Kemer'de Cemevi Açıldı

Kemer'de Cemevi Açıldı

Kemer'de Cemevi AçıldıKemer Cemevi yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törenle açıldı.Kemer Alevi Kültür Derneği tarafından...

A+A-

Kemer'de Cemevi Açıldı
Kemer'de Cemevi Açıldı

Kemer Cemevi yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törenle açıldı.

Kemer Alevi Kültür Derneği tarafından Kemer Belediyesince tahsis edilen binada hizmete giren Cemevi'nin açılış kurdelasını Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, Belediye Başkanı Mustafa Gül, Hacı Bektaşi Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy ve Kemer Şube Başkanı Kamer Bilici birlikte kesti.

Kemer Alevi Kültür Derneği Başkanı Kamer Bilici katkılarından dolayı Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'e teşekkür ederken, Başkan Gül ise yaptığı konuşmada yıllardır atıl durumda bulunan binanın yeniden değerlendirilmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Törende Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'e bina tahsisi nedeniyle Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy tarafından bir plaket verildi.

Kemer'de Cemevi Açıldı

Kemer Cemevi Açıldı 
Antalya'nın Kemer ilçesinde hizmete giren Kemer Cemevi düzenlenen törenle açıldı.

Kemer Belediyesi tarafından tahsis edilen eski Düğün ve Kültür Salonu, Cemevi'ne dönüştürülerek düzenlenen törenle hizmete açıldı. Alevi Kültür Derneği Kemer Şubesi Başkanı Kamer Bilici törende yaptığı konuşmada, insanlar arasında ayrım yapmanın insanlığa aykırı olduğuna inandıklarını söyledi. Bilici, şunları kaydetti:

'77 milletle aynı masada bir aradayız. Hacı Bektaşı Veli, (Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız) demektedir. Böyle bir inançla Alevilik de kadın erkek ayrımı da yoktur. Kemer Cemevi'nin işleyişi ve faaliyetlerinin bilimsellik, eşitlik, düşünce ve inanç özgürlüğü çerçevesinde gerçekleşecek. Birçok dost, hayırsever, kurum ve kuruluşların yardımlarıyla oluşturduğumuz inanç ve kültür merkezimizin asıl işlevi bundan sonra başlayacaktır.'

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül de konuşmada Cemevi'ne gösterilen büyük ilgiden dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Gül, şöyle devam etti:

'Cumhuriyet Meydanında bir aşure günü vardı, bende Aşure günün katılmıştım. Bu insanlara sahip çıkmamız gerektiğini düşünmüştüm. Yıllarca atıl durumda olan ve ilçeler arasında en büyük Kültür ve Düğün salonuna sahip olan bu yer siyaset uğruna çürümeye terk edildi. Neden, çünkü Burayı Babam Sayın İsmail Hakkı Gül Yaptırdı. Böyle bir yeri yeniden kazandırmakla son derece mutlu oldum. Hele hele bu güzel dostlara böyle bir yeri kazandırmak beni daha da çok mutlu etti.'

Hacı Bektaşı Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'e teşekkür plaketi verdi.

Açılış törenine CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner, Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras, Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Çamyuva Belediye Başkanı Ahmet Can, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Anatürk ile siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri ile 2 binden fazla vatandaş katıldı.

AK Parti Kemer İlçe Başkanı Zafer Yaman, CHP Kemer İlçe Başkanı Kemal Yüksel, MHP Kemer İlçe Başkanı Sadullah Doğan, DSP Kemer İlçe Başkanı Ferhan Fidan, İl Genel Meclis üyeleri, Belediyelerin Meclis üyeleri, İlçe Alevi derneklerinin başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Cemevi'nin kurdele kesiminin ardından Hacı Bektaşi Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy, Aşure duası yaptı. Katılımcılara Aşure dağıtıldı.

ANTALYA - (Anadolu Ajansı) - 27.12.2010 

Kemer'de Cemevi Açıldı


KEMER CEMEVİ TÖRENLE AÇILDI

Alevi Kültür Derneği Kemer Şubesi tarafından, Kemer Belediyesi nce tahsis edilen binada düzenlenen Cemevi törenle açıldı. Açılışa 2 binin üzerinde vatandaş katıldı. Organizasyonda UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülüne layık görülen Halk Ozanı Dertli Divani, Mercan Erzincan ve Erdal Erzincan konserleri de düzenlendi.

Kemer Cemevi’nin açılış töreninde neredeyse izdiham yaşanıyordu. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı açılış töreninde Cemevi’nin kurdelesini Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Veliyettin Ulusoy ve Alevi Kültür Derneği Kemer Şubesi Başkanı Kamer Bilici kesti.

Organizasyona CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner, GATAB ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras, Göynük Belediye Başkanı Necati Toplaoğlu, Çamyuva Belediye Başkanı Ahmet Can, Ak Parti Kemer İlçe Başkanı Zafer Yaman, CHP Kemer İlçe Başkanı Kemal Yüksel, MHP Kemer İlçe Başkanı Sadullah Doğan, DSP Kemer İlçe Başkanı Ferhan Fidan, İl Genel Meclis üyeleri, Belediyelerin Meclis üyeleri, İlçe Alevi derneklerinin başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kurdele kesiminin ardından Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Veliyettin Ulusoy, Aşure duası yaptı ve katılımcılara Aşure dağıtıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından her şey insan için olduğuna vurgu yaparak insanlar arasında ayrım yapmanın insanlığa aykırı olduğuna inandıklarını söyleyen Alevi Kültür Derneği Kemer Şubesi Başkanı Kamer Bilici, açılış konuşmasında “77 milletle aynı masada bir aradayız. Hacdı Bektaşi Veli, “Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız” demektedir. Böyle bir inançla Alevilik de kadın erkek ayrımı da yoktur. Daha orta Asya Türklerinde kadının Hakan’ın sağında durması kadın erkek eşitliğinin Türklerde çok eskilere dayandığının göstergesidir. Bu inanç zulmü insanlık dışı olarak görür. Hazreti Peygamber ümmetine, “Size iki şey emanet ediyorum; birincisi Kur’an, ikincisi ise Ehlibeyt’im” demektedir. Ehlibeyt’in gözbebeği, insanlığın yüz akı Hz. Hüseyin “Zalime hizmet etmeyi ölüme tercih ederim” demiştir. Sonunun ölüm olacağını bile-bile 70 bin kişilik bir ordunun karşısına çıkarak, büyük bir kararlılık ve erdemlik örneği göstermiştir. Bu olay, zalime hizmet edilemeyeceği, zulme prim verilemeyeceği, adaletsizliğe, haksızlığa, yalana, ikiyüzlülüğe geçit verilemeyeceği yolunda büyük bir derstir. Bir büyük öğretidir. Alevilerin asırlar sonra bile, Kerbela Şehitlerini Muharrem ayında anmalarının sebebinde bu yüce öğreti yatmaktadır” dedi.

Kemer Cemevi’nin işleyişi ve faaliyetlerinin bilimsellik, eşitlik, düşünce ve inanç özgürlüğü çerçevesinde gerçekleşeceğini dile getiren Bilici, “Bir çok dost, hayırsever, kurum ve kuruluşların yardımlarıyla oluşturduğumuz inanç ve kültür merkezimizin asıl işlevi bundan sonra başlayacaktır” dedi.

Binanın Kemer Belediyesi tarafından tahsis edilmesi nedeni ile programa katılan Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Veliyettin Ulusoy, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’e teşekkür plaketi verdi.

Gül, burada yaptığı konuşmada Cemevi’ne gösterilen büyük ilgiden dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, Alevi Kültür Derneği Kemer Şubesi’ne Kemer’den bir arsa sözü de verdi.

Konuşmaların ardından Semah ekibinin gösterileri ile devam eden programda Halk Ozanı Dertli Divani, Mercan Erzincan ve Erdal Erzincan sahne alarak hayranlarıyla buluştular.
 
kemerhaber.com - 27.12.2010 

Kemer Cemevi törenle açıldı

Kemer'de yaşayan Alevi yurttaşların artık bir Cemevi var. Kemer Belediyesi tarafından Alevi Kültür Dernekleri Kemer Şubesi'ne tahsis edilen ve yeniden düzenlenen Kemer Cemevi, coşkulu bir törenle açıldı.

Alevi-Bektaşi toplumunun inanç önderlerinden Veliyettin Ulusoy'un da katıldığı açılış törenine binlerce kişi katıldı. Tören sonrasında davetliler, Dertli Divanî, Erdal Erzincan ve Mercan Erzincan'ın katıldığı konseri izledi.

Binlerce kişi katıldı

Geçen yıl kurulan Alevi Kültür Dernekleri Kemer Şubesi'ne Kemer Belediyesi tarafından Belediye Meclisi kararıyla tahsis edilen eski düğün salonu açılışına; Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyittin Ulusoy, CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner, Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Çamyuva Belediye Başkanı Ahmet Can, Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Tekirova Belediye Başkanı ve GATAB Başkanı Yusuf Üras, İl Genel Meclisi Üyeleri Mustafa Bilici, Mustafa Sayın ve Azmi Şirinler, Kepez Belediye Meclis Üyesi Binali Doğan, Kemer ve Beldelerinin Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti Kemer İlçe Başkanı Zafer Yaman, CHP Kemer İlçe Başkanı Kemal Yüksel, MHP Kemer İlçe Başkanı Sadullah Doğan, DSP Kemer İlçe Başkanı Ferhan Fidan, Kemer Belediye eski Başkanı Hasan Şeker, Kemer'de turizmin öncüsü olarak kabul edilen Ali Alpasar, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanlık danışmanı Engin Murat Özdemir, Alevi Kültür Dernekleri eski Genel Başkanı Tekin Özdil, Alevi Kültür Dernekleri Kepez Şube Başkanı Abidin Özkan, Konyaaltı Şube Başkanı Tahsin Akpınar, Antalya Şube Başkanı Hakverdi Çelik, Konyaaltı Belediye Meclis Üyesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkez yöneticisi Ayhan Zor, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, CHP Parti Meclisi Üyesi, Antalya eski Baro Başkanı Mehmet Zeki Durmaz, CHP Ankara eski İl Başkanı Haydar Doğan, CHP Antalya eski İl Başkanı Ümit Uysal, Atatürkçü Düşünce Derneği Kemer Şube Başkanı Hakan Tunç, KEMİAD Başkanı Ali Nail Kılıç, Karadenizliler Derneği Başkanı Sinan Koçal, Kemer Rotary Kulübü Dönem Başkanı Ahmet Özdemir, Kemer Doğa Dostları Derneği Başkanı Gülizar Yiğiter, Türk Kadınlar Birliği Kemer Şube Başkanı Binnaz Kum ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Veliyittin Ulusoy, Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ve Alevi Kültür Dernekleri Kemer Şube Başkanı Kamer Bilici'nin birlikte kestiği açılış kurdelesinden sonra, Hacı Bektaş Veli Postnişini Veliyittin Ulusoy Aşure Duası etti.

Bilici: Herkesi kucaklayacağız

Cemevi açılış törenine katılan binlerce konuk önünde bir konuşma yapan Dernek Başkanı Kamer Bilici, Alevilik ve Bektaşiliğin Tanrı-insan-evren bağlantısını kavrayan ve her şeyi bu üçgen üzerine bina eden bir inanç sistemi olduğunu vurgulayarak "Bu inançta tüm evrenin, yaradanın etrafında döndüğüne, yaradanla bütünleşme, O'na ulaşma ihtiyacı ve aşkına inanılır. Bu inançta tasavvuf çok önemli ve belirleyici bir temel oluşturur. Tasavvufa göre insan yaradandan bir zerredir. Bu zerre hep tanrıya, bütüne ulaşma çabası ve ihtiyacı içerisindedir" dedi.

Kemer Cemevi'nin sadece Alevi-Bektaşi yurttaşları değil, Kemer'de yaşayan herkesi kucaklayacağını söyleyen Bilici, "İlk önce dünya kenti olan Kemer'in; sorumluluk sahibi, akılcı, bilimsel bakış açısına sahip, eşitlikten yana, düşünce ve inanç özgüklerine hoş görüyle yaklaşabilen, insanların kültürel farklılıklarını değer kabul eden, saygılı, sevgi temeline dayanan tahammül sahibi fertleri, vatandaşları, eşrafı olacağız, tıpkı dedelerimiz ninelerimiz gibi. Bunu çocuklarımıza da öğreteceğiz"diye konuştu.

İnanç Önderi'nden Mustafa Gül'e kristal plaket

Kamer Bilici konuşmasında, Cemevi'nin kuruluşunda maddi ve manevi katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Kamer bilici'nin açılış konuşmasından sonra Hacı Bektaş Veli Postnişini Veliyittin Ulusoy, katkılarından dolayı Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'e kristal bir plaket takdim etti. Gül'e teşekkür eden Ulusoy, Cem ve Kültür Evi yapmak üzere arsa tahsisi talebini de iletti.

Mustafa Gül: Kalıcı yer tahsisi yapacağız

Dernek Başkanı Kamer Bilici'nin mikrofonu uzattığı Mustafa Gül, Kemer'de yaşayan Alevi-Bektaşi yurttaşlar için kalıcı bir ibadet yeri tahsisini baştan beri düşündüğünü, ancak o zamanlar derneğin kuruluş aşamasında bulunduğunu ve geçici olarak bu salonun tahsis edildiğini belirterek, Cemevi için yer sözü verdi.

Daha sonra bir konuşma yapan Mustafa Gül, "Değerli Canlarımız" diye hitap ettiği Alevi-Bektaşi yurttaşlarla geçen yıl yapılan Aşure etkinliğinde kaynaştıklarını belirterek başladığı konuşmasında, "Bu kadar sevgi dolu iyi niyetli insanları bir arada görünce neden kendi inançlarını yerine getirmesinler diye beni bir düşünce sardı. Biz ülkemizi, polisimizi, askerimizi, öğretmenlerimizi hatta beşikteki çocuklarımıza verdiğimiz saygıyı bu değerli insanlarımıza hep eksik verdik ve mağdur olduklarını gördük" diye konuştu.

Seçim beyannamelerinde de Kemer'de insanların inançlarını özgürce yaşayacaklarını vaadettiklerini hatırlatan Gül, "İnsanlar çocuklarında, babalarından, annesinden, eşinden vazgeçebiliyor ama hiç bir toplum bu güne kadar inancından vazgeçmemiştir. İnanç insanların bağıdır. Biz bu değerli insanlarımızın, canlarımızın inaçlarını giderebilecekleri bir mekanı kendilerine vermek üzere harekete geçtik. O gün yaptığım konuşmada kendilerine bir arsa tahsis edeceğimizi ve bunun üzerine cemevi inşaa edilmesi sözünü ben bir yıl önce vermiştim. arsa vereceğimi söylediğim zaman, daha dernek yok, yapılanma yok, aklımıza burası geldi. Burası doksanlı yıllarında belediye başkanı olduğum zamanda Akdeniz bölgesinin en büyük kültür ve düğün salonu olarak yapılmış, havalandırmasıyla çok özel bir yerdi. ama zincirlenmiş bir köle gibi sadece ben yaptırdım diye kapatılmıştı. böyle güzel bir eser çürümeye mahkum edilmiş ve çürümüştü. Hemen aklımıza burası geldi. Değerli dedemizi ve bu işe gönül vermiş arkadaşları çağırdım 'Ben sizi çok bekletmeyeceğim. Hazır bir yerimiz var hemen size burayı veriyorum' dedim. Burayı bir an önce açalım insanlarımız mutlu olsunlar bir araya gelsinler dedim ve böylece bugüne geldik" şeklinde konuştu.

Gül konuşmasını, "Bugün burayı sizlere verdik, inşallah bir gün size tahsis ettiğimiz arazinin üzerine yapmış olduğunuz binayla, beraber olabilmek dileğiyle hepize saygılar sevgiler diliyorum" diyerek tamamladı.

Semah ekibi ve sevilen sanatçılar coşkuyla izlendi

Konuşmalardan sonra, Alevi Kültür Dernekleri Kepez Şubesi Semah Ekibi'nin gösterisi davetliler tarafından ilgiyle izlendi.

Halk Müziği'nin sevilen sanatçıları Mercan Erzincan ve Erdal Erzincan'ın konserinin ardından, Birleşmiş milletler Eğitim ve Kültür Teşkilatı UNESCO tarafından "Yaşayan insan hazineleri" ödülüne layık görülen Dertli Divani sahne aldı. Davetlilerin coşkuyla dinlediği sanatçılar da plaketlerle ödüllendirildi.

Ajansbir.com - 27.12.2010 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.