Koçgiri Kültür Derneği’nde Tarih-Toplum-Hafıza Xızır Söyleşileri

Koçgiri Kültür Derneği’nde Tarih-Toplum-Hafıza Xızır Söyleşileri

PİRHA - Koçgiri Kültür Derneği, Tarih-Toplum-Hafıza içerisinde Xızır söyleşisi gerçekleştirdi. İstanbul'da bulunan Koçgiri Kültür Derneği, Tarih-Toplum-Hafıza içerisinde Xızır söyleşisi düzenledi

A+A-

İstanbul’da bulunan Koçgiri Kültür Derneği, Tarih-Toplum-Hafıza içerisinde Xızır söyleşisi düzenledi.

Etkinliğe Ağuçan Ocağı’ndan İbrahim Erdoğan, Güvenç Abdal Ocağı’ndan Sefa Öztürk konuşmacı olarak katılırken moderatörlüğü ise Rıza Karaman yaptı.

Cihan Çelik, Emre Bakar, Cahit Erdoğan’ın zakirlik yaptığı etkinlikte Xızır lokmaları paylaştırıldı.

Güvenç Abdal Ocağı’ndan Sefa Öztürk, yaptığı konuşmada “İnsanlar çeşitli dönemlerde çok büyük bir zulme maruz kalmışlar canlarını mallarını mülklerini ve birikimlerini bırakarak başka başka yurtlar edilmişlerdir” dedi.

Öztürk, Xızır’a ilişkin şu aktarımlarda bulundu:

“Aleviler Xızır’ı yollarına ışık yaparak devam etmişler. Aleviler birbirlerinden ayrıştırılmışlar, sürgüne gönderilmişler. hatta Kendi bölgelerinde yeniden hayat kurarken oraların gelenek ve göreneklerine göre de inançlarını muhafaza etmişler.

Xızır Bahar ayının yaklaşımı yani doğanın tekrar girişine yakın insanlar lokmalarını birleştirerek bir lokma yiyerek ben özellikle Alevilerde oruç anlayışının giderek o semavi dinlere benzeşmeye doğru savrulduğunu da görüyorum. Alevilik’te cennet cehennem kavramı yoktur Alevilik’te tutulan oruç bu dünyayı cennet yapmak isteyenlerin lokma paylaşımıdır.”

Etkinlik, lokmaların paylaştırılması ve deyişlerin söylenmesiyle sona erdi.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.