Kızılırmak'tan Aleviliğin tarihi paneli

Kızılırmak'tan Aleviliğin tarihi paneli

Kızılırmak'tan Aleviliğin tarihi paneli KIZILIRMAK Yerel Dernekler Federasyonu Gençlik Meclisi, ‘Aleviliğin Gizli Tarihi’ başlıklı...

A+A-

Kızılırmak'tan Aleviliğin tarihi paneli Kızılırmak'tan Aleviliğin tarihi paneli

KIZILIRMAK Yerel Dernekler Federasyonu Gençlik Meclisi, ‘Aleviliğin Gizli Tarihi’ başlıklı bir söyleşi düzenledi.

KIZILIRMAK Yerel Dernekler Federasyonu Gençlik Meclisi, ‘Aleviliğin Gizli Tarihi’ başlıklı bir söyleşi düzenledi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ali Doğan Konferans Salonu’nda yapılan panelde açılış konuşmasını yapan Kızılırmak Gençlik Meclisi Başkanı Ali Haydar Akgünlü, “Aleviliğin kökeni, teolojik boyutu, içeriği, temel ilkeleri konusunda her kafadan bir ses çıktığı ve herkesin meşrebine göre yanıtlar vermeye çalıştığı koşullarda sesi en az duyulan kesim yine Aleviler” dedi. Akgünlü, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Aleviler üzerindeki asimilasyon politikasının lokomotifi olduğunu belirterek, kurumun kapatılmasını istedi.

Araştırmacı-Yazar Erdoğan Çınar, Aleviliğin kökeninin İslam’ın doğuşundan çok daha eskilere dayandığını öne sürdü. “Bin yıllar boyu ‘Gizli inanış’ olarak yaşamanın sonucunda bugün Alevilik, Alevi tarihinin ve Alevi teolojisinin sağlıklı bir bakış açısına kavuşturulması yönünde bugün problemler yaşamaktadır” diyen Çınar, Alevi cemlerinin örneklerinin benzerlerine Sümer yazılı tabletlerinde rastlandığını aktardı. Panel, Onur Biçer’in söylediği deyiş ve türkülerle sona erdi.

KAYNAK : EVRENSEL GAZETESİ - 4 Mart 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.