Kobanê IŞİD'den Kurtarıldı

Kobanê IŞİD'den Kurtarıldı

Rojava’nın Kobanê kantonunda 133 günlük çatışmanın ardından IŞİD bölgeden çekildi.Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, Kobanêliler kutlamalara...

A+A-

Rojava’nın Kobanê kantonunda 133 günlük çatışmanın ardından IŞİD bölgeden çekildi.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, Kobanêliler kutlamalara başladı.

Suriye İnsan Hakları Örgütü de kentin IŞİD'den tamamen temizlendiğini duyurdu.

YPG / YPJ güçleri, 15 Eylül 2014’ten beri IŞİD ile savaşıyordu.

YPG Basın Merkezi, bu sabah yaptığı açıklamada IŞİD’in saldırılarının 133. Gününe girdiğini belirterek “Güçlerimiz doğu cephesindeki ilerleyişini sürdürmektedir” demişti.

“Güçlerimiz çetelere ait 1 adet 4 namlulu kaytuşa silahı, 1 adet 23'lük doçka, 1 adet 14,5'luk doçka ve çok sayıda askeri malzeme ve mühimmata el koymuştur.” (AS)

Kobanê

Kobanê, bugün Suriye toprakları içerisinde yer alıyor. Urfa'nın Suruç ilçesi merkezine 15 kilometre uzaklıkta. Mürşitpınar sınır kapısının hemen çıkışında yer alıyor.

Yerleşimin Arapça adı Ayn el-Arap. Suriye yönetimi sırasında Halep iline bağlıydı. Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı toprakları içerisindeydi. Savaş sonrası bir süre Fransız egemenliğinde kaldı daha sonra Suriye kurulurken Suruç ile arasından sınır geçti.

Kobane'nin 2004 yılında kent merkezinde nüfus 44 bin 821'di; köylerle birlikte toplam nüfus 81 bin 424'tü. Yüzde 89'unu Kürtlerin oluşturduğu nüfusun yüzde 5'i Türkmen, yüzde 5'i Arap ve yüzde 1'i Ermeni.

Kobanê Suriye iç savaşı sırasında 19 Temmuz 2012'de Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) yönetimine geçti.

* Fotoğraflar: Rojin Akın

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.