Kitlelerle inatlaşmayın

Kitlelerle inatlaşmayın

Kitlelerle inatlaşmayın1 Mayıs 1977'de öldürülenlerin anıldığı törenlerde hükümete mesaj verildi İstanbul Haber Servisi...

A+A-

Kitlelerle inatlaşmayınKitlelerle inatlaşmayın

1 Mayıs 1977'de öldürülenlerin anıldığı törenlerde hükümete mesaj verildi

İstanbul Haber Servisi - 78'liler Birliği Girişimi ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), 1 Mayıs 1977'de karanlık saldırıda yaşamını yitirenleri Taksim Kazancı Yokuşu başında ayrı ayrı düzenledikleri gösterilerle anarken, AKP hükümetinin 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasını engellenmesini de protesto etti.

78'liler Birliği Girişimi'nce düzenlenen ve aralarında ÖDP, DTP ve SDP'li üyelerin de bulunduğu çok sayıda kişi 1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarından yapılmış maskeleri takarak ölenlerin adlarının yazılı olduğu dövizlerle Kazancı Yokuşu'nda toplandı. "1 Mayıs 1977, katliamı gördünüz mü?" yazılı pankartı taşıyan ve kırmızı renkte önlükler giyen 78'liler, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Basın açıklaması yapan 78'liler Birliği Sözcüsü Celalettin Can, 1 Mayıs 1977'de darbe koşullarının yaratılması için kitlelere saldırarak meydana getirilen kargaşa ortamına benzer bir tablonun bu yıl da yaratılmak istendiğini belirtti. 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili açıklamalarına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'a seslenen Can, şunları söyledi: "Şayet Başbakan gerçekten demokrasiden yanaysa istikrarlı, sakin bir ortam yaratır, 1 Mayıs'ta bu alanı işçi sınıfına, emekçilere açar. 1 Mayıs'a girerken 'ayaktakımı' tartışmasını yapmaz, kitlelerle inatlaşmaz"

Öz: Katiller bulunmalı

Taksim'deki olaylara tanıklık eden avukat Rasim Öz ise o dönem katilleri gördüğünü belirterek tüm yaşananların tanıklarının ortada olmasına karşın suçluların ortaya çıkarılmadığını ifade etti. "1 Mayıs sorumlularının yargı önüne çıkarılsaydı 12 Eylül darbesi gerçekleşmezdi" diyen Öz, "Derin devlet o zaman çökertilebilirdi. Ergenekon o zaman sonuç alabilirdi. İktidardan şunu talep ediyoruz: Bu suç zamanaşımına uğramamıştır. Gerçek katiller huzura getirilmedikçe, bu ülkede huzur olmayacaktır" dedi.

Basın açıklamasının ardından 78'liler Birliği Girişimi'nce Taksim'de bulunan Makine Mühendisleri Odası'nda, "Sabahın Bir Sahibi Var, Sorarlar Bir Gün Sorarlar" adlı fotoğraf sergisinin açılışı düzenlendi.

Beyoğlu İstikal Caddesi üzerindeki Mis Sokak'ta toplanan SDP'liler 1 Mayıs 1977'de 10 kadının öldüğüne dikkat çekerek "Onları unutmadık, unutturmayacağız", "Cinsiyetçiliğe, çetelere, savaşa, darbeye, şiddete karşı vardık, varız, var olacağız" pankartlarıyla yürüdüler. SDP yöneticilerinden Ekim Bodur, "1 Mayıs mücadelesinde var olan kadınların yok sayılmaması için ismini bilmediğimiz kişiler tarafından katledilen bu kadınları yitirdiğimiz yerde anmak için buradayız" diye konuştu.

Bodur, bir dönemin karanlıklar altında olduğunu belirterek "Hâlâ 'faili malumlar' cezasız, hâlâ bir dönemin hesabı kapanmadı, açıkta. Yılbaşı kutlamalarına, resmi etkinliklere, maç kutlamalarına, polis etkinliklerine açık olan Taksim, yalnıca ezilenlere emekçilere yasak" diye konuştu.

Cumhuriyet - 28 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.