Koruma Planı'ndan cami projesi çıktı

Koruma Planı'ndan cami projesi çıktı

Koruma Planı’ndan cami projesi çıktıİstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nâzım...

A+A-

Koruma Planı’ndan cami projesi çıktıKoruma Planı’ndan cami projesi çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı’na yapılan itiraz, Vatan Caddesi’ndeki Lunapark Gazinosu’nun yerine cami yapılmasının amaçlandığını ortaya çıkardı

İstanbul Vatan Caddesi’ndeki eskiden gazino ve lunapark olan, şimdi ise Migros alışveriş merkezi bulunan bu alana cami yapılmasının planlandığı ortaya çıktı.

İstanbul’daki Yenikapı’daki Gar Gazinosu’nun yerine kayıp Kovacı Camii’nin yapılması için imar planı hazırlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Vatan Caddesi üzerindeki eski Lunapark Gazinosu’nun yerine de cami yapılması için plan çalışması yaptığı ortaya çıktı.

Eski başbakanlardan Adnan Menderes’in projesi olarak bilinen Vatan Caddesi’nin yapımı sırasında yıkılan Simkeş Camii, Lunapark Gazinosu’nun yerine yeniden yapılacak. Lunapark arazisinin sahipleri caminin, masraflarını kendileri karşılamak şartıyla bir başka yere yapılmasını istedi. Planlarla ilgili hukuki süreç tamamlanmadığı için istek beklemeye alındı.

Yolun ortasında kalmıştı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı’na yapılan bir itiraz, ünlü gazinocu Osman Kavran’ın yeri olarak bilinen Vatan Caddesi üzerindeki Lunapark Gazinosu’nun yerine cami yapılmasıyla ilgili planı ortaya çıkardı.

Osman Kavran’ın vârislerinin Nâzım İmar Planı’na yaptığı itiraz çarşamba günü İBB Meclisi’nde görüşüldü. Kavran ailesinin itirazıyla ilgili olarak İBB Meclisi İmar Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre; belediyenin hazırladığı plan, Vatan Caddesi‘nin yapımı sırasında güzergâhta kaldığı için yıkılan Simkeş Camii’nin Lunapark’ın arazisinde yeniden yapılmasını öngörüyor.

Halen Migros ve onun otoparkı olarak kullanılmakta olan araziye cami yapılmasını öngören planın kendilerini mağdur ettiğini belirten Kavran ailesi ise, belediyeye bir teklifte bulundu. Raporda yer alan bilgilere göre Kavranların teklifi şöyle:

Belgelerle ortaya konuldu

“İhyası (yeniden yapılması) önerilen Simkeş Camii’nin gerçek yeri Vatan Caddesi’nin ortası. Yol istimlakları sırasında yıkıldığı ekteki belgelerde görülmektedir. Caminin Şadiye Hatun Külliyesi yanına yerleştirilmesi ve bu durumda Simkeş Mescidi’ni bölgeye kazandırmak için restütüsyon, restorasyon projelerinin ve uygulamanın da tarafımdan yapılacağını taahhüt ederek mağduriyetimizin giderilmesini talep ederiz.”

İtirazı görüşen Meclis, söz konusu planlarla ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğine dikkat çekerek, hukuki süreç tamamlandıktan sonra yeniden değerlendirilmek üzere dosyayı Planlama Müdürlüğü’ne geri gönderdi. Belediyenin hazırladığı planlarla ilgili mahkemenin vereceği karar, eski Lunapark Gazinosu’nun yerine ne yapılacağını da belirleyecek.

Mehmet Demirkaya / Milliyet - 18 Nisan 2008

İBB'den yeni bir cami girişimi

HEDEF VATAN CADDESİ

Taksim Meydanı'na, Göztepe Parkı'na cami konduramayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Vatan Caddesi'nin yapımı sırasında Adnan Menderes tarafından yıktırılan Simkeş Mescidi'ni eski Lunapark Gazinosu olarak bilinen alanda yeniden inşa edecek. Özel mülkiyet alanında yapılması öngörüldüğü için yargıya takılan proje, İBB Planlama Müdürlüğü'nde bekletiliyor. İBB ile mülk sahibinin anlaşmaya varması halinde bölge imara açılacağından büyük bir rant yaratılacak.

İBB Meclisi'nin önceki gün gerçekleştirilen toplantısında, Fatih'teki kayıp Simkeş Mescidi'nin yeniden inşası ile ilgili 1/5 binlik Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı değişikliği teklifi görüşüldü. Teklife ilişkin raporda, söz konusu mescidin yapılmak istendiği alanın alışveriş merkezi otoparkı olarak kullanıldığı (eski Lunapark Gazinosu) belirtilerek, mülk sahibinin 2005'te projenin durdurulması talebiyle İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne dava açtığı ve yargı sürecinin devam ettiği kaydedildi. Mülk sahibinin İBB ile uzlaşmak istediği de ifade edilen raporda, mescidin yeniden inşa edilmesi için öngörülen alanın değiştirilmesi durumunda projenin tüm restorasyon ve uygulama masraflarının mülk sahibi tarafından karşılanacağı dile getirildi. İstanbul 1 no'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1995'te aldığı kararla "1'nci Derece Arkeolojik SİT Alanı" ilan edilen bölgede, mülk sahibi ile İBB'nin, mescidin yeniden inşa edileceği yer konusunda anlaşması halinde, mescidin inşa masrafları karşılığında eski Lunapark Gazinosu alanında 21 metre yükseklikte alışveriş merkezi ve dört katlı otopark yapılmasına izin verilecek. Mülk sahibinin önerisine göre ise mescit Vatan Caddesi üzerindeki Şadiye Hatun Külliyesi'nin yanına da inşa edilebilir.

Müdürlük karşı çıktı

İBB Planlama Müdürlüğü'nün raporunda ise mülk sahibinin teklifinin var olan planları değiştirici nitelikte olduğu belirtilerek " Değişiklik, imar mevzuatına da aykırılık taşımaktadır." denildi. Sanat tarihçisi Semavi Eyice , İBB'nin mescidin yeniden inşasıyla ilgili aldığı kararın yanlış olduğunu belirterek, "İstanbul'da çökmekte olan birçok eser var. Kaybolan eseri yeniden inşa etmek yerine, önce onları kurtarsınlar. İbrahim Paşa Mescidi, Abdullah Ağa Cami yıkılma tehdidi altında." dedi.
 
DENİZ TATARER / Cumhuriyet - 18.04.2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.