Kerbela Şehitleri Abdal Musa'da Anıldı

Kerbela Şehitleri Abdal Musa'da Anıldı

Kerbela Şehitleri Abdal Musa'da AnıldıCHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Alevi toplumunun inancına ve isteklerine saygılı olunması gerektiğini...

A+A-

Kerbela Şehitleri Abdal Musa'da AnıldıKerbela Şehitleri Abdal Musa'da Anıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Alevi toplumunun inancına ve isteklerine saygılı olunması gerektiğini belirterek, ''Alevi toplumunun isteklerini dışlayarak, onları asimile ederek bir yere varamayız'' dedi.

Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği'nce, Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü dolayısıyla Elmalı ilçesine bağlı Tekke köyünde anma töreni, oruç açma ve aşure dağıtım etkinliği düzenledi.
 
Abdal Musa Türbesi'nin bulunduğu bahçede İmam Hüseyin'in Kerbela'da öldürülmesiyle ilgili mersiye sunumu ve saka duası okundu.

Türbeyi gezen ve dua okuyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ateş ile beraberindekiler, Abdal Musa Kültür ve Sanatevi'nin bahçesindeki oruç açma ve aşure dağıtımına katıldı.

Burada düzenlenen törende konuşan Yılmaz Ateş, Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin bin 369 yıl önce Kerbela'da öldürülmesiyle, o günün iktidar kavgalarında hak ve hukuk isteyenlere karşı uygulanan zulmün ortaya çıktığını söyledi.

Kerbela olaylarına bin 369 yıldır yalnızca Alevi toplumunun değil bütün insanlığının karşı çıktığını, insanlığın o günü ezenle ezilenlerin mücadelesi olarak gördüğünü ifade eden Ateş, ''Bu acının matemi belli bir kesimin değil bütün insanlığın, yoksulluğun ve ezilenlerin mücadelesidir'' dedi.

Alevi toplumun varlığının Osmanlı Devleti'nin yanı sıra Atatürk'ün önderliğindeki kurtuluş mücadelesinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli yer tuttuğunu vurgulayan Ateş, Türkiye'nin ve iktidarların Alevi kesiminin değerlerini en iyi şekilde anlaması ve koruması gerektiğini kaydetti.

Alevi Bektaşi önderlerinin Türkiye'de yeterince tanıtılmadığını ve değerlerinin toplum tarafından anlaşılamadığını belirten Ateş, ''Alevi Bektaşi önderleri Avrupa'da yaşasaydı bugün tüm dünyada 10 kat fazla tanınmış olurlardı. Bu değerleri tanıtırsak aslan ile ceylanın kucak kucağa yaşayabileceğini gösteririz'' diye konuştu.

Ateş, Türkiye'de huzur ve barış ortamının sağlaması için Alevilerin gözyaşlarının dindirilmesi gerektiğini, bu konuda iktidarlara önemli görev düştüğünü vurguladı.

AK Parti hükümetinin Alevi yurttaşların inancına saygı duymasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, ancak hükümetin bazı uygulamalarında Alevilere dayatmalarda bulunduğunu savundu.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Kerbela'da Hazreti Hüseyin ve Alevi önderlerinin maruz kaldığı vahşetin bugün Gazze'de yaşandığını belirterek, ''Gazze'de de Hazreti Hüseyin olmak, onun duruşunu sergilemek lazım'' dedi.

Alevi toplumunu tanımayan siyasilerin Abdal Musa'nın adıyla iftar yemekleri düzenlediğini ancak Alevi inancında iftar geleneği olmadığını kaydeden Geçmez, ''Önce Alevileri tanıyın. Alevi açılımı adı altında 2 yıldır iftar yemekleri düzenlenmesini şiddetle kınıyoruz. Bizim böyle bir inancımız yoktur. İnancımıza saygı istiyoruz'' diye konuştu.

TURKTİME - 10 Ocak 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.