Köln Asliye Mahkemesi DİTİB'in Kelime Oyununu Bozdu

Köln Asliye Mahkemesi DİTİB'in Kelime Oyununu Bozdu

Köln Asliye Mahkemesi DİTİB'in Kelime Oyununu BozduAvrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, DİTİB’in internet sayfasında...

A+A-

Köln Asliye Mahkemesi DİTİB’e karşı AABF’yi haklı bulduKöln Asliye Mahkemesi DİTİB'in Kelime Oyununu Bozdu

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, DİTİB’in internet sayfasında yayınladığı bir basın açıklamasında Vereinigung Alevitische Gemeinde Deutschland ismini kullanmasına sert tepki gösterdi.

Köln Asliye Mahkemesi Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) yayınladığı bir bildiride izinsiz olarak Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu’nun Almanca adı olan Alevitische Gemeinde Deutschland’ı çağrıştıran Vereinigung Alevitische Gemeinde Deutschland ismini kullanması hakkında İhtiyadi Tedbir kararı verdi. Almanya’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları adına, 16 Ocak 2008 tarihinde ’’Yabancı gençlerin suç işlemeleri ve onlara karşı alınan önlemler’’ ile ilgili olarak ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Ortak basın açıklamasında MHP’nin Avrupa örgütlenmesi olan Türk Federasyonu, yine Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) Avrupa örgütlenmesi olan Avrupa Türk Kültür Dernekleri Birliği (ATB), Milli Görüş gibi islamcı ve faşist dernekler yer aldı. Basın açıklamasına ayrıca Avrupa Ehli Beyt Alevi Federasyonu ve Cem Vakfı Avrupa Koordinatörlüğü de imza attı. DİTİB söz konusu basın açıklamasını kendi internet sayfasında Almanca ve Türkçe olarak yayınladı. Açıklamada, katılımcılar arasında Vereinigung Alevitische Gemeinde Deutschland e.V adının yer alması Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu’nun tepkisine neden oldu. Federasyon Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, DİTİB’e gönderdiği yazıda, isim benzerliğinin yaratacağı karışıklıktan dolayı, metinde yer alan ismin söz konusu metinden çıkarılmasını istedi.

Fakat DİTİB Vereinigung Alevitische Gemeinde Deutschland adında başka bir kuruluş olduğunu söyleyerek, ismi metinden çıkarmak istemedi. Bunun üzerine Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker adına, yasal işlem için mahkemeye başvuruldu. 6 Mart’ta konuyu ele alan Köln Asliye Mahkemesi, Alevitische Gemeinde Deutschland (AABF) isminin kullanılması hakkında ihtiyadi tedbir kararı verdi. Kararda, DİTİB’in söz konusu basın açıklamasında Vereinigung Alevitische Gemeinde Deutschland ismini kullanmasını yasakladı. Kararda ayrıca, Vereinigung Alevitische Gemeinde Deutschland e.V. ve Alevitische Gemeinde Deutschland isimleri arasındaki benzerliğin karışıklığa yol açacağı ve bunun AABF’nin inandırıcılığı ve kamuoyundaki politik çalışmalarından dolayı imajına zarar vereceği belirtildi. Kararda, AABF’nin doğabilecek karışıklığa ve benzerliklere karşı ismini koruma altına almaya hakkı olduğu vurgulandı.

Toprak: AABF’nin faşist ve islamcı partilerle aynı platformda yer alması söz konusu olamaz

Konuyla ilgili YOL HABER’in sorularını yanıtlayan Genel Sekreter Ali Ertan Toprak, ’’Vereinigung Alevitische Gemeinde Deutschland adı, AABF’nin ismimi çağrıştırdığından dolayı toplumda kafa karışıklığına neden oluyor. Bundan dolayı da DİTİB’e iki kez yazı gönderdik ve bu ismin kaldırılmasını istedik. Fakat vurdumduymaz bir şeklide yazımıza herhangi bir cevap vermediler. Bize, bu isim altında Almanya’da başka bir dernek olduğunu söylediler’’ ifadelerini kullandı. Toprak şunları söyledi: ’’Bizim AABF olarak, hiç bir şeklide faşist ve islamcı derneklerle aynı platformda yer almamız söz konusu bile olamaz. Açıklamada, MHP ve BBP’nin Avrupa örgütleri ve islamcı örgütler yer alıyor. Biz bu örgütlerle aynı platformda yer almayız. Bundan dolayı da tepki gösterdik. AABF’nin ismi Almanya’da bir markadır. DİTİB ve Cem Vakfı Avrupa Koordinatörlüğü işbirliğinde bizim ismimize bir yandan sahip çıkmak, bir yandan da toplumdaki imajımıza zarar vermek istiyorlar. AABF’nin isminin ve imajının zedelenmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz.’’

GÜNAY FIRAT /  www.alevi.com - 13 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.