Koca: Alevi kurumunda neden Kur’an kursu olmasın ki?

Koca: Alevi kurumunda neden Kur’an kursu olmasın ki?

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Yalova Şubesi’nde yeni yönetim belli oldu. Başkanlığa seçilen Fahrettin Koca, kurumlarında Kur’an kursunun verileceğini belirterek İçişleri Bakanlığı görevlilerinin Alevi kurumlarını gezmesini olumlu buldu. K

A+A-

HBVAKV Yalova Şubesi, 19 Haziran’da yapılan seçimler ardından yeni yönetim kadrosunu belirledi. Fahrettin Koca, Yalova şubesinin yeni başkanı oldu. Koca, 28 Haziran’da yapılacak görev teslimi ardından koltuğuna oturacak.

HBVAKV Yalova Şube Başkanı Fahrettin Koca ile yapılan seçimler sonrasında konuştuk. Koca, “Demokrasi şöleni altında 3 adayın yarıştığı bir seçim yaptık” diyerek üyelerin %90’ının kongreye katıldığını belirtti. Koca, Mart ayında yapılması gereken kongrenin pandemi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiğini de sözlerine ekledi.

“ÜYE SAYIMIZI ARTTIRACAĞIZ”

Fahretttin Koca, HBVAKV Yalova Şubesinin 202 üyesi olduğunu belirterek “Ama nüfus olarak kalabalığız. Bugüne kadar bu da bizim bir eksikliğimiz diyelim. Üye sayısını arttırmak için tabii ki çabamız olacaktır” dedi.

Koca, gençleri vakıfta etkin kılmak adına yapacakları projeleri de anlatarak “Daha önceden bağlama, İngilizce, matematik kurslarımızın yanı sıra folklor eğitimi de mevcuttu. Ama pandemiden dolayı bu kursları durdurduk. Bu kurslarımız tümü de ücretsizdi” ifadelerini kullandı.

Koca, yeni yönetimle birlikte Yalova Şubesi’ne ne gibi yenilikler katacağına dair ise şunları söyledi:

“Bizlerin asli görevleri var. Mesela Hacıbektaş, Abdal Musa etkinliklerine katılmak gibi… Bu tür etkinliklere dahil olmak bizim olmazsa olmazımızdır. Fakat biz bunların dışında örneğin, bugüne kadar pek sık rastlanmamıştır ama bir piknik, konser ve geleneksel hale getirilecek yemek etkinliği düşünüyoruz.”

“CENAZE ERKANI YÜRÜTECEK BİR HOCAMIZ YOK!”

Koca, Yalova şubesinde Hakk’a uğurlama erkanlarının yapıldığına da dikkat çekerek “Vakfımızda cenaze erkanı yürütülüyor. Bu hizmeti tamamen kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Devletten maaş alan bir dedemiz, cenaze erkanını yürütecek bir hocamız yok. Elektriğimizi, suyumuzu, faturalarımızı kendimiz karşılayarak zor ayakta duran bir kurumumuz. Ama gene de bütün bir kurumuz.

Cenaze erkanları konusunda her şubemizin ayrı bir ritüeli yok. Genel merkezin, şubelere göndermiş olduğu bir cenaze yürütme erkanı kitapçığı var. Bizler tamamen buna uyarız. Yani her cemevi kendi kafasına göre bir şeyler yürütmüyor.

“HOCALARIMIZ FATİHA DA OKUR”

HBVAKV Yalova Şube Başkanlığına seçilen Fahrettin Koca, Alevi kurumlarında Kur’an kursu verilmesinden yana olduğunu da söyleyerek şöyle devam etti:

“Söylemeyi başta unuttum ama Kur’an kursu bizde de var. Neden olmasın ki? Tabi ki devam da ettireceğiz. Uğurlama erkânlarında Fatiha da okunuyor. Hocamız dualarını okur, en sonda ‘Merhumun ruhuna el Fatiha’ der. Gülbeng de bizim olmazsa olmazımızdır.”

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ZİYARETLERİNİ OLUMLU BULDU!

Koca, Yeni yönetim olarak bütün siyasi partilere eşit mesafede olacaklarını da belirterek “Bize bir adım gelene on adım gideceğiz. Biz, burada sağcı-solcu ayrımı içerisinde olmayacağız” dedi. Koca, İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, Alevi kurumlarını ziyaret edip, “talepleriniz var mı?” şeklindeki yaklaşımını da olumlu buldu. Koca, “Ben de İl Kültür Turizm Müdürü ile görüştüm. İçişleri Bakanlığı’nın talimatıdır, istek ve talepleriniz nedir?’ diye sordu. Hangi cemevi bu ziyaretlere karşı çıkmış? Böyle bir şey yok. Biz bu bayrağın altında yaşıyoruz. O görevlileri sertlikle karşılayan bir şube başkanını da tasvip etmiyorum. Bizler vergi veriyoruz. Neden böyle bir imkanı geri tepeli ki? Bu yapılan ziyaret, verilecek statünün birinci adımıdır. Eninde sonunda Alevilere statü verilecektir. Bende bu konuda talep ve isteklerimizi şeffaf bir şekilde anlattım. ‘bizler, taleplerimizi valiliğe, valilik de İçişleri Bakanlığı’na götürecek. Ondan sonra bir müfettiş heyeti çıkacak, talepler doğrultusunda gelip sizleri ziyaret edecekler’ denildi. Aleviler o kadar zulüm görmesine rağmen, hiçbir zaman kaba kuvveti seçmemiştir. Toprağına, bayrağına sarılı bir toplumdur.”

28 Haziran’da yönetim koltuğunu devredecek olan HBVAKV Yalova Şube Başkanı Fikret Demir ise Fahrettin Koca’nın anlatımlarını üzüntüyle karşıladığını belirtti. Demir ayrıca “Bizim dönemimizde Kur’an kursu verilmesi mümkün değildi” dedi.

Eren GÜVEN/ANKARA

Koca: Alevi kurumunda neden Kur’an kursu olmasın ki?

Koca: Alevi kurumunda neden Kur’an kursu olmasın ki?

Koca: Alevi kurumunda neden Kur’an kursu olmasın ki?

Koca: Alevi kurumunda neden Kur’an kursu olmasın ki?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum