Kızıldere Katliamı 36. yılında da unutulmadı

Kızıldere Katliamı 36. yılında da unutulmadı

Kızıldere Katliamı 36. yılında da unutulmadı Denizler’in idam edilmesini önlemek isteyen THKP-C ve THKO militanları Ankara’da anıldıTHKP-C...

A+A-

Kızıldere Katliamı 36. yılında da unutulmadıKızıldere Katliamı 36. yılında da unutulmadı

Denizler’in idam edilmesini önlemek isteyen THKP-C ve THKO militanları Ankara’da anıldı

THKP-C ve THKO militanı 10 kişinin Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’n idamını engellemeye çalışırken Kızıldere katledilmesi kınandı. Darbeci ve katliamcıların yargılanması istendi.

68’liler Dayanışma Derneği ve Devrimci 78’liler Federasyonu’nun çağrısı ile Kızıldere Katliamı’nın 36. yılında Ankara’da toplanan kitle örgütleri, katliamı bir kez daha lanetlerken, darbecilerin yargılanmasını istediler.

Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri, 30 Mart 1972’de gerçekleştirilen katliam sonucu öldürülen Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Ertan Saruhan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy’u unutmadıklarını gösterdiler.

Sık sık, “Kızıldere son değil, savaş sürüyor”, “Gün gelecek, devran dönecek darbeciler halka hesap verecek” solganları atılan eylemde, bugün de saat 12.30’da Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu kapıda buluşup, Mahir Çayan’ın mezarı başında anma etkinliği düzenleneceği duyuruldu.

Kilometre taşıydılar

Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Kızıldere’yi “Denizlerden Mahirlere, İbrahimlere uzanan ve bütün diriliğiyle bugünlere kadar gelen ortak bir devrimci mücadele hattının en önemli kilometre taşlarından biri” olarak nitelendirdi. Tek tek isimlerini saydığı Kızıldere’de yaşamını yitirenleri büyük bir sevgiyle andıklarını belirten Sümbüloğlu, “Onlar eylem insanı olmayla önder olmanın en tutarlı örneklerinden birini verdiler. Devrimci kuşakların yaşamlarına, bir fırtına gibi girdiler ve yüreklerden meydanlara, sokaklara akan, sosyalizme koşan büyük bir tufan oldular” diye konuştu.

Sümbüloğlu, 12 Martlardan, 12 Eylüllere uzanan askeri faşist darbelerle hesaplaşma ve darbecilerin işledikleri suçlar için halka hesap vermesini sağlama mücadelesinin bir parçası olarak katliamı bir kez daha lanetlediklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

Çanakkale’de engel

Kızıldere Katliamı’nın yıl dönümü nedeniyle Çanakkale’de gençlerin yapmak istediği anma etkinliği polis ve jandarmanın engeline takıldı. Siyasi partilerin gençlik örgütleri ve gençlik dernekleri tarafından yapılmak istenen anma gecesine polis ve jandarma izin vermedi. Gençler, 4 sivil polis ve jandarma ekibinin, anma etkinliğinin yapılacağı yere giderek etkinliği engellediğini dile getirdiler.

EVRENSEL - 30 Mart 2008

***

KIZILDERE KATLİAMI

Çayan ve 9 arkadaşı anılıyor

İstanbul Haber Servisi - 12 Mart 1971 askeri cuntasının ardından ülkenin ilerici güçlerine karşı girişilen operasyonların en kanlılarından olan Kızıldere katliamının 36. yıldönümünde Mahir Çayan ve 9 arkadaşı anılıyor.

Kızıldere katliamı olarak bilinen olayların gelişimi, Türkiye'de de büyüyen toplumsal muhalefete dayanıyor. 12 Mart 1971 askeri cuntası sonrasında "Balyoz" adı verilen operasyonlarda toplumun tüm kesimlerinin üzerine büyük bir şiddetle gidildi. Ünye Radar Üssü'nde çalışan üç İngiliz teknisyenini 26 Mart 1972'de kaçıran Türkiye Halk Kurtuluş Partisi- Cephesi (THKP-C) ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) militanları Kızıldere köyünde bir eve sığındılar. İhbar üzerine köy evine Özel Harekât Dairesi'nin de içinde yer aldığı güvenlik güçlerinin ağır silahlarla yaptığı operasyonda THKP-C militanları Mahir Çayan, Saffet Alp, Hüdayi Arıkan, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Sinan Kazım Özüdoğru, THKO militanları Cihan Alptekin ve Ömer Ayna öldürüldüler. Ertuğrul Kürkçü ise çatışmadan bir gün sonra arama yapan güvenlik güçleri tarafından yaralı yakalandı.

78'liler Türkiye Girişimi'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin Kızıldere kat- liamına yol açan egemen unsurlarla yüzleşmeyi başaramadığı ifade edilerek Kızıldere'de yakınlarını kaybeden ailelerin sordukları soruların yanıtlanması istendi.

Cumhuriyet - 30 Mart 2008   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.