Köy kanunu değişiyor, zorunlu cami değişmiyor

Köy kanunu değişiyor, zorunlu cami değişmiyor

Köy kanunu değişiyor, zorunlu cami değişmiyor        AKP hükümeti, 1924 yılında yürürlüğe...

A+A-

Köy kanunu değişiyor, zorunlu cami değişmiyor        Köy kanunu değişiyor, zorunlu cami değişmiyor       

AKP hükümeti, 1924 yılında yürürlüğe giren 85 yıllık Köy Kanununu değiştiriyor. Hükümet, muhtarların zorunlu görevleri arasında sayılan “cami yapmak” yükümlülüğünü ise kaldırmıyor. PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, “AKP, Alevilere açılımda samimi ise zorunlu cami yapımına ilişkin hükmü değiştirsin” dedi.
 
Kelime ATA/ habercek.com

AKP hükümeti, 85 yıllık köy kanununu değiştiriyor. Nüfusu 2 binin altında olan yerleşim yerlerinin köy olarak tanımlandığı kanunda, muhtarlar ''köyün başı'' olarak tanımlanıyor. Mevcut kanunda muhtarların zorunlu görevleri arasında sayılan “cami yapma” yükümlülüğüne ise hiç dokunulmuyor.

Bu yıl yasalaşması beklenen tasarıda, köye ait işler, mecburi olan işler ile köylünün isteğine bağlı işler olarak ayrılıyor. Köylüye, cami, yol, okul ve ''hela'' yapmak gibi görevlerin yanı sıra su getirmek, ağaç dikmek, çevreyi temiz tutmak, bitkilere zarar veren böcek ve kuşları öldürmek gibi zorunlu görevler yükleniyor.

Tasarıda köylünün cami yapma zorunluluğunun kaldırılmaması, Alevi köylerine de cami yapımına devam edileceği anlamına geliyor. Aleviler ise zorunlu cami uygulamasının kaldırılması konusunda yıllardır bir mücadele veriyor ve cami yapımını Alevilerin asimilasyonu olarak değerlendiriyor.

Gümüş: Zihniyet değişmedi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, AKP’nin Alevi açılımının samimiyetsiz olduğuna dair yaptıkları tespitin köy kanununun değişiminde bir kez daha görüldüğünü ifade etti. 12 Eylül’den sonra din derslerinin zorunlu hale getirilirken, Alevi köylerine de istenmediği halde cami yapımına başlandığını ifade eden Gümüş, “Hükümet, Aleviler üzerindeki sinsi politikalarını devam ettiriyor. Köy Kanunu’nda değişiklik gündeme geliyor ama AKP’nin tek tipçi zihniyeti değişmiyor. Bu da bize AKP’nin Alevi açılımının samimiyetten uzak olduğunu gösteriyor. AKP; eğer Alevilerin taleplerinin karşılanması konusunda istekli ise kanundaki, muhtarın zorunlu görevleri arasında sayılan cami yapımını yeni düzenlemede çıkarır” diye konuştu.

KAYNAK : Habercek.com  - 26 Ocak 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.