Komşuda zorunlu din dersi kalktı

Komşuda zorunlu din dersi kalktı

Komşuda zorunlu din dersi kalktıYunanistan’da ortaöğrenimde din dersi zorunluluğu tamamen kalktı. Din özgürlüğü çerçevesinde alınan karar gereği...

A+A-

Komşuda zorunlu din dersi kalktı

Yunanistan’da ortaöğrenimde din dersi zorunluluğu tamamen kalktı. Din özgürlüğü çerçevesinde alınan karar gereği öğrenciler istemezse gerekçe göstermeksizin din derslerine girmeyecek

ATİNA - Ortodoks temeller üzerinde yükselen Yunanistan’da ortaokul ve liselerde öğrencilere din dersi zorunluluğu tamamen kaldırıldı. Öğrenciler istemedikleri takdirde hiçbir gerekçe göstermeden din derslerine girmeyecekler. Bunu için de ders yılı başında velilerinin okullara başvuruda bulunması yeterli olacak.

Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanlığı tüm okullara gönderdiği talimatta, bugüne kadar din dersine gerekçe gösterilerek girilmemesi uygulamasın değiştirdi ve gerekçe zorunluluğunu kaldırdı. Daha önce velinin çocuğunun zorunlu din dersine tabi olmaması için başka bir dine bağlı bulunduğu yahut da ateist olduğuna dair bir beyanatta bulunması gerekiyordu. Eğitim bakanlığının kararı ‘ombudsman’ olarak da anılan ‘vatandaşın avukatı’ adlı kurumunun uyarısı üzerine alındı. Vatandaşın avukatı kurumu AİHM karaları doğrultusunda ‘din hürriyeti, Hristiyan Ortodoks bir öğrencinin bile istemediği takdirde din dersine katılmaması hakkını verir. Bunun için de öğrencinin herhangi bir mazeret dile getirmesi gerekmez’ sonucuna vardı.

Din dersi zorunluğunu tamamen kalkmasına otosefal Yunanistan kilisesinin ilk tepkisi ölçülü oldu. Zakinthos Adası Metropoliti Hrisostomos, din dersi zorunluluğunun kaldırılması konusunda  “Büyük hata. Öğrenciler yarın tarih ya da matematik derslerini izlemek istemediklerini söyleyebilirler. Böyle eğitim olmaz” diyerek tepkisini dile getirdi. Ancak Ortodoks Kilisesi herhangi bir tepki göstermeden önce bakanlığın uygulamanın detaylarını açıklamasını bekleyecek.

Eylül başında sonuçlar görülecek

Yeni uygulamanın sonuçları eylül başındaki kayıtlardan anlaşılacak. Öğrencilerin toplu şekilde din derslerine katılmayacaklarını savunanlara karşı, bazı çevreler ‘Üniversiteye giriş için lise 2 ve 3. sınıflarının not ortalaması dikkate alınıyor. Din dersi de ortalamanın yüksek olmasına yardım eden kolay derslerden biri. Dolayısıyla öğrenciler notların yükseltmek için din derslerine katılacaklar’ görüşünü dile getiriyor.

90’ı Ortodoks olan Yunanistan’da kilise kamuoyunda çok etkili bir kurum. Ülkede 11 milyonluk nüfusun yüzde 10’unu ise çoğunluğu Arnavut ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelmiş göçmenler oluşturuyor. 2001’de Ortodoks Kilisesi hükümetin AB standartları çerçevesinde çıkartmak istediği kimlik kartlarında din hanesinin bulunmamasına karar verdiğinde adeta ayaklanmıştı. Tümüyle ateist devlet yaratmakla suçlanmış olan hükümet konuy referanduma götürmeye zorlanmıştı.

Yorgo KIRBAKİ / ATİNA

RADİKAL - 2 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.