvekili Ufuk Uras da bir konuşma yaptı. Hükümete seslenen Uras, “Biz sizden Morales olmanızı, Chavez olmanızı istemiyoruz, kapitalizme, emperyalizme karşı çıkın demiyoruz. Sadece Kyoto'yu imzalayın diyoruz” diye konuştu. Küresel iklim değişikliğinin yolunun zihniyet değişikliğinden geçtiğini aktaran Uras, kamu yararı için Kyoto'nun imzalanması gerektiğini belirtti. Miting müzik dinletilerinin ardından sona erdi.

ATILIM  - 08 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.