Kırkısraklılar 'Gerçek Alevilik'i tartıştı

Kırkısraklılar 'Gerçek Alevilik'i tartıştı

Kırkısraklılar 'Gerçek Alevilik'i tartıştı Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi’nden araştırmacı yazar Ali Rıza  Aydın,...

A+A-

Kırkısraklılar 'Gerçek Alevilik'i tartıştıKırkısraklılar 'Gerçek Alevilik'i tartıştı

Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi’nden araştırmacı yazar Ali Rıza  Aydın, Alevi örgütlenmesinin Aleviliğin özüne ve sözüne uygun olması gerektiğini söyledi.     

Aydın, Kırkısraklılar Derneği'nin 11 Ocak pazar günü Edmonton'daki dernek merkezinde düzenlediği "Alevilik nedir, ne değildir" başlıklı toplantıda konuştu. Toplantıya 30'a yakın dernek üyesi katıldı.

Aleviliğin Türkiye'de yükselen bir değer olduğunu öne süren Aydın, Anadolu Aleviliği ve Türkiye'deki demokratik alevi örgütlülüğü ile Türkiye'deki Alevi haklarında gelinen noktayı anlattı.

"DİYANET LAİKLİĞE AYKIRI"

Aydın, Türkiye'de siyasilerden sünnilere verilen yardımların aynısını Alevilik ve Alevi dedeleri için de talep eden anlayışı eleştirerek "Biz bir şey istemiyoruz ve tam tersine sünni dinin ihtiyaçlarını karşılayan ve ülkede şeriat zeminini hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ve onun ödeneklerinin de kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi (İAKM) ve Cemevi'nin izlediği çizgiyi üstü kapalı eleştiren Aydın, Alevi örgütlenmesinin Aleviliğin özüne ve sözüne uygun olması gerektiğini belirtti.

Aydın, kabesi insan olan Aleviliğin ve gerçek Alevilerin Türkiye'de Cumhuriyetin ve demokrasinin temel değerlerinin taşıyıcısı olduğunu, bu yanın ortadan kaldırılması halinde ülkenin Pakistan'a benzeyecegini öne sürdü.

SAĞLIK UZMANLARI SORULARI YANITLADI

Toplantı öncesinde de Med-Chem Pharmacy'nin ortaklarından Eczacı Ali GÜl Özbek ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Orhan Eskici Kırkısrak Derneği üyelerinin sağlıkla ilgili sorularını yanıtladılar.

DERNEK 1 YAŞINDA

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güven, gazetemize derneğin 1 yıldır faaliyette olduğunu belirterek 260'ın üzerinde üyesi bulunduğunu söyledi. Güven dernek ile ilgili bilginin 020 3232 5039’dan alınabileceğini söyledi.

Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı olan Kırkısrak Köyü Binboğa Dağları'nın en büyük Alevi Kürt sayılıyor. 1980 sonrasında siyasi baskılar nedeniyle komşu ülkelere ve yurtdışına göç eden köyün halen 36 bin nüfusa sahip. Londra'da da yaklaşık bin Kırkısraklı aile olduğu sanılıyor.
 
AÇIK GAZETE - 19 Ocak 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.