KESK, AKP'ye yürüdü: Haklarımız için mücadele ediyoruz

KESK, AKP'ye yürüdü: Haklarımız için mücadele ediyoruz

KESK, AKP'ye yürüdü: Haklarımız için mücadele ediyoruz   KESK toplu görüşmelerin 2. oturumunun yapıldığı...

A+A-

KESK, AKP'ye yürüdü: Haklarımız için mücadele ediyoruzKESK, AKP'ye yürüdü: Haklarımız için mücadele ediyoruz  

KESK toplu görüşmelerin 2. oturumunun yapıldığı bugün, AKP hükümetinin kamu emekçilerinin “toplu sözleşme hakkını” yok sayan ve “malum sendikanın işleri” diyerek KESK’in demokratik eylemlerini görmezden gelen tutumlarına karşı eylemdeydi.

Ankara’da KESK ilk olarak saat 12.30’da Sakarya Caddesin de toplandı. Yaklaşık 250 kamu emekçisi “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” , “Emekçiler burada, malum başbakan nerede”, “Devlet güdümlü sendikaya hayır” sloganlarıyla buradan AKP il binasına yürüyüşe geçtiler.

Meşrutiyet caddesine gelindiğinde yolu tamamen trafiğe kapatan kamu emekçileri “Zafer direnen emekçinin olacak”, “IMF dostu AKP istifa” sloganlarıyla AKP il binasının ilersine kurulan polis barikatının önüne geldiler. Polis kitlenin AKP il binasına yaklaşmasını engelledi.

Burada KESK adına basın açıklamasını Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya yaptı.

Karakaya açıklamada; “ Şu anda Başbakanlıkta kamu emekçileri için toplu görüşmeler yapılıyor. Görüşmelere giren iki konfederasyon dışında hiç bir kamu emekçisi bu görüşmelerden emekçiler lehine bir şey çıkmayacağını çok iyi biliyor. Bizler sendika aidatları artırılsın diye “topu görüşmecilik” yapmıyoruz. Başbakanın son ek ödeme açıklaması ile bizim dile getirdiğimiz “toplu görüşme masasının hiçbir yaptırımı ve gücü olmadığı kanıtlanmış ve tescillenmiştir.

Başbakan KESK’i şov yapmakla suçlayarak “malum” sendika diyerek adeta hedef tahtası haline getirmek istiyor. Siz tepkinizi; kamu emekçilerine “malum sendika”, hak arayan çiftçiye “ananı da al git”, “ hak arayan işçiye “milyonlarca işsiz var” diyerek mi gösterirsiniz?

Peki “malum DİŞLİ’lere neden tepki göstermezsiniz? Biz sizi soykırımla suçlananları ağırlamaya, iş takipçiliğine, yolsuzluğa, akrabaları ,eşi dostu zengin etmeye çağırmıyoruz. Sizi 2 milyon kamu emekçisi adına toplu sözleşme masasına çağırıyoruz!” dedi.

Daha sonra KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek yaptığı konuşmada “ Buradan bir kez daha sesleniyoruz bugün o masada oturan konfederasyon yetkilileri o masa kamu emekçilerini temsil edildiği masa değildir. O masadan kalkmazsanız kamu emekçileri bunun hesabını işyerlerinde elbet sorarlar Başbakan bizlere ek ödeme verdiğini söyleyerek aldatacağını mı sanıyor. Bugün ek ödeme, döner sermaye ödemeleriyle belirlenen maaşların emeklilikte kamu emekçisine hiçbir katkısı olmadığını bütün çalışanlar çok iyi bilmektedir.

Emeklilik hakkını gasp edenler o gün kamu emeklilerini maaşlarını da bugün eritmek için göz boyuyorlar. Kesk olarak görüşmelerin sürdüğü bugün AKP hükümetinin kamu emekçilerini ve iradesi olan bizleri yok sayamayacağını ve bir kez daha “toplu sözleşme hakkımızı kullanmak” için burada olduğumuzu göstermek ve Kesk’i karalayan sözlerini protesto etmek için siyah çelengimizi bırakacağız” dedi.

KESK adına temsilciler siyah çelengi bırakmak istediğinde sadece üç kişini kabul edileceğinin söylenmesi üzerine KESK’ e bağlı şube başkanların da temsilci olarak katılacaklarını söyleyen Kesk’lilerle polis arasında tartışma yaşandı. Israrlı tutumları sonrasında Genel Merkez yöneticileri ve şube başkanları getirdikleri siyah çelengi AKP il binasını önüne bıraktılar.

Eskişehir
 
Aynı gün Eskişehir'de 18:30’da Atatürk Bulvarı’nda buluşan yaklaşık 300 kişi “İnsanca Bir Yaşam İçin Sadaka Değil,Toplu Sözleşme İstiyoruz” pankartı arkasında AKP İl Binası'na yürüdü. Siyasi partiler,sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin destek verdiği eylemde “Sadaka Değil Toplu Sözleşme” “İnsanca Yaşam İstiyoruz” “Kurtuluş Yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” “IMF’ye değil, emekçiye bütçe” “Devlet güdümlü sendikaya hayır” sloganlarıyla AKP il binasına kadar yürüyen KESK üyeleri burada bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasını KESK Eskişehir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Bülent Nazım Yılmaz okudu. AKP il binasının önüne siyah çelenk bırakılmasıyla basın açıklaması sona erdi.

Antalya

Antalya’da da KESK üyeleri Kışlayan Oteli arkasındaki havuzun önünde toplarak AKP İl Binası'na yürüdü. Yürüyüş boyunca “gün gelecek, devran dönecek; AKP halka hesap verecek”, “kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”,”toplu görüşme değil, toplusözleşme” sloganları tekrarlandı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı yürüyüş kortejinin önü, AKP il binasının olduğu sokağın başında polis tarafından kesilince KESK, “emekçiye değil çetelere barikat” sloganıyla yanıt verdi. Burada KESK dönem sözcüsü Mustafa Ayar tarafından okunan basın açıklamasında hem AKP hem de toplu görüşme adı altında sürdürülen oyuna katılan sendikalar protesto edildi. “İşte sendika, işte KESK”, “yaşasın sendika, yaşasın KESK” sloganlarının ardından eylem, tertip komitesinin çelenk bırakmasıyla ve tekrar buluşma sözüyle son buldu.

Adana, Trabzon
 
Aynı gün toplu görüşmeleri protesto etmek ve Basbakan'ın KESK'e karşı tavrını mahkum etmek için KESK Adana Şubeler Platforumu tarafından AKP'ye yürüyüş, basin açıklaması ve Siyah Çelenk bırakma eylemi yapıldı. Basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platforum Sözcüsü

Huseyin Kozan okudu. Aynı basın metni Trabzon'da da KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nigar SÜMER tarafından okundu.

Sendika.org Ankara, Eskişehir, Antalya, Adana, Trabzon / 21 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.