Konya'da Müfettişlere izin verilmedi

Konya'da Müfettişlere izin verilmedi

Müfettişlere izin verilmediKonya’da çöken ve 18 kız çocuğuna mezar olan Kuran Kursu binasıyla ilgili inceleme yapacaklardıKONYA...

A+A-

Müfettişlere izin verilmediMüfettişlere izin verilmedi

Konya’da çöken ve 18 kız çocuğuna mezar olan Kuran Kursu binasıyla ilgili inceleme yapacaklardı

KONYA - Konya’da çöken ve 18 kişinin ölümüne yol açan Kuran kursuyla ilgili inceleme yapmak isteyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerine izin verilmedi. Patlamada ölen çocuklardan birinin ağabeyi, “Burada ev ev dolaşıp öğrenci toplayanlar suçsuz mu? Kardeşimin ve diğer insanların hesabını kim verecek” diye isyan etti.

Taşkent ilçesi Balcılar beldesinde Süleymancılara ait Kuran kursu binası 1 Ağustos’ta LPG tankının patlamasıyla çökmüş ve 18 kız öğrenci yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili olarak Konya Valiliği’nce soruşturma başlatılmış, LPG tankını takan firma hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı da inceleme yapmak için bölgeye iki müfettiş göndermişti. Müfettişler incelemelerinin ardından çöken binada Kuran kursu izine rastlamadıkları yönünde bir rapor hazırlamıştı.

Ancak patlamada ölenlerin yakınları ve yöre sakinlerinin anlatımları, Süleymancılara ait binada gündüz erkeklere Kuran kursu eğitimi verilirken gece de 45 kız öğrencinin kaldığı yönündeki bilgileri doğruladı. Balcılar’da Diyanet’e ait 8 camide kız ve erkekler için yaz Kuran kursları bulunmasına karşın tarikatların öğrenci başına aylık 20 YTL verdiği belirlendi. Bunun üzerine de ailelerin çocuklarını Diyanet’in kurslarından alarak Süleymancıların yurtlarına göndermeye başladığı belirtildi. Yurt yöneticilerinin ise patlamanın hemen ardından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe vererek binada İngilizce kursu bulunduğu yönünde belge hazırlatmaya çalıştığı tespit edildi.

‘Kız öğrencileri ev ev toplayanlar suçsuz mu?’

İddiaların artması üzerine Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişleri Kuran kursuyla ilgili inceleme yapmak için harekete geçti. Ancak müfettişlere inceleme izni verilmedi. Patlamada ölen kız çocuklarından birinin ağabeyi, adını vermeyerek yaptığı açıklamada bölgenin Kuran kursu olduğu açıklamasında ısrarını sürdürdü. Acılı ağabey açıklamasında şunları söyledi:

Acımız büyüktür, kardeşim genç yaşında gitti. Kimseye bir şey anlatamadık. Ama sorumlulara bir şey olmadı. Ev ev dolaşıp öğrencileri buraya toplayanlar suçsuz mu? Kurucu müdür ve eski dernek başkanı Mümin Eğilmez, okul müdürü kardeşi Bekir Eğilmez ve diğer yöneticiler ev ev dolaşıp buraya öğrenci toplarken onlar suçsuz mu? Kardeşimin, diğer insanların hesabını kim verecek? Okul müdürü Bekir Eğilmez mi, Mümin Eğilmez mi, Mehmet Göktaş mı, Hüseyin Yurt mu verecek? Burada ev ev dolaşıp öğrenciler toplanmıştır. Bunu da dernek yöneticileri, yurt idarecileri ve Süleymancı olan öğretmenler yapmıştır.

CHP Taşkent İlçe Başkanı Hasan Balcı da çöken binanın görünüşte öğrenci yurdu olduğunu, ancak içeride Kuran ve din eğitimi verildiğini vurguladı.

Balcı, “Burasının adı öğrenci yurdu, işlevi Kuran kursu. Kâğıt üzerinde yurt olarak görünüyor” dedi. Balcılar Lisesi’nin de aynı şekilde tehlikede olduğunu belirten Balcı, “Lisenin duvarları çatlıyor, yıkılıyor. Altı yıldır Milli Eğitim Müdürlüğü binayı teslim almadı. Ancak içinde 300 öğrenci eğitim görüyor. Burası da çökünce mi önlem alınacak!” diye konuştu.

MEHMET MENEKŞE / Cumhuriyet 31.08.2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.