KKTC'de Cem Evi temeli atıldı

KKTC'de Cem Evi temeli atıldı

KKTC'de Cem Evi temeli atıldıKKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Aleviliğin dostluk, kardeşlik, barış ilkelerinin, bugün insanlığın ihtiyaç...

A+A-

KKTC'de Cem Evi temeli atıldıKKTC'de Cem Evi temeli atıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Aleviliğin dostluk, kardeşlik, barış ilkelerinin, bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu en önemli ilkeler olduğunu söyledi.
           
KKTC'de Cem Evi ve Kültür Kompleksi Projesinin temeli, Cumhurbaşkanı Talat'ın da katıldığı bir törenle atıldı. KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneğinin girişimiyle inşaatına başlanan komplekste, ibadet ve sosyal-kültürel faaliyetler icra edilecek.

Cem evi, aş evi, müze, konferans salonu, kütüphane, misafirhane, anfi tiyatro ve çocuk parkından oluşacak Cem Evi ve Kültür Kompleksi, KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla derneğe tahsis edilen Ercan Yonca Yaprağı Kavşağı yakınlarındaki 11 dönümlük arazi üzerine yapılacak.

Temel atma törenine Cumhurbaşkanı Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasiler, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker ve Belçika Alevi Federasyonu Başkanı Şahmettin Özden ile çok sayıda davetli ve konuk katıldı.

CUMHURBAŞKANI TALAT'IN KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Talat, törende yaptığı konuşmada, kurulduğu günden bu yana katıldığı Hacı Bektaşi Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneğinin bütün etkinliklerinde KKTC'de bir cem evi olmamasından kaynaklanan sıkıntıların dile getirildiğini ve bu durum karşısında neler yapılabileceğini, nasıl katkı yapılabileceğini hep düşündüğünü söyledi.

Talat, bugün herkesin katkısıyla gelinen noktada cem evinin temelinin atıldığına işaret ederek, şöyle devam etti.

''Gerçekten gurur verici bir vesiledir. Çünkü her aşamasına tanık olmuş, tartışmalara bir şekilde katkı koymuş birisi olarak bugün bu temeli atmak hem benim için sevindirici, hem de uluslararası alanda da KKTC'de kardeşliğin, değişik dünya görüş ve dini inançlara, değişik kültür ve yaklaşımlara sahip insanların kardeşçe yaşamasının da bir göstergesidir.'' ''Bunun bir başlangıç olduğunu, arkasının gelmesi gerektiğini belirterek, oldukça iddialı olan kompleksi tamamlamanın çok büyük önem taşıdığını'' belirten Talat, ''Bundan sonra da hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Devlet, hükümet ve bütün diğer kurumlar olarak katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz'' dedi.

Aleviliğin dostluk, kardeşlik, barış türkülerinin, bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu en önemli ilkeler olduğunu kaydeden Talat, insanlığın bugün eksikliğini hissettiği ve heyecanla sarılması gereken ''Barış, dostluk, kardeşlik'' ilkelerinin Alevilikte bulunduğunu belirtti. Talat, ''Bu anlayışın KKTC'de adım atması ve böylesine önemli bir tesisin temelinin atılması son derece önemlidir'' diye konuştu.

DİĞER KONUŞMALAR

 ''Dede'' Hüseyin Yalçın da, dünyada hala cem evlerinin Alevilerin ibadet yeri olarak kabul edilmediği ülkeler bulunduğuna işaret ederek, KKTC'de böylesi bir kompleksin temelinin atılmasına katkı koymalarından dolayı cumhurbaşkanı ve meclisin tarihe geçeceğini söyledi. Avrupa Parlamentosunun eski milletvekili Ozan Ceyhun ise Alevilerin evrensel olduğuna işaret ederek, ''O anlamda Almanyalılar, Lefkoşalılar, Girneliler, İsveçliler, Finlandiyalılar fark etmiyor. Eğer bir yerde cem evi açılıyorsa, hepimiz oradayız. Açılmasa da oradayız'' dedi.

Ceyhun, Almanya'da yaşayan Alevilerin Gerhard Schröder'in başbakan seçilmesinde çok büyük payı bulunduğunu kaydetti. Ceyhun, ''Kuzey Kıbrıs'ta bir Alevi kültür merkezinin, cem evinin olması, bizleri çok çok sevindiriyor. KKTC'de Alevilerin hiçbir sorunu yok. Tam tersine Aleviler burada, bugün de örneği görüldüğü gibi herkesle yürekten sarmaş, dolaş'' dedi. Kompleksin temeli, konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Talat, Başbakan Soyer, 1. Cumhurbaşkanı Denktaş ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Öker tarafından atıldı.

AA- 11 Kasım 2007


CEM EVİ VE KÜLTÜR KOMPLEKSİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği’nin Cem Evi ve Kültür Kompleksi’nin temeli bugün düzenlenen törenle atıldı. 
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Cem Evi Kültür Kompleksi’nin temeli, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, 1’inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Turgut Öker tarafından atıldı.

Cihangir Kavşağı yakınlarında bulunan Cem Evi Kültür Kompleksi binasının temel atma töreninde konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Özdemir Gül, sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde değil, tüm dünya üzerinde evrensel olan Alevi değerlerini Kuzey Kıbrıs’ta da yaşatmaktan büyük mutluluyk duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da törendeki konuşmasında uzun yıllardır Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği’nin organize ettiği bütün etkinliklere katıldığını dile getirerek, burada yapılan konuşmalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Cem Evi eksikliğinin gündeme geldiğini belirtti.

Daha sonra, bir Cem Evi için neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunulduğunu anlatan Talat, bugün herkesin katkısıyla Cem Evi’nin temellerinin atılacağından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Talat, Aleviliğin ilkelerinin, insanlığın bugün eksikliğini duyduğu barış, kardeşlik ve dostluk ilkeleri olduğunu ifade ederek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulacak olan Cem Evi ve Kültür Kompleksi’nin herkes için hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Alevilerin Dedesi Hüseyin Yalçın dua okudu.

Duanın okunmasının ardından Cem Evi ve Kültür Kompleksi’nin temelini atmak için düğmeye basıldı.
 
***

CEM EVİ’NİN TEMELLERİ DÜZENLENEN TÖRENLE ATILDI
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği’nin girişimiyle inşaatına başlanan Cem Evi ve Kültür Kompleksi’nin temeli bugün düzenlenen törenle atıldı.
 
Cem Evi Kültür Kompleksi’nin temeline ilk harcı Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, 1’inci Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Turgut Öker koydu.

Cihangir Kavşağı yakınlarında bulunan Cem Evi Kültür Kompleksi binasının temel atma töreninde konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Özdemir Gül, sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde değil, tüm dünya üzerinde evrensel olan Alevi değerlerini Kuzey Kıbrıs’ta da yaşatmaktan büyük mutluluyk duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da uzun yıllardır Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği’nin organize ettiği bütün etkinliklere katıldığını dile getirerek, burada yapılan konuşmalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Cem Evi eksikliğinin gündeme geldiğini belirtti.

Daha sonra, bir Cem Evi için neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Talat, bugün herkesin katkısıyla Cem Evi’nin temellerinin atılacağını vurguladı.

Talat, Aleviliğin ilkelerinin, insanlığın bugün eksikliğini duyduğu barış, kardeşlik ve dostluk ilkeleri olduğunu ifade ederek, Kuzey Kıbros Türk Cumhuriyeti’nde kurulacak olan Cem Evi ve Kültür Kompleksi’nin herkes için hayırlı olmasını diledi.

Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ozan Ceyhun ise Kuzey Kıbrıs’ta bir alevi kültür merkezinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Alevi Dedesi Hüseyin Yalçın dua okudu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği’nin girişimiyle inşaatına başlanan anan komplekste, ibadet ve sosyal-kültürel faaliyetler icra edilecek.

***

BİRLİK LOKMASI ETKİNLİĞİ 
 
Cem Evi ve Kültür Kompleksi’nin temelinin atılmasının ardından Birlik Lokması etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda, kompleksin önemi üzerinde duruldu ayrıca; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Avrupa ve dünya ile bütünleşmesi mücadelesinin süreceği vurgulandı.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hacı Bektaş-i Veli  Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Birlik Lokması Etkinliği düzenledi.

Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Haci Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Özdemir Gül etkinlikte yaptığı konuşmada bugün temelleri atılan Cem evi ve kültür kompleksine işaret ederek, kompleksin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yer alacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Gül, bunun tüm dünyada yaşayan aleviler tarafından büyük memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dini ne olursa olsun herkesin ibadetini özgürce yaşama hakkı bulunduğuna işaret etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin medeniyetler arası diyaloğu yaşatarak Avrupa ve dünya ile bütünleşme yolundaki mücadelesine devam edeceğini vurgulayan Soyer, saygı ve sevginin önemine değinerek “gelin bir olalım, diri ve güç olalım”dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da farklı dinler ve mezhepler olabileceğini ancak bir halkı birarada tutan şeyin ortak kültürler olduğunu kaydetti.

Avcı, temel ve ortak hedefin özgür, bağımsız Avrupa Birliği ülkeleri ve dünya ile bütünleşmek olduğunu da vurgulayarak, insan hakları, sevgi ve işbirliği için kurulan Cumhuriyetin sonsuza kadar yaşatılacağınna inanç belirtti.

Anamuhalefet Ulusal Birlik Partisi’ni temsilen konuşan Derviş Eroğlu da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin kalıcı olması için birlik ve berberliğin önemine işaret ederek, ülkede yaşayan alevilerin de üzerine düşeni yaptığını söyledi.

Avrupa Alevi Birliği Konfederasyon Genel Başkanı Turgut Öker de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temeli atılan kompleksin dünyanın en büyük Cem evi olacağını belirtti.

Dede Hüseyin Yalçın da bin 400 yıllık sürecin sonunda tarihte ilk defa Cem  Evi’nin bir kültür Kompleksi olacağını belirtti.

Dede Hüseyin Yalçın, yetkililerin kompleksin tamamalanması için verdikleri sözlerin peşini bırakmayacaklarını kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği’nin düzenlediği Birlik Lokması Etkinliği yapılan Lokmaların dağıtılmasıyla sona erdi.
 
11 Kasım 2007, Pazar
http://www.brtk.cc 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.