Kırmızı sokak cinliği

Kırmızı sokak cinliği

Kırmızı sokak cinliği  İçki yasağının uygulandığı ’kırmızı sokak’ genelgesi Danıştay’ca iptal edildiği halde İçişleri...

A+A-

Kırmızı sokak cinliğiKırmızı sokak cinliği
 
İçki yasağının uygulandığı ’kırmızı sokak’ genelgesi Danıştay’ca iptal edildiği halde İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanıyor. Pir Sultan Abdal Derneği Diyarbakır Şubesi ve Ankara Barosu dava açacağını bildirdi.

DANIŞTAY’ın, içkili yer bölgesi tespit esaslarını belirleyen "kırmızı sokak" genelgesini iptal etmesine ve artık hukuki dayanak kalmamasına rağmen İçişleri Bakanlığı’nın mevzuat cinliği ile uygulamayı devam ettirdiği ortaya çıktı. 14 Ekim 2005 tarihli "İçkili yer tespiti" genelgesi iptal edilince İçişleri, spor kulübü ve dernek lokallerinde içki yasağı ve "içkili yer bölgesinde bulunmaları" koşulu getiren 31 Mart 2005 tarihli Dernekler Yönetmeliği’ni sessiz sedasız uygulamaya soktu. Valilikler kanalıyla aralarında Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi takımların tesislerinin de bulunduğu 1467 lokale, içki satışı yapamayacakları tebligatı iletildi ve 31 Mart 2008’e kadar süre tanındı.

GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ

Diyarbakır Valiği de 22 Ocak’ta aynı yönetmeliğin 61. maddesindeki, "Dernek lokalinin içkili yer bölgesi içinde bulunması ve içki satış belgesi alıması zorunludur" hükmüne dayanarak, Diyarbakır’daki 22 lokale yazı gönderip, işletme belgelerinin iptal edileceğini bildirdi. Halbuki hem yönetmelikteki maddenin dayandığı "kırmızı sokak" genelgesi yürürlükte değil. Hem de bu yönetmeliğin dayandığı 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 26.madesinde ne "içkili yer bölgesi" tanımı yer alıyor, ne de dernekler, lokaller ile spor kulüplerinin sosyal tesisleri için alkol yasağına ilişkin bir hüküm bulunuyor. Diyarbakır Valiliği’nden bir yetkili, Diyarbakır’da İçkili Yer Tespit Komisyonu’nun, içkili yer tespitini yaptığını, komisyonda, Büyükşehir Belediyesi ile şimdi yasağa karşı çıkan ticaret ve sanayi odası yetkililerinin de olduğunu söyledi. Yetkili, "Dernekler Kanunu da yönetmelik de yürürlükte. Sadece yönetmeliği uyguluyoruz" dedi.

DAVALAR YOLDA

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şubesi Başkanı Cafer Koluman, "Amaçları alkollü yerleri şehir dışına çıkartmak. Genelgeyi Danıştay’ın iptal etmesine rağmen yazı gönderildi. Yapılan işin hukuki dayanağı yok. İdare mahkemesine dava açacağız" diye konuştu. "Kırmızı sokak" genelgesini iptal ettiren Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar dava açacaklarını belirterek, "Özel hayatla ilgili dayatmada bulunmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.
 
Oya ARMUTÇU
HÜRRİYET - 17 Şubat 2008

'Kırmızı sokak' lokal olarak geri döndü
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği lokal işletmecisi İbrahim Güzelgül, belirtilen süre içinde içkili bölgede yer bulmalarının hayli güç olduğunu söyleyerek duruma isyan etti. FOTOĞRAF: RAMAZAN YAVUZ / DHA
 
Diyarbakır Valiliği, 31 Mart'ta yürürlüğe girecek genelgeye dayanarak yıllardır alkol servisi yapan 22 lokalin içkili bölgeye gitmezse kapatılacağını açıkladı

DHA - DİYARBAKIR - 'İçkili yerlerin belli bölgelerde toplanmasını' öngören ve 'Kırmızı sokak' olarak bilinen İçişleri Bakanlığı genelgesi Danıştay tarafından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi. Danıştay'ın bu kararına karşın genelgenin 'lokal' olarak hayata geçtiği görülüyor. Buna son örnek Diyarbakır'dan geldi.

Diyarbakır'da 22 dernek lokalinin alkol ruhsatı 'içkili bölgede' olmadıkları gerekçesiyle iptal ediliyor. Dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun hazırladığı 31 Mart 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre derneklerin üyeleri için lokal acma ve lokallerinde alkol bulundurma izni mülki idari amirlere bağlandı. 31 Mart 2005 tarihinden önce açılan lokallerin denetimi de mülki idari amirlerine verildi. Spor kulüplerinin sosyal amaçlı lokallerine de içki yasağı getiren yönetmenliğin uygulanması için 31 Mart 2008'e kadar süre verildi. Bu sürenin bitmesine 1.5 ay kala Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu imzasıyla yıllardır alkol veren işletmecilere gönderilen yazıda 'lokallerin içkili yer bölgesine taşınmamaları halinde ruhsatlarının 31 Mart 2008 tarihinde iptal edileceği' tebligatı yapıldı.

Yazıda şöyle denildi: "Dernekler yönetmeliğinin 61'inci maddesi 'Dernek lokallerinde alkollü içki kullanılması mülki idare amirinin iznine bağlıdır. Ancak, alkollü içki izni verilebilmesi için dernek lokalinin içkili yer bölgesi içinde bulunması ve içki satış belgesi alınması zorunludur' hükmüne amirdir. Dernekler yönetmeliğinin 66'ncı maddesi 'Kumar oynatıldığı, izinsiz içki kullanıldığı, umuma açık yer durumuna geldiği veya lokal yönergesine aykırı hareket edildiği tespit edilen lokaller, mülki idare amiri tarafından otuz günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edilir. Yukarıdaki fıkrada yazılı fiiller sebebiyle üç defa faaliyetten men edilen lokallerin izin belgeleri, mülki idare amirince iptal edilir' hükmüne amirdir. Bu nedenle dernek lokalinizin, öngörülen şartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir."

Dava açacaklar

Lokal işletmecileri olayı yargıya taşıyacak. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği lokal işletmecisi İbrahim Güzelgül, lokallerin içkili yer bölgesi içinde bulunması için 31 Mart'a kadar kendilerine süre tanındığını belirterek bu süre içinde içkili bölgede yer bulmalarının hayli güç olduğunu söyledi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da dava açacaklarını söyledi. Kaya, "Lokallerin alkol ruhsatlarının iptal edilmesi, kapatılma anlamına gelir. Yönetmelikten önce ruhsat almış lokallerin haklarını korumak için onlarla birlikte dava açacağız." dedi.

'Ruh halimiz bozuldu'

Lokallerde çalışan yaklaşık 1000 kişiyse gelişmelerden endişeli. Uygulamanın durdurulmasını isteyen çalışanlar şöyle konuştu: "Yıllardır bu lokallerde çalışıyoruz. Bildiğimiz başka bir meslek de yok. Çalıştığımız lokallere gönderilen yazıyı görünce adeta ruh halimiz bozuldu. Çünkü, 31 Mart'tan sonra işssiz kalabiliriz. Ekmeğimiz elimizden alınmaya çalışılıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz."

'Alkol sevmeyen' belediyeler

Özellikle AKP'li belediyeler içki yasağı için tartışmaya konu olan uygalamalar yaptı. Bazıları şöyle:

15 Şubat 2008: Antalya'nın Korkuteli ilçesinde belediye meclisi, yeni açılacak işyerlerine alkollü içki ruhsatı verilmemesini kararlaştırdı.

14 Şubat 2008: Balıkesir'de yenilenen Atatürk Parkı bölgesinin içkili yerler alanından çıkarılması için AKP'li belediye meclis üyeleri önerge verdi.

8 Şubat 2008: Muğla'nın turistik ilçesi Fethiye'de belediye meclisinde içkili bölgelerin yeniden tespit edilmesi için çalışma başlatıldı. MHP'li Belediye Başkanı Behçet Saatçı ve belediye meclisi, içkili yerlerin daraltılması konusunu 1 Mart'ta karara bağlayacak.

25 Ağustos 2007: Bitlis Güroymak'ta bulunan iki Tekel bayiinden biri, AKP'li belediye tarafından 'cami yakınında olduğu' gerekçesiyle kapatıldı. İlçenin tek tekel bayii olarak kalan Zahit Tekin, büfesinin kapatılması için baskı yapıldığını söyledi.

13 Nisan 2007: Mersin'in Erdemli ilçesinde 'genel ahlak ve yasalara uymadığı' gerekçesiyle encümen kararıyla ruhsatları iptal edilen beş bar kapatıldı.

Kasım 2006: Üsküdar Belediyesi, para cezası kestiği alkol alan vatandaşları internette teşhir etti. Tepkiler üzerine belediye uygulamadan vazgeçti.

29 Eylül 2006: İstanbul Eminönü'nde esnaf AKP'li belediyenin ramazan öncesi içki satmayacaklarına dair bir deftere imza attırdığını iddia etti.

17 Ağustos 2005: AKP'li Konya Meram Belediyesi, 'bakkal' ruhsatıyla içki satışı yaptıkları gerekçesiyle 27 Tekel bayiinin ruhsatını encümen kararıyla iptal etti. 12 Mart 2006'da Konya İdare Mahkemesi, kararı hem usul hem esas yönünden bozdu.

RADİKAL- 16 Şubat 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.