Kılıçdaroğlu'ndan Alevi Açılımı

Kılıçdaroğlu'ndan Alevi Açılımı

Kılıçdaroğlu'ndan Alevi AçılımıAleviler inancını kendi ibadet yerinde yaşayacak CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Arı Hareketi’nin...

A+A-

Kılıçdaroğlu'ndan Alevi AçılımıKılıçdaroğlu'ndan Alevi Açılımı

Aleviler inancını kendi ibadet yerinde yaşayacak
 
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Arı Hareketi’nin üç ayda bir çıkan dergisi Turkish Policy’nin (Türk Politikası) son sayısına verdiği mülakatta, “CHP’nin okullarda zorunlu din derslerine ilişkin tutumu, zorunlu din dersinin kaldırılması gerektiği yönündedir” dedi. Derginin Mart 2011 sayısındaki mülakatta Kılıçdaroğlu, şu mesajları verdi:

Bu sorun utançtır

CHP’nin Türkiye’deki Alevi sorunu ile ilgili cevabı kısa ve açıktır. Böyle bir sorunun varlığı Türk demokrasisi için bir utançtır. Alevi toplumu kendi inançlarını kendi ibadet yerlerinde istedikleri gibi yaşama, hayatlarını nasıl uygun görüyorlarsa o şekilde sürdürme hakkına sahiptir. Bir hukuk devletinde toplum içinde bazılarına tanınan haklar, belirli bir toplumdan esirgenemez. Başkaları için geçerli olan tüm uygulamalar Aleviler için de aynen geçerli olmalıdır.

Diyanet’te reform şart

Diyanet İşleri Başkanlığı gerekli bir kurumdur. Ancak halihazır konumuyla böyle bir kuruluştan beklenen görevi karşılayamamakta. Şimdiki halde ancak alanındaki temel görev ve işlevleri yerine getirebilmekte. Diyanet İşleri Başkanlığı reforma tabi tutulmalıdır.

Zorunlu din dersi kalkacak

Zorunlu din derslerini kaldıracağız ve yerine Anayasamızın temel hükümleriyle uyumlu bir şekilde tüm din ve inançları kapsayacak tarihi ve kültürel temele dayalı dersler koyacağız. Bizimki gibi laik bir rejimde okullar inanç propagandasına alet edilemez.

Azınlıklara özgürlük

Gayrimüslim azınlıklarımız bize tarihimizin değerli emanetleridir. Onların hak ve ayrıcalıklarının korunması için her şeyin yapılması gerektiği inancındayız. Toplum olarak değer ve ideallerimizle tutarlı olmak zorundayız.

Hürriyet - Okan KONURALP / ANKARA 17 Mart 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.