Kendi dergahımızı para vererek ziyaret etmek istemiyoruz!

Kendi dergahımızı para vererek ziyaret etmek istemiyoruz!

Kendi dergahımızı para vererek ziyaret etmek istemiyoruz! ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI*Basın mensuplarını 15 Ağustos 2009 saat 11.00...

A+A-

Kendi dergahımızı para vererek ziyaret etmek istemiyoruz! Kendi dergahımızı para vererek ziyaret etmek istemiyoruz!

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI

*Basın mensuplarını 15 Ağustos 2009 saat 11.00 de dergah avlusuna bekliyoruz.

*Kendi dergahımızı para vererek ziyaret etmek istemiyoruz!

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) olarak bu yıl da Hacıbektaştayız. Horasan’dan kopup gelen ve yaşadığı yerle ismi bütünleşen Hacı Bektaş Veli bugün bütün Anadolu Alevilerinin ve Bektaşilerinin ‘’şerçeşmesi’’, yani ana kaynağıdır. Bütün Alevilerin ana kaynağı ve kendi doğallığı içinde ‘’Mürşit Kapsı’’ olan Hacı Bektaş Veli Dergahı bu anlamıyla çok önemli bir inanç merkezidir. Hristiyanlar için Vatikan, Yahudiler için Kudüs, Müslümanlar için Mekke ne ise Aleviler için Hacıbektaş’ta odur!

Gelmiş, geçmiş bütün siyasal iktidarlar için bu önem hep bilindiği için Hacı Bektaş Dergâhı'na müdahale hep gündemde olmuştur. Osmanlının 1826'da Hacıbektaş Dergâhı'na müdahale etmesi, dergaha Nakşibendi Şeyhi ataması, dergahın yanına minare diktirmesi, son yıllarda da 364 gün yok sayılan Alevilerin yalnızca 16 Ağustos törenlerinde hatırlanması ve hiçbir getirisi olmayan ‘içi boş, samimiyetten ve yaptırımdan yoksun kardeşlik edebiyatı’ bu bilinen yaklaşımların sonucudur.

Yıllardır siyasi iktidarların bu müdahaleci, asimilasyon amaçlı ve iki yüzlü yaklaşımlarına karşı mücadele eden Aleviler olarak bu yıl da Hacıbektaş’tayız. Alevi Bektaşi Federasyonu olarak, 15 ve 16 Ağustos’ta bir dizi etkinlik yaparak, hem Aleviler haklı taleplerini bir kez daha gündeme taşımak, hem Alevi toplumunun bir bütün olarak derlenip toparlanmasını sağlamak, hem de ortak davranış kültürünü yeniden geliştirmek istiyoruz.

Dışardan dayatmaları, her türlü asimilasyon girişimini reddeden federasyonumuz, son yıllarda resmi törenlerde dozu giderek artan ‘Diyanetçi ve Türk İslam Sentezci’ yaklaşımları da Alevi öğretisi, Alevi inancı adına bir zul olarak görmektedir. Nitekim ‘resmi törenler’ kapsamında Hacı Bektaş Veli’nin 800. Doğum Yıldönümü nedeniyle yapılan sempozyumda Hacı Bektaş Veli’yi Sünnileştirmeye çalışan bir çok kişinin konuşmacı olarak davet edilmesi niyetlerden bağımsız olarak bunu gösteriyor. Anadolu Aleviliğiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan Diyanetçi Osman Eğrilerin Serçeşmeye sokulması, 1826’lar sonrası Nakşilerin dergaha oturtulmasından farklı değildir. Alevi toplumunun kendi içinden yetiştirdiği, akademisyenler, araştırmacılar ve aydınlar dururken, Hacı Bektaşı Veli’yle onun aydınlanmacı öğretisiyle alakası olmayan ‘misyonerlerin’, siyasal İslamın temsilcilerinin konuşturulması Hacı Bektaş başta olmak üzere bütün Anadolu Erenlerinin kemiklerini sızlatır.

Bu yanlış gidişat artık sona ermelidir: Resmi törenlerin düzenleyicisi Hacıbektaş Belediyesi, Hacıbektaş törenlerini federasyonumuz başta olmak üzere bütün Alevi kurumlarıyla birlikte düzenlemelidir. Bu vb. sorunların çözülmesi, törenlere yönelik tartışmaların bitmesi ve Alevilere yakışır etkinliklerin düzenlenmesi, Hacıbektaş’ın her alanda kalkındırılması, gerekli bilimsel ve politik çalışmaların birlikte ortak güç ve akılla organize edilmesi için federasyonumuz, Hacıbektaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde temsil kabiliyeti geniş bir ALEVİ KURULTAYI’nın en kısa sürede, örneğin bu yılın Sonbaharında Hacıbektaş’ta, Serçeşme’de toplanmasını önerir.

Alevilerin örgütlü kesimlerinin en büyük çatı örgütü olan ABF bu konularda üzerine düşen sorumlukları yerine getireceğini de kamuoyu ile peşinen paylaşır.

Bu yıl 15-16 Ağustos’ta Hacıbektaş’ta yapacağımız etkinliklerde başta bu tema olmak üzere Alevilerin temel taleplerini gündeme taşıyacağız. Yıllardır dile getirdiğimiz Hacıbektaş Dergahı’nın müze statüsünden çıkartılması başta olmak üzere, etkinliklerimizde Alevilerin taleplerini uçan kuşa bile duyurmaya devam edeceğiz. Bunun ilk adımı dergahımıza biletsiz giriş olmalıdır!

Kültür etkinliklerle kültürel değerlerimizi, toplantılarımızla düşünsel, inançsal, siyasi yaklaşımlarımızı, gençlerle yapılacak toplantıyla geleceği, Pir Sultan Kültür Merkezi temel atma töreniyle Alevi önderlerini Hacıbektaş’ta yeniden buluşturmayı öne çıkaracağız.

Bu yaklaşımlardan hareketle bütün Alevileri, Alevi dostlarını 15 – 16 Ağustos’ta Hacıbektaş Halı Saha Tesisleri’nde yapacağımız etkinliklere davet ediyoruz.

Ankara, 13 Ağustos 2009

Ali BALKIZ
Genel Başkan

Alevihaber.com -  13 Ağustos 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.