Kuran Kursunda İhmal faciası!

Kuran Kursunda İhmal faciası!

Kuran Kursunda İhmal faciası!18 çocuğa mezar olan Konya’nın Taşkent ilçesindeki yurdun erkekler için 1990’da açıldığı,...

A+A-

Kuran Kursunda İhmal faciası!Kuran Kursunda İhmal faciası!

18 çocuğa mezar olan Konya’nın Taşkent ilçesindeki yurdun erkekler için 1990’da açıldığı, dört ay önce kız yurdu başvurusu yapıldığı ve yetersiz görülmesine rağmen faaliyetinin engellenmediği ortaya çıktı

Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde, Süleymancılara bağlı olduğu belirtilen bir derneğe ait Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu büyük bir patlamayla çöktü. Yurttaki Kuran kursuna devam eden kız öğrencilerden 18’i hayatını kaybetti, 3’ü ağır olmak üzere 29’u yaralandı.

Konya’ya 160, Taşkent’e 26 kilometre uzaklıktaki beldede, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nce 1990’da yaptırılan, ardından ilave inşaatla genişletilen Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu’ndaki facia dün saat 04.00 sıralarında meydana geldi. Yurtta yatılı Kuran kursu gören 12-16 yaşlarındaki kız öğrenciler, sabah namazı için kalkarak aptest almak istedi. Banyoya giren bir öğrenci elektrik düğmesine basınca büyük bir patlama oldu.

Ekipler 2 saatte ulaştı

Bahçedeki LPG tankından banyoya gelen borulardaki kaçak yüzünden gece boyu içeri dolan gazın infilak etmesiyle birçok kız kendini alev topu içinde buldu. Binanın 18 yıl önce yapılan kâgir bölümü çöktü, betonarme bölümü ağır hasar gördü. LPG tankının infilak etmemesi, facianın daha da büyümesini önledi. Olay yerine koşan vatandaşlar, hafif yaralı öğrencileri enkazdan kurtarmayı başarırken, yetkililerden yardım istedi.

Deprem ve itfaiye raporu yok

Kurtarma ve sağlık ekipleri, yol şartları nedeniyle olay yerine saat 06.00’da ulaşmaya başladı. Yaralılardan durumları hafif olanlar Hadim Devlet Hastanesi’ne, ağır olanlar ise Konya’daki hastanelere ambulans ve helikopterle götürüldü. Ankara’dan gelen askeri helikopter, ağır yaralıları Konya’daki Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ulaştırdı. Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu’nun deprem ve itfaiye raporunun bulunmadığını söyledi.

AKP’li Balcılar Belediye Başkanı Mehmet Demirgül, yıkılan yurt binasının iskânının olup olmadığı sorusuna, “Vallahi ben de bilmiyorum. Orası eski bir bina. Şimdi Hadim’de cenazelerle ilgileniyorum. Beldeye döndüğümde bakarım” yanıtını verdi.

Dernek başkanı ifade verdi

Savcılığın talimatıyla soruşturma başlatan jandarma, derneğin başkanı ve yurt müdürü olan Hüseyin Çömlekçi’nin ifadesine başvurdu. Yurt binasının yanındaki lojmanda oturan Çömlekçi’ye Konya’dan gelen avukatı eşlik etti.

Bakanlar helikopterle geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Vali Osman Aydın’ı arayarak gelişmelerle ilgili olarak bilgi aldı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu askeri helikopterle beldeye geldi. Son durumu öğrenen bakanların üzüntülü olduğu ve Çubukçu’nun gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Yaralılar anlatıyor

Hadim Devlet Hastanesi’nde tedavi gören yaralılardan Teslime Gümüştekin, “Hocalarımız bizi sabah namazına kaldırdı. Orta katta, yatakhanedeydik. Ben aşağıya indim, aptes aldım. Çoraplarımı giymek için yukarıya çıktım. Gaz kokusu vardı. Ama neden kaynaklandığını bilmiyorum. Arkadaşlarımın çoğu alt kattaydı. Büyük bir gürültü oldu. Sonra köyden abiler geldi, bizi çıkardı” dedi. Enkaz altından yaralı olarak çıkarılanlardan Rümeysa Akdede de şöyle konuştu:

“Herkes aptes almak için kalkmıştı. Başımı tekrar yastığa koydum ve büyük bir gürültü duydum. Ateş çıktı ve yanmayayım diye kafamı battaniyenin altına sakladım. Duvarlar yıkıldı. Beni arkadaşlarım yataktan yıkılmayan bölümü çektiler. Duvar yıkık olduğu için bir kişi gelip bizi çıkardı. Kardeşim de aynı Kuran kursunda okuyor ve yatılı olarak kalıyordu. Bir hafta kalıp daha sonra eve dönecekti. Patlama sonrası enkaz altında kaldı. Daha sonra onun da enkazdan çıkarıldığını öğrendim.”

İşte ihmal kurbanları

Leyla Semerci, Sema Ünal, Elif Beyza Turan, Sema Bayram, Rukiye Sema Demirbaş, Teslime Duran, Ümmünur Gümüştekin, Fadimana Toz, Hatice Doğru, Fadime Yazıcı, Şerife Göktaş, Cennet Karaalp, Zehra Güllü, Huriye Durmuş, Hatice Özçömlekçi, Teslime Gökdemir, Şerife Bağcı, Şehriban Avcı.

Milliyet - 2 Ağustos 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.