Koçgirili Yazar Karadağ’ın cenazesi camiden kaldırıldı!

Koçgirili Yazar Karadağ’ın cenazesi camiden kaldırıldı!

Ankara'da Hakka yürüyen Koçgirili Araştırmacı-Yazar Yusuf Zeri Karadağ'ın cenazesi Karşıyaka Mezarlık Cami'inden kaldırıldı. Burada kılınan cenaze namazı sonrasında Karadağ, Siva

A+A-

Araştırmacı Yazar Yusuf Zeri Karadağ önceki akşam Ankara’da Hakka yürümüştü.

Ankara’da Bilkent şehir hastahanesinde yaklaşık bir aydır yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Karadağ,  ailesi tarafından Karşıyaka Mezarlığı’ndaki camiye götürüldü. Burada yapılan cenaze töreninin ardından Karadağ’ın cenazesi, Sivas İmranlı’ya bağlı Çalıyurt Köyü’nde defnedilmek üzere yola çıkarıldı. Karadağ, köyünde toprağa verildi.

Pek çok Alevi kurum yöneticileri ve yurttaşlar sosyal medyada, Karadağ’ın cenazesinin camiye götürülmesine tepki göstererek, durumun Alevileri derinden yaraladığını belirttiler.

YUSUF ZERİ KARADAĞ KİMDİR?

1953 Yılında Koçgiri’de doğdu. İlköğretimini köyünde tamamlayan Zeri, orta ve yükseköğrenimini Ankara’da Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde tamamladı.

Koçgiri kimlik ve inancının özgün ve önemli bir değer olduğunun farkında olarak, bir yandan 1976’da İmranlı Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kurucu başkanlığını ve İmranlı Kültür Vakfı’nın kuruculuğunu yaparak halkının kurumsal örgütlenmesine öncülük eden Zeri, diğer yandan araştırma ve yazılarıyla entelektüel alandaki katkılarını da bu çabaya katmaya çalıştı.

İşçi Yolu Gazetesi, Çağla Kızılırmak Dergisi, Dersim İklim Gazetesi, Munzur Dergisi, Özgür Gündem Gazetesi ve Almanya’da Veger gazetesinde yazılar yayınlandı.

Son olarak 2011 yılında Kalan yayınları tarafından yayınlanan Zeriqiler kitabı kendi deyişiyle “Resmi görüşün açık ya da gizli bir biçimde Alevi Kürtleri asimilasyona tabi tutma çabalarına” karşı bir direniş ve Koçgirili Alevi Kürt toplulukların tarihsel coğrafyasının sınırlarını işaret ederek Koçgiri’de buluşmalarının da hikayesidir.

Koçkiri Kültür Derneği Yönetim Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, “Bütün Koçgirililer için büyük ve erken bir kayıp olan Yusuf Zeri Karadağ’ı saygıyla anıyor, başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine ve Koçgirililere sabır diliyoruz. Devr-i daim, anısı bol olsun” dedi.

Ayrıca Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) üyesi olan Karataş, DAD’ın yayın organı olan Zülfikar Dergisi’nde de yazıyordu.

(HABER MERKEZİ)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.