Kemal Sunal: Naif Bir Direnç Noktasıydı

Kemal Sunal: Naif Bir Direnç Noktasıydı

Sanatçı Kemal Sunal’ın ölümünün üstünden 15 yıl geçti. 11 Kasım 1944’te dünyaya gelen Sunal, 3 Temmuz 2000’de Balalayka filminin çekimlerine...

A+A-

Sanatçı Kemal Sunal’ın ölümünün üstünden 15 yıl geçti.

11 Kasım 1944’te dünyaya gelen Sunal, 3 Temmuz 2000’de Balalayka filminin çekimlerine gitmek üzere bindiği uçak kalkmadan önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Vefa Lisesi'nde okurken Felsefe öğretmeninin kendisini Müşfik Kenter'le tanıştırmasıyla oyunculuğa ilk adımını attı ve çeşitli tiyatrolarda oynadı. Ardından Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın Deve Kuşu Kabare tiyatrosuna geçti.

Sunal, sinema kariyerine 1972'de "Tatlı Dilim" ile başlarken son olarak 1999'da "Propaganda" filminde rol aldı.

Vefa Lisesi'ni bitiren Sunal, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü’ne girdi ama okulu bitiremedi. 1992'de çıkan aftan yararlanarak üniversiteye döndü ve 1995'te 51 yaşında mezun oldu ve aynı üniversitede yüksek lisansa başladı. Sunal'ın yüksek lisans tezi "Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" adıyla 1998'de Sel Yayınları'ndan kitap olarak basıldı. Sunal tezinde kendi filmlerinin sosyolojik incelemesini yaptı ve iktidarların sanata ideolojik müdahalelerini irdeledi.

Hababam Sınıfı, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı, Kapıcılar Kralı, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Köyden İdim Şehre, Düttürü Dünya gibi önemli yapımlarda rol alan Sunal, toplam 82 filmde oynadı.

Yönetmen Ertem Eğilmez’in Türkiye sinemasına kazandırdığı Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Zeki Alaysa, Metin Akpınar, Şener Şen, Ayşen Gruda’nın da aralarında olduğu sanatçılarla rol aldığı filmlerle siyasi gerilimin tavan yaptığı 1970’ler ve ardından gelen 12 Eylül darbesini izleyen yıllarda Türkiye halkının “anti kahramanı” oldu.

Defalarca izlenen sahneler

Sendikalı - Harranlı

1 Mayıs

Zam gelecek

Haniymiş zeytin

Kemal Sunal filmleri siyasi gerilimin en yoğun olduğu dönemklerde 12 Eylül sonrası baskı yıllarında "düzenin çarklarını tersten dikizleyen yöntemleri"yle naif bir direnç noktası oldu. Yukarıdaki sahneler bu noktaların altını çiziyor. (EKN/HK)

Ekin Karaca

Haluk Kalafat

ODTÜ, Siyaset Bilimi mezunu. Üniversite yıllarında Abra ve Patika adlı dergilerin yayınlanma süreçlerinde yer aldı. Bir süre Sol Yayınları'nda editörlük yaptı. 1996-1997 yıllarında yayınlanan GazetePazar'da gazeteciliğe başladı; ardından Hürriyet gazetesinde çalıştı. Daha sonra Habertürk - Yarın gazetesi, Picus Edebiyat Dergisi'nde çalıştı. Sabah ve Habertürk dergi gruplarında çeşitli dergilerde çalıştı. 2011'de bianet haber sitesinde çalışmaya başladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.