“Köy Öğretmenleri Mağdur Olacak”

“Köy Öğretmenleri Mağdur Olacak”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “mesleki çalışmalar” bölümünde son anda yaptığı değişiklikle, birleştirilmiş...

A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “mesleki çalışmalar” bölümünde son anda yaptığı değişiklikle, birleştirilmiş sınıflı köy okullarında görev yapan öğretmenlerin özel durumu yok sayıldı.

Köy öğretmenleri, her yıl görmek zorunda oldukları eğitim seminerlerine artık kendi il sınırları içindeki okullarda katılamayacak.

Onbinlerce öğretmen etkilenecek

Değişikliği yorumlayan Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Murat Gündoğan, yeni sistemde birleştirilmiş sınıflı köy okullarının yok sayıldığını ve onbinlerce öğretmenin bu durumdan etkilenebileceğini söyledi.

“Birkaç gün önce çıkan bir genelgeyle yönetmelikteki öğretmen kapsamı ‘bütün öğretmenler’ haline getirildi. Aslında kapsamı genişletmiş gibi görünüyorlar ancak birleştirilmiş sınıf öğretmenlerini yok saydılar.

“Bu durum, kadrolu ya da kadrosuz birleştirilmiş sınıflarda görev yapan bütün öğretmenleri açıkça mağdur etmiş oldu.

“Son anda yapılan bu değişiklikle olumsuz etkilenen onbinlerce öğretmen olabileceğini düşünüyoruz.

“Eğitim Sen genel merkezdeki arkadaşlarımız sorunu çözmeye yönelik çalışmaları başlattılar. Birkaç gün içerisinde çözülmesi lazım çünkü eğitim seminerleri 15 Haziran’da başlayacak.

“Köy okullarından birkaç öğretmen arkadaşımız konu ile ilgili bizi aradı ancak bu sorunun kısa sürede çözülebilmesi de çok mümkün görünmüyor.”

Ne olmuştu?

Her eğitim öğretim yılının sonunda, ilköğretim öğretmenlerinin mesleki çalışmaları hakkında, okulların kapandığı haftanın ardından iki hafta boyunca eğitim seminerleri düzenleniyor.

Bu eğitim seminerlerinde, okul öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen çalışma programındaki eğitim konularını kendi aralarında paylaşarak sunum yapıyor. Eğitim seminerlerinin yapıldığı bu iki hafta içerisinde öğretmenler, gelecek döneme hazırlık yapıyor.

Ancak genellikle tek ya da birkaç öğretmeni olan ve birleştirme sınıf sistemiyle eğitim veren köy okullarında bu seminerlerin etkili bir şekilde yapılması mümkün değildi.

Bu mağduriyetin yaşanmaması için, birleştirilmiş sınıflı köy okullarında bu seneye kadar öğretmenler seminer için istedikleri okula gidip eğitim alabiliyorlardı. Köy öğretmenleri, özellikle bağlı oldukları ile ait başka büyük okulları tercih ediyor ve oradaki meslek çalışmalarına katılıyorlardı.

Değişiklik

Ancak son yönetmelikte, birleştirilmiş sınıflı ilkokullarda görevli öğretmenlerle ilgili madde tamamen çıkarıldı.

Bakanlığın okullara gönderdiği genelgeyle yönetmelik değiştirildi ve tüm öğretmenleri kapsayan uygulama değişikliği yapıldı.

Son yapılan değişikliğe göre, birleştirilmiş sınıflı köy ilkokullarında görev yapan öğretmenler, kendi il sınırları dahilinde herhangi bir okulda seminer göremeyecek.

Öğretmenler ya kendi köy okulunda kalmak ya da kendi ili dışında başka bir ile seminer görmeye gitmek zorunda. (FÖ/YY)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.