Kitaplardaki Alevilik mahkemelik

Kitaplardaki Alevilik mahkemelik

Kitaplardaki Alevilik mahkemelik Alevi dernekleri, ders kitaplarında yer alan ifadeleri yargıya taşıyacak. Dernek temsilcileri "Kitaplarda Sünnileştirilmiş...

A+A-

Kitaplardaki Alevilik mahkemelikKitaplardaki Alevilik mahkemelik

Alevi dernekleri, ders kitaplarında yer alan ifadeleri yargıya taşıyacak. Dernek temsilcileri "Kitaplarda Sünnileştirilmiş bir Alevilik anlatılıyor" diyor..

Alevi örgütleri ders kitaplarına ilk kez eklenen Alevilikle ilgili bilgilerin yanlış ve taraflı olduğunu savunarak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarını yargıya taşımaya karar verdi. 21 derneğin üye olduğu Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "Bu yıl öğretime sunulmuş olan 12'nci sınıf ve daha önce yayımlanan kitaplarda bırakın Aleviliği öğretmeyi, Aleviliğe hakaret eden sözler ve imgeler var" dedi.

'SEMAH AYİN DEĞİLDİR'

Kutsal sayılan değerlerden Hz. Ali'nin atının kitapta katır olarak geçtiğini belirten Balkız, Alevilik yazılırken sadece ilahiyatçı hocalara başvurulmuş, Alevi yazar ve araştırmacılara yer verilmemiş" dedi. Balkız, kitaba ilişkin eleştirilerini şöyle sıralıyor: Dipnotlarda adı geçen yazarların her biri Aleviliği asimile etmeyi, Sünnileştirmeyi kendine görev edinmiş, objektif olmayan yazarlar. İslamın temelleri namaz, oruç, hacca gitmek gibi ibadetler Alevilere de atfedilmiş. Aleviliğin tarihi, Tanrı anlayışı, kurumları, ibadet anlayışı yok. Cem sade bir törene dönüştürülmüş. 'Alevi Bektaşi düşüncesinde olanların müzik eşliğinde yaptıkları ayine semah denir' tanımı var. Semah bir ayin değil, cem töreni içindeki evrelerden sadece biridir. İlköğretim ve lisede toplam 8 kitapta sayfalarca İslamiyet anlatılırken, Aleviliğe 12'nci sınıf kitabında sadece 7 sayfa ayrılmış.

Nergis DEMİRKAYA /ANKARA
SABAH - 2 Ekim 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.