KESK : Maraş Katliamı Ardındaki İlişkiler Açığa Çıkartılmalıdır!

KESK : Maraş Katliamı Ardındaki İlişkiler Açığa Çıkartılmalıdır!

KESK : Maraş Katliamı Ardındaki İlişkiler Açığa Çıkartılmalıdır!      19 Aralık 1978 tarihinde Kahramanmaraş’ta...

A+A-

KESK : Maraş Katliamı Ardındaki İlişkiler Açığa Çıkartılmalıdır!KESK : Maraş Katliamı Ardındaki İlişkiler Açığa Çıkartılmalıdır!     

19 Aralık 1978 tarihinde Kahramanmaraş’ta bir sinema salonuna bomba atılmasıyla başlayıp, 26 Aralık 1978 tarihine kadar devam eden ve bu süre içinde akıl almaz boyutta bir katliama dönüşen olaylar,  Türkiye tarihinin belki de en utanç verici görüntülerine sahne olmuştur.

Bu katliam, 12 Eylül darbesine giden yolda önemli bir eşiktir. Bizzat dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından basına ve kamuoyuna aksettirilen iddialara göre, devletin de içerisinde bulunduğu planlı bir tertibin ürünü olan bu katliamın gerçek sorumluları yargılanamamıştır.

1975 sonrasında ülkeyi bir iç savaşa sürükleyen gerici ve faşist güçlerin devlet kurumlarının bilgisi dâhilinde gerçekleştirdiği bu katliam, sadece olaylarda can veren yüzlerce kişinin hayatına malolmakla kalmamış, ülkemizde yaşayan farklı din, kültür ve inançlardaki yurttaşlarımızın birarada yaşam umutlarına da önemli bir darbe vurmuştur.

Genç yaşlı, kadın erkek, kundaktaki bebek gözleri görmeyen yaşlı kadın demeksizin kimlikleri ve inançları farklı olan bütün bir halka yönelik bu faşist katliamın ardındaki tüm sır ve ilişkiler ağı açığa çıkartılmadan, Türkiye’nin geleceğine güvenle bakabilmesi mümkün değildir.

Katliam sırasında ordunun takındığı tutum, olayların gerçekleştiği dönemde Kahramanmaraş Vali Vekilliği yapan Abdülkadir Aksu’nun daha sonraki yıllarda çeşitli hükümetlerde görev alarak İçişleri Bakanlığı yapmış olması, olayların ardından “bana sağcılar ve milliyetçiler cinayet işliyor dedirtemezsiniz” diyen Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı yapmış olması Maraş Katliamı hakkındaki şüpheleri arttırmakta, olayların açıklığa çıkartılması yolundaki umutları azaltmaktadır.

Eşit, Özgür ve Demokratik bir ülkede kardeşçe birarada yaşamı sağlayabilmek için kendi geçmişimizle yüzleşmek zorundayız. Tarihimizin karanlık ve kirli sayfalarını bir bir açıklığa çıkartmadan aydınlık bir gelecek kuramayız. Maraş Katliamının ardındaki tüm ilişkiler açığa çıkartılmalı ve olayların gerçek sorumluları yargılanmalıdır.
 
24 Aralık 2007
KESK
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu


Çehre Sokak No:6/1 Gaziosmanpaşa Ankara / Türkiye
Tel: (0312) 436 71 11 -   Faks: (0312) 436 74 70
e-posta:

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy62619 = 'kesk' + '@';

addy62619 = addy62619 + 'kesk' + '.' + 'org' + '.' + 'tr';

var addy_text62619 = 'kesk' + '@' + 'kesk' + '.' + 'org' + '.' + 'tr';

( '' );

62619 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

 -  web: http://www.kesk.org.tr/


KESK Başkanı Tombul : Maraş katliamının gerçek sorumluları yargılanmalı

KESK Başkanı İsmail Tombul, Maraş katliamının ardındaki tüm ilişkilerin açığa çıkarılması ve olayların gerçek sorumlularının yargılanması gerektiğini belirterek, “Tarihimizin karanlık ve kirli sayfalarını bir bir açığa çıkarmadan aydınlık bir gelecek kuramayız" dedi.

KESK Başkanı Tombul yaptığı yazılı açıklamada, 19 Arlık 1978 tarihinde Kahramanmaraş’ta bir sinema salonuna bomba atılmasıyla başlayıp 26 Aralık 1978 tarihine kadar devam eden Maraş olaylarının Türkiye tarihinin en utanç verici görüntülerine sahne olduğunu ifade etti. Tombul, yüzlerce kişinin hayatına mal olan olayların, Türkiye’de yaşayan farklı din, kültür ve inançlardaki yurttaşların bir arada yaşama umutlarına da darbe vurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Katliam sırasında ordunun takındığı tutum, olayların gerçekleştiği dönemde Kahramanmaraş Vali vekilliği yapan Abdulkadir Aksu’nun daha sonraki yıllarda çeşitli hükümetlerde görev alarak İçişleri bakanlığı yapmış olması, olayların ardından ‘bana sağcılar ve milliyetçiler cinayet işliyor dedirtemezsiniz’ diyen Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı yapmış olması Maraş katliamı hakkındaki şüpheleri arttırmakta, olayların açıklığa çıkarılması yolundaki umutları azaltmaktadır."

(ANKA) -MİLLİYET -  24 Aralık 2007

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.