Kültür Bakanı cemevi temeli attı

Kültür Bakanı cemevi temeli attı

Kültür Bakanı cemevi temeli attıKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yalova'da Hacı Bektaş Veli Vakfı'nın cemevinin...

A+A-

Kültür Bakanı cemevi temeli attıKültür Bakanı cemevi temeli attı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yalova'da Hacı Bektaş Veli Vakfı'nın cemevinin temel atma törenine katıldı. Günay temel atma töreninde yaptığı konuşmada, "Şah İsmail'le Yavuz Selim'in iktidar kavgası bizim kavgamız değildir.

Geçmişten gelen acıları unutmalıyız. Büyük acılara neden olan Avrupa bile birlik kurdu. Bundan çıkarılacak dersler var" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yalova'da önce Yürüyen Köşk'ü ziyaret etti. Yürüyen Köşk'te öğle yemeğini yiyen Günay, Atatürk'ün balmumu heykelinin bulunduğu odayı gezdi, ancak "Biz sözde değil, özde Atatürkçüyüz" diyerek balmumu heykelin yanında fotoğraf çektirmekten kaçındı.

Akkök Grubu'nun yaptırmakta olduğu 600 kişilik Kültür Merkezi inşaatının son durumunu yerinde inceleyen Bakan Günay, burada AKSA Genel Müdürü Mustafa Yılmaz'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı'nda semah gösterisi izledi. Cemevinin temel atma törenine katıldı.

HOŞGÖRÜYE İHTİYACIMIZ VAR

Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Yalova Valisi Yusuf Erbay, Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu'nun da katıldığı temel atma töreninde konuşan Bakan Günay "Türkiye'nin bütün inançlarını bizim saymaya, bütün inançlarını aynı hoşgörüyle, aynı duruşla, aynı hürmetle kucaklamaya çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bizim kültürümüzün birliğini sağlayacak olan şey, sen kendine ne istersen, başkasına da onu iste, dört kitabın manası budur, eğer var ise diyen Yunus Emre'nin, aslanla ceylanı bir kucakta yaşatabilen Hacı Bektaş'ın, bu memleketi bin türlü badireden kurtarıp, özgür ve bağımsız kılan Mustafa Kemal'in yolundan yürümektir. Bunu yaptığımız zaman, hiçbir nifak, hiçbir terör, hiçbir ihanet, hiçbir şiddet bu milletin yürüyüşünü engelleyemeyecektir. Bu inançların hepsi bizimdir. Anadolu'da değil ki Hasan'la Hüseyin'in annesine ana denir, Muhammed'in anası Emine'ye de ana denir, Mustafa Kemal'in anası Zübeyde'ye ana denir. Biz Fatma Ananın, Zübeyde Ananın, Meryem Ananın yetiştirdiği evlatlar, Pir Sultan'ın söylediği gibi bir olmalı, bir yürüyüş eylemeliyiz" diye konuştu.

BÜTÜN İNANÇLARA SAYGILIYIZ

Kültür ve bayrak birliğinin Türkiye'nin geleceği olduğuna inandığını belirten Bakan Günay şöyle devam etti:

"Geçmişte çok acılar çektik. Geçmiş yıllarda insanlarımız hor görüldü, ezildi, aşağılandı. Ama ne kadar sımsıkı bağlıymışlar ki, bu bayrağın altında hep birlikte yaşıyoruz. Bizim birliğimizi sağlayacak olan bu duruştur. Geleceğimizin güvencesi bu bilinç ve bu kararlıktır. Size bütün kalbimle ifade ediyorum, geçmişte bir takım acılar, bir takım yanlışlıklar yaşandı. Ama şimdi 21'inci yüzyıldayız. Zaman değişince hükümler değişiyor, anlayışlar değişiyor. Kendi içinde binlerce kavga etmiş olan, milyonlarca insanın ölümüne yol açmış olan Avrupa, bir birlik yaptı. Kendi içinde bir insanlık, ekonomi, kültür, ekonomik ve siyaset birliği yaptı. Bizim de dünyanın değişmenin, zamanın değişmesinden, anlayışların gelişmesinden ülkemizde çıkaracağımız dersler var. Ayrımsız bütün inançlara saygı gösteriyoruz. İnsanların inançlarının ne olacağını devlet dayatamaz. Devlet inanç güvenliğini sağlamak zorundadır. Biz hükümet olarak bunu böyle biliyoruz. Ama biliniz ki, geçmiş yıllardan kalan, on yıllardan, yüzyıllardan kalan bir kavga, bu topraklarda Şah İsmail'le Yavuz Selim'in iktidar kavgasından gelen bir kavga, bizim kavgamız değil. İktidar kavgası yaşanmış bu topraklarda ve bu kavgalar bilinçaltımızda süregeliyor. Şimdi onları zamanla, yumuşak bir bakışla, yeni kavgalara meydan vermeden bir ustalıklı geçişle aşmaya çalışıyoruz. Bu anlayışa ihtiyacımız var."

SİYASETİ BIRAKIYORDUM, BAKAN OLDUM

Yalova'nın kendisi için özel anlamı olan yerlerden birisi olduğunu dile getiren Bakan Günay, "Bu güzel inanç merkezinin uğurlu gününde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yalova benim uğurlu duraklarımdan birisi haline geldi, geçen bir iki yıl içinde. Seçimlerden önce buraya birlikte geldiğim yol arkadaşım, kısa bir süre sonra cumhurbaşkanı oldu. arkasından geçen seçimden bu yana sadece birkaç gün eşimle birlikte tatil yapma imkanı bulmuştum Yalova'da. Döndüğümde neredeyse aktif siyaseti bırakma, okuma yazmaya kendimi verme niyeti kurduğum bir sırada Allah nasip etti, millet yardım etti, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kültür ve Turizm Bakanı oldum. Arkasından geçen yıl, yoğun bir koşuşturma içinde, farkında olmadığım bir helikopter kazasından kurtulduğum bir kazanın eşiğinden dönüp, burada Yalova'nın kültür yaşamına büyük katkı yapacağını düşündüğüm yine bir kültür merkezinin temelini attık. Burada onun da bitme aşamasına geldiğini gördük. İnşallah baharın ilk sıcaklığıyla birlikte yine Yalova'ya gelip, hem kültür merkezinin hem de cemevinin bitmiş halinin açılışını yapacağız" dedi.

Bakan Günay, ardından Hersek'te restorasyonu tamamlanan tarihi Hersekzade Ahmet Paşa Camii'nin açılışına katıldıktan sonra Yalova'dan ayrıldı.
 
HÜRRİYET - 16.11.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.